O όμιλος Δασκαλαντωνάκη, ο οικογενειακός εμφύλιος και η απόφαση του Αρείου Πάγου

Η διοίκηση ξενοδοχειακών μονάδων στο επίκεντρο – Πόλεμος ανακοινώσεων

O όμιλος Δασκαλαντωνάκη, ο οικογενειακός εμφύλιος και η απόφαση του Αρείου Πάγου

Ακόμη και μετά την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου, οι τόνοι δεν φαίνεται να πέφτουν. Νέα επεισόδια αναμένονται στον εμφύλιο πόλεμο της οικογένειας Δασκαλωντανάκη. Ο Γιάννης και η Τίνα Δασκαλωντανάκη, μαζί με την μητέρα τους Πόπη, σχεδιάζουν ήδη την επόμενη μέρα για μια σειρά ξενοδοχείων που όπως υποστηρίζουν τους ανήκουν σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου και είναι έτοιμοι έπειτα από αναγκαίες δικαστικές διαδικασίες που εκτιμούν ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα να αναλάβουν τη διοίκηση των ξενοδοχείων και να τα συνδέσουν με μεγάλες επώνυμες διεθνείς και ελληνικές αλυσίδες, δίνοντάς τους μία νέα προοπτική.Ωστόσο, η άλλη πλευρά, με ανακοίνωση του Ομίλου Νίκου Δασκαλαντωνάκη, επισημαίνει ότι η απόφαση «δικαίωσε πλήρως τις επιλογές του ιδρυτή του Ομίλου Νικολάου Δασκαλαντωνάκη για τη διοίκηση των εταιρειών του Ομίλου, καθώς επιβεβαίωσε αμετάκλητα τη νομιμότητα των διοικήσεων των εταιρειών και τερμάτισε οριστικά κάθε σχετική αμφισβήτηση».

Η νέα σύγκρουση ξεκίνησε όταν ο συνήγορος των δύο αδελφών (Γιάννη και Τίνας) και της συζύγου του κ. Δασκαλαντωνάκη, ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος, με δήλωσή του υπογράμμισε ότι «πλέον και με τη βούλα του Αρείου Πάγου η σύζυγος και τα παιδιά του Νίκου Δασκαλαντωνάκη, Γιάννης και Τίνα, είναι πραγματικοί μέτοχοι εταιρειών του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη και όχι εικονικοί ή εντολοδόχοι, όπως ανεπιτυχώς προσπάθησε να τους εμφανίσει ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης. Για μία ακόμα φορά εκφράζω την ευχή με συναινετικό τρόπο η οικογένεια να βρει λύση. Αν κάποιοι έχουν την ψευδαίσθηση ότι με την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων του Ρεθύμνου, κόντρα στην πρόσφατη ετυμηγορία του Αρείου Πάγου, θα επιτύχουν να απομειώσουν το ποσοστό των μετοχών των εντολέων μου, που κατέχουν το 60% εταιρειών του Ομίλου, θα αποτύχουν παταγωδώς, γιατί στην Ελλάδα υπάρχει Δικαιοσύνη».

Η απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την πλευρά που εκπροσωπεί ο κ. Δημητρακόπουλος επικύρωσε την υπ’ αριθμ. 107/2014 απόφαση του Εφετείου Χανίων και έτσι –πλέον αμετάκλητα κρίθηκε ότι ο Γιάννης, η Τίνα Δασκαλαντωνάκη και η μητέρα τους Παρθενόπη ήταν πάντα και εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να είναι πραγματικοί μέτοχοι στις εταιρείες του Ομίλου της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη και συγκεκριμένα στις Ανώνυμες Τουριστικές Εταιρείες: «Sunstores», «Dasko Hospitality», «Aκτές Κρήτης», «Ελληνική Τεχνική», «Μυλοπόταμος», «Δυτικής Πελοποννήσου», «Επιχειρήσεις Κω», «Ξενοδοχεία Σάμου», «Χρυσή Ακτή», «Τρούλος», «Αλικαρνασσός», «Αριάδνη», «Νοτιοανατολικού Αιγαίου», «Αγροτική Παραγωγική», «Αμάλθεια», «Ελ Γκρέκο», «Ελληνική Ξενοδοχειακή», «Ακτές Ρεθύμνου», «Δαφνίλα», «Φαίαξ», «Χάρισμα». Σε ορισμένες από αυτές τις εταιρείες ανήκουν τα ξενοδοχεία ‘Mykonos Blu and Villas», «Creta Pallas», «Amirandes», «Kos Imperial». Ο Άρειος Πάγος δέχθηκε ότι ήταν ανυπόστατη η Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγροτικής Παραγωγικής Α.Ε., άκυρη η Γενική Συνέλευση της Διατροφής Α.Ε. και ανυπόστατο το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής και αναίρεσε την εφετειακή απόφαση ως προς την εταιρεία Χάρισμα Α.Ε., για να κριθεί εκ νέου στο Εφετείο Χανίων αν η από 24.08.2010 Γενική Συνέλευση αυτής είναι άκυρη ή ακυρώσιμη. Η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο μετά από αναίρεση που άσκησε ο κ. Νίκος Δασκαλαντωνάκης κατά της απόφασης του Εφετείου Χανίων (απόφαση 107/14.11.2014) η οποία απέρριψε στο σύνολό της προηγούμενη αγωγή του Νίκου Δασκαλαντωνάκη και έκρινε τελεσιδίκως ότι η Παρθενόπη, ο Γιάννης και η Τίνα Δασκαλαντωνάκη ήταν ανέκαθεν και εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να είναι οι μοναδικοί πραγματικοί και αδιαφιλονίκητοι κύριοι των μετοχών τους και των προσωρινών τίτλων αυτών, τις οποίες αυτοί μόνοι απέκτησαν κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο κατά την ίδρυση και κατά τις μεταγενέστερες αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών του Ομίλου και κατά τις σχετικές μεταβιβάσεις μετοχών. Συγχρόνως αποφάνθηκε ότι οι Γενικές Συνελεύσεις και τα εκλεγέντα από αυτές Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών Αγροτική Παραγωγική Α.Ε. και Χάρισμα Α.Ε. ήταν ανυπόστατα, η δε Γενική Συνέλευση της Διατροφής Α.Ε. άκυρη και ανυπόστατο το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής.

Τι απαντά ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης

Στην εξέλιξη αυτή απάντησε η διοίκηση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, του Ομίλου Εταιρειών Νικολάου Δασκαλαντωνάκη η οποία σημειώνει ότι «η υπ’ αριθμό 1340/2017 απόφαση του Αρείου Πάγου δικαίωσε πλήρως τις επιλογές του ιδρυτή του Ομίλου Νικολάου Δασκαλαντωνάκη για τη διοίκηση των εταιρειών του Ομίλου, καθώς επιβεβαίωσε αμετάκλητα τη νομιμότητα των διοικήσεων των εταιρειών και τερμάτισε οριστικά κάθε σχετική αμφισβήτηση. Για το λόγο αυτό είναι απολύτως ανακριβή όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα περί δήθεν αναγνώρισης συμμετοχής των Πόπης Φραγκούλη και Γιάννη και Τίνας Δασκαλαντωνάκη στον Όμιλο Εταιρειών με ποσοστό 60%. Η αντιδικία που έφτασε να κριθεί από τον Άρειο Πάγο δεν έχει καμία σχέση με τον Όμιλο Ν. Δασκαλαντωνάκη ως ενιαίο σύνολο αλλά με κάποιες επιμέρους εταιρείες, στις οποίες και μόνον οι ανωτέρω έχουν μειοψηφικά ποσοστά συμμετοχών. Κατόπιν αυτού ουδεμία επίπτωση μπορεί να έχει η αναγνώριση των μειοψηφικών αυτών μετοχικών δικαιωμάτων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στην καθημερινή διοίκηση, η οποία παραμένει σταθερή και αμετάβλητη και είναι η μόνη που μπορεί να συνεχίσει την επιτυχημένη του πορεία που τον εδραίωσε στην κορυφή του τουριστικού κλάδου της χώρας. Δυστυχώς ακόμη και μετά την ξεκάθαρη απόφαση του Αρείου Πάγου ο πληρεξούσιος δικηγόρος κ. Μ. Δημητρακόπουλος μαζί με τους εντολείς του επιχειρούν να αλλοιώσουν την πραγματικότητα. Διοχετεύουν προς τούτο ερμηνείες και απόψεις για να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις προκειμένου να παραπλανήσουν τα ΜΜΕ και να υιοθετήσουν τις αυθαίρετες ερμηνείες τους και τους αναληθείς ισχυρισμούς τους. Για μια ακόμη φορά ματαιοπονούν. Οι δηλώσεις του πληρεξούσιου δικηγόρου δείχνουν την ταραχή του και τις έμμονες ψευδαισθήσεις του στην ερμηνεία των έγκυρων και αδιαμφισβήτητων αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης. Φαίνεται ότι αποκλειστικός σκοπός του κ. πληρεξουσίου είναι να δημιουργήσει ένα δικό του σίριαλ δημοσιότητας και προσωπικής προβολής του. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που επιχειρείται η παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και σκόπιμων παρερμηνειών της δικαστικής απόφασης. Η διοίκηση του Ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι θα λάβει νομικά μέτρα κατά όποιων επιβουλεύονται και επιχειρούν να υπονομεύσουν την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων του μεγαλύτερου και πιο φερέγγυου ξενοδοχειακού ομίλου της χώρας».