Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ για το ΔΕΣΦΑ

Τις επόμενες ημέρες αποφασίζει το ΤΑΙΠΕΔ

Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ για το ΔΕΣΦΑ

Το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των έξι επενδυτικών σχημάτων τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνέλθει το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να αποφασίσει ποια από τα έξι σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ πληρούν τα κριτήρια του διαγωνισμού, ώστε να πάρουν μέρος και στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού και να προχωρήσουν στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον ΔΕΣΦΑ έχουν καταθέσει οι σημαντικότερες εταιρείες διαχείρισης δικτύων της Ευρώπης. Το πρώτο είναι της ιταλικής Snam, με τη συμμετοχή της ισπανικής Enagás Internacional, της βελγικής Fluxys και της ολλανδικής Gasunie. Οι τρεις πρώτες εταιρείες είναι ήδη μέτοχοι στον αγωγό TAP (Trans Adriatic Pipeline - Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου), ο οποίος ήδη κατασκευάζεται για να μεταφέρει αζερικό αέριο από την περιοχή τη Κασπίας στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Το δεύτερο φαβορί είναι το επενδυτικό σχήμα της ρουμανικής εταιρείας Transgaz SA. και της γαλλικής GRTgaz SA. Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ωστόσο την πρόκριση στον διαγωνισμό και των αουτσάιντερ, όπως είναι η ισπανική Regasificadora del Noroeste SA.

Οσο για τα άλλα τρία σχήματα που διαγκωνίζονται για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ, μένει να ξεκαθαριστεί, πρωτίστως, εάν διαθέτουν την απαιτούμενη ευρωπαϊκή πιστοποίηση. Η Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής επενδύσεων παγκοσμίως σε έργα υποδομής και διαθέτει ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Για τις άλλες δύο εταιρείες, την καταριανή Powerglobe και την αμερικανική Intergrated Utility Services (INTUS), υπάρχουν ακόμη ερωτήματα για το εάν πληρούν τους όρους του διαγωνισμού. Η πρώτη παρέχει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα του φυσικού αερίου. Η αμερικανική εταιρεία προσφέρει τεχνολογικές υπηρεσίες σε σχέση με καλώδια οπτικών ινών, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αγωγούς φυσικού αερίου, αποχέτευσης, νερού και άλλες εγκαταστάσεις.