Καλό Γενάρη οι δεσμευτικές προσφορές για Νηρέα και Σελόντα

Νέα παράταση πήραν οι επενδυτές - Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία

Καλό Γενάρη οι δεσμευτικές προσφορές για Νηρέα και Σελόντα

 


Για τα μέσα Ιανουαρίου μετατέθηκε η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 74,8% της Νηρεύς και του 82,6% της Σελόντα, λόγω των καθυστερήσεων, που έχουν σημειωθεί στη διαδικασία.

Μπορεί οι πωλήτριες τράπεζες (Πειραιώς, Alpha, Eurobank και Εθνική) να επιδίωκαν η δεύτερη φάση να ολοκληρωθεί πριν την εορταστική περίοδο, αποδέχθηκαν το αίτημα έξι ενδιαφερόμενων επενδυτών (σ.σ από τους οκτώ) να δοθεί παράταση καθώς εκκρεμούσαν ακόμη σημαντικά ζητήματα.

Επιπρόσθετα, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των στοιχείων του οικονομικού και νομικού ελέγχου.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί οκτώ σχήματα, τα επενδυτικά κεφάλαια Harvard Investment Group , Amerra Capital Μanagement, Diorasis International, Oaktree αλλά και funds που μέχρι σήμερα δεν είχαν παρουσία στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων τα Panaxia, Butterfly, Duet Group και Tinicum Inc.


Οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν με οδηγό την συνολική αξία των Νηρεύς και Σελόντα, καθώς ο καθαρός δανεισμός τους παραμένει απαιτητικός, σε σχέση με τα EBITDA, τόσο του 2016, όσο και τα εκτιμώμενα EBITDA του 2017 (σ.σ θα είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών χαμηλότερα από αυτά του 2016).

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα εμφανίστηκε αποφασισμένη να προχωρήσει στην εξαγορά των εταιρειών Σελόντα -Νηρέα ο Ομιλος Ανδρομέδα εκτιμώντας ότι η συγκέντρωση των δυνάμεων θα δημιουργήσει μια πολυεθνική δύναμη, που θα δώσει ώθηση στον κλάδο ιχθυοκαλλιέργειας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια γνωρίζει έντονη πτωτική πορεία και αποεπένδυση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2016, Nηρεύς και Σελόντα είχαν καθαρό δανεισμό περίπου 340 εκατ. ευρώ, με αθροιστικά EBITDA, προ αποτίμησης βιολογικών αποθεμάτων, 42 εκατ. ευρώ. Για τη χρήση του 2017, η πορεία των αποτελεσμάτων έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, βελτιωθεί σε επιμέρους σημεία των ισολογισμών των δύο εταιρειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ