Που οφείλεται η «απογείωση» των κερδών της Motor Oil

Έρχονται και νέες σημαντικές επενδύσεις της εταιρείας

Που οφείλεται η «απογείωση» των κερδών της Motor Oil


Τις σημαντικές επενδύσεις που πρόκειται να υλοποιήσει η εταιρεία Motor Oil το επόμενο διάστημα προανήγγειλε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής οικονομικών του ομίλου της Motor Oil Πέτρος Τζαννετάκης χωρίς να αποκαλύψει το ύψος των επενδύσεων και την γεωγραφική περιοχή, αποκάλυψε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των αναλυτών-με αφορμή τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου 2017- ότι ο όμιλος θα υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις το επόμενο διάστημα.

Ο όμιλος πέτυχε ιστορικό υψηλό κερδοφορίας πέτυχε στη διάρκεια του φετινού εννεαμήνου, καθώς τα ενοποιημένα μετά από φόρους κέρδη αναρριχήθηκαν στα 228,711 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 17,81% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, που είχαν ανέλθει στα 194,122 εκατ. ευρώ.

H αύξηση των εξαγωγών, τα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, το χαμηλότερο κόστος στο μείγμα αργών, καθώς και οι αυξημένες πωλήσεις στην εσωτερική αγορά ήταν οι βασικοί καταλύτες για τις ισχυρές επιδόσεις της Motor Oil, που συγκαταλέγεται στις πιο κερδοφόρες ελληνικές βιομηχανίες καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύχρονης κρίσης

Τα κυριότερα στοιχεία που αναδεικνύονται είναι η αύξηση κατά 18% των πωλήσεων αεροπορικών καυσίμων καθώς κι εκείνων για τη ναυτιλία. Σύμφωνα με τη διοίκηση, αυτό ήταν ως αποτέλεσμα της ανόδου του τουρισμού και κυρίως μέσω αεροπορικών πτήσεων. Η εταιρία τόνισε για μία ακόμη φορά επίσης την επίδοση ρεκόρ στις εξαγωγές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν για το εννεάμηνο το 76% των πωλήσεων. Σημειώνεται ότι συνολικά οι πωλήσεις ανέβηκαν 6,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, φτάνοντας στα 10,193 εκατ. τόνους.

Στα καύσιμα κίνησης, η ζήτηση ήταν βελτιωμένη, αν και όχι τόσο σημαντική, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρίας, τα οποία υπογράμμισαν την απόσπαση καλύτερων μεριδίων σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.

Πώς είδαν τα κέρδη οι αναλυτές

Τη σύσταση «buy» διατηρεί η UBS και για την Motor Oil, με τιμή-στόχο στα 22 ευρώ ανά μετοχή, σημειώνοντας πως αν και τα αποτελέσματα ήταν χαμηλότερα της πλειοψηφίας των εκτιμήσεων, ωστόσο κινήθηκαν κοντά στις προβλέψεις της UBS.
Τονίζει όμως πως το μέγεθος και η φύση της αστοχίας των αποτελεσμάτων δεν μεταβάλει την επενδυτική επιχειρηματολογία υπέρ της Motor Oil.
Θεωρεί πως οι πιο αδύναμες ταμειακές ροές οφείλονται κυρίως στον χρονισμό καταβολής φόρων, ενώ εκτιμά πως το μακροοικονομικό περιβάλλον θα είναι λιγότερο υποστηρικτικό το δ’ τρίμηνο, λόγω της άμβλυνσης της επίπτωσης του τυφώνα Χάρβει στα περιθώρια και του ράλι στις τιμές του πετρελαίου.
Για την Motor Oil μειώνει την πρόβλεψη για τα EBITDA και τα κέρδη ανά μετοχή του 2017 κατά 3%, ενώ για τα επόμενα έτη διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για τα EBITDA και την αυξάνει κατά 1% κατά μέσο όρο για τα κέρδη ανά μετοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ