Ποιοι είναι υποψήφιοι μνηστήρες για τα ΕΛΠΕ

Ποιοι είναι υποψήφιοι μνηστήρες για τα ΕΛΠΕ

Εκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών πως από την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ θα εισπράξει 500 εκατ. ευρώ. Σήμερα η αποτίμηση στο Χρηματιστήριο του 35% ανέρχεται στα 783 εκατ. ευρώ και οι ειδικοί εκτιμούν ότι με κέρδη EBITDA 800 εκατ. ευρώ για το 2017 και αυτή η αποτίμηση, που ανεβάζει στα 2,21 δισ. την αξία της εταιρείας για το 100%, δεν είναι «δίκαια» για τα ΕΛΠΕ.

Τόσο το 2016 όσο και το 2017 ο όμιλος πέτυχε ιστορικά ρεκόρ παραγωγής, εξαγωγών και κερδών ως αποτέλεσμα της πλήρους εκμετάλλευσης της παραγωγικής δυναμικότητας των διυλιστηρίων, των διευρυμένων επιλογών προμήθειας πρώτων υλών και της μείωσης στα χρηματοοικονομικά κόστη.

Στις αρχές του 2019 αναμένονται οι πρώτες γεωτρήσεις στον Πατραϊκό Κόλπο από την κοινοπραξία ΕΛΠΕ - Edison, ενώ το ενδιαφέρον στην παρούσα φάση εντοπίζεται στις θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές σε Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα, αλλά και ανοικτά της Κρήτης, όπου ο όμιλος κατέθεσε πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από κοινού με την Total και την ExxonMobil.

Ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ αναμένεται να δείξουν μεγάλοι «παίκτες» του κλάδου, ενδεχομένως μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα που θα επιθυμεί να διυλίζει δικές της ποσότητες στα διυλιστήρια του ομίλου και να αποκτήσει με αυτόν τον τρόπο μια βάση στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, μεγάλοι traders του χώρου, ακόμη και ένα επενδυτικό συνταξιοδοτικό fund μπορεί κάλλιστα να ενδιαφερθεί για μια εταιρεία με ισχυρές λειτουργικές ροές και σταθερή μερισματική πολιτική, όπως είναι η ελληνική εταιρεία.

Σημειώνεται πως τα ΕΛΠΕ ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ και το 35% του ΔΕΣΦΑ, με τον διαγωνισμό πώλησης του δεύτερου να ολοκληρώνεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2018.