Κρίνεται η τύχη της ΣΕΚΑΠ

Τα βλέμματα στο Εφετείο Κομοτηνής

Κρίνεται η τύχη της ΣΕΚΑΠ

 

Το μέλλον της ΣΕΚΑΠ κρίνεται στη σημερινή συνεδρίαση στο Εφετείο Κομοτηνής. Το δικαστήριο θα αποφανθεί για το προ ημερών αίτημα αναστολής της εταιρείας (προσωρινά μέτρα) κατά της απόφασης επικύρωσης του προστίμου ύψους 38,2 εκατ. ευρώ.

Αν το δικαστήριο αποδεχτεί το αίτημα της ΣΕΚΑΠ, τότε η εταιρεία παίρνει παράταση ζωής μέχρι να εκδικασθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της για το πρόστιμο.

Αν απορριφθεί η αίτηση αναστολής θα επέλθει ξαφνικός θάνατος αφού το τελωνείο Ξάνθης θα πάψει να δέχεται τις εγγυητικές της, και θα ζητήσει την άμεση καταβολή του προστίμου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΣΕΚΑΠ, η Donskoy έχει επενδύσει 35 εκατ. ευρώ στην εταιρεία. Τα πέντε για την εξαγορά της, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, 25 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων, 1,7 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις εργαζομένων που αποχώρησαν και 4,2 εκατ. ευρώ για επενδύσεις εκσυγχρονισμoύ, μεταξύ των οποίων και νέα γραμμή παραγωγής τσιγάρων τύπου slim.

Στο μεταξύ, έκκληση για άμεση λύση στο θέμα της ΣΕΚΑΠ, ώστε η καπνοβιομηχανία να μην οδηγηθεί σε πτώχευση, απηύθυνε το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης με ψήφισμά του, που αποστέλλεται στον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Οικονομίας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Στο ψήφισμα, που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επισημαίνεται ότι «είναι τραγικό σήμερα να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση, που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, συνεισφέρει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στα δημόσια έσοδα και στα ασφαλιστικά ταμεία κι αποτελεί οικονομικό και εργασιακό "πνεύμονα" για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή».


Το προφίλ της ΣΕΚΑΠ

Η ΣΕΚΑΠ ιδρύθηκε τα 1975. Συμμετείχε σε αυτή η Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ) και η Αγροτική Τράπεζα. Το 1984 λάνσαρε το Cooper, το 1989 το GR και το 1997 το BF. Οι πωλήσεις της εταιρείας απογειώθηκαν με το λανσάρισμα του βιολογικού φίλτρου, μετά από έρευνες Ελλήνων επιστημόνων. Το 2011 η εταιρεία εισήλθε και στην αγορά των slim τσιγάρων. Το κρατικό μανατζμεντ όμως για μια ακόμη φορά τα έκανε θάλασσα και το 2013 η εταιρεία έφτασε στα πρόθυρα της εκκαθάρισης. Τελικά εξαγοράστηκε από την Donskoy Tabak του κ. Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος εκείνη την περίοδο έχτιζε το δικό του ελληνικό χαρτοφυλάκιο επιχείρησεων (ΠΑΟΚ, Μakedonia Palace κ.α.). Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας είναι σήμερα κοντά στο 4% αλλά προτεραιότητα της διοίκησης είναι η ενίσχυση των εξαγωγών που αντιπροσωπεύουν περίπου το 55% του κύκλου εργασιών. Οι πωλήσεις της ΣΕΚΑΠ (μαζί με το φόρο) ανήλθαν στα 85 εκατ. ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα ήταν οριακά αρνητικό (-11.000 ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ