Οι «μνηστήρες» που «φλερτάρουν» Νηρέα και Σελόντα

Το Σεπτέμβριο η υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών

Οι «μνηστήρες» που «φλερτάρουν» Νηρέα και Σελόντα

 

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφή μέτρηση για την πώληση των Νηρέα - Σελόντα με πλήθος εταιρειών να φέρονται έτοιμοι να διεκδικήσουν τους δύο leader της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.
Συμβάσεις εμπιστευτικότητας έχουν υπογράψει πάνω από 35 ενδιαφερόμενοι και έχουν αποκτήσει πρόσβαση στους όρους του διαγωνισμού και σε οικονομικά στοιχεία, ενώ η προθεσμία υποβολής των μη δεσμευτικών προσφορών έχει προγραμματιστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου.

Τουρκικά και αμερικάνικα fund έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των δύο εταιρειών που έχουν περάσει στα χέρια των τραπεζών.

Τελευταίος υποψήφιος αγοραστής εμφανίζεται ο τουρκικός όμιλος Kilic που δραστηριοποιείται στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού αλλά και το fund Αmerra που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια άνω των 1,5 δισ. δολ. με έμφαση στην αγροτική οικονομία.

Ο τζίρος της Σελόντα το 2016 παρουσίασε αύξηση κατά 13% κι ανήλθε σε 168 εκατ. ευρώ, έναντι 149 εκατ. ευρώ το 2015. Αντίστοιχα καλή ήταν και η αύξηση του τζίρου του Νηρέα, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε η τιμή της τσιπούρας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Ειδικότερα οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 197,8 εκατ. ευρώ έναντι 185,4

Οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης τόσο της Σελόντα όσο και του Νηρέα ξεκίνησαν από τις τράπεζες πριν από ένα χρόνο και το αποτέλεσμα της διαδικασίας κρίνεται επιτυχές, δεδομένης της αύξησης πωλήσεων, της επιστροφής στην κερδοφορία και της ύπαρξης πλέον θετικών ιδίων κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του μάνατζμεντ τόσο της Σελόντα (από τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν απέκτησαν το 82% διαγράφοντας δάνεια ύψους 50 εκατ.) όσο και του Νηρέα (όπου την περασμένη άνοιξη απέκτησαν το 75% «κουρεύοντας» δάνεια 58,6 εκατ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ