H Sunlight, το ομολογιακό δάνειο οι επενδύσεις και το… λιφτινγκ στον ισολογισμό

H Sunlight, το ομολογιακό δάνειο οι επενδύσεις και το… λιφτινγκ στον ισολογισμό
Άλλο ένα διαπραγματεύσιμο ομόλογο ετοιμάζεται να «υποδεχτεί» το χρηματιστήριο στην κατηγορία «τίτλων σταθερού εισοδήματος». Η Sunlight, εταιρεία συμφερόντων Πάνου Γερμανού, ετοιμάζεται να αντλήσει περί τα 50 εκατ. ευρώ τα οποία θα συμβάλλουν μεταξύ άλλων:
  • Στην ενίσχυση του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας,
  • στη βελτίωση του κόστους δανεισμού καθώς και
  • στη χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης

Το κοινό ομολογιακό δάνειο που θα εκδώσει, θα είναι διάρκειας πέντε (5) ετών, διαιρούμενου σε έως 50.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία εκάστη 1.000 ευρώ, διαπραγματεύσιμο στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. H έναρξη της δημόσιας προσφοράς θα γίνει στις 14 Ιουνίου και θα λήξει στις 16 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το εγκριθέν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας, κατά το διάστημα 20172020 το ποσό των 15 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για επενδύσεις. Στην αποπληρωμή μέρους του υφιστάμενου δανεισμού θα διατεθούν 27 εκατ. ευρώ και στην κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης θα διατεθούν κεφάλαια ύψους 8 εκατ. ευρώ. Το πλάνο των επενδύσεων περιλαμβάνει την ίδρυση στο εξωτερικό δύο θυγατρικών εταιρειών για την εξυπηρέτηση των πελατών της, όσον αφορά σε συναρμολόγηση μπαταριών, υποστήριξη μεταπώλησης, συλλογή συσσωρευτών κ.λπ. Η μία εταιρεία θα ιδρυθεί στη Δυτική Ευρώπη και η άλλη στις ΗΠΑ. Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της σε συγκεκριμένα τμήματα (segments) αγορών στο εξωτερικό. Επίσης προτίθεται να προχωρήσει σε επενδύσεις ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη διεύρυνση της προσφερόμενης γκάμας προϊόντων και εν γένει την ενίσχυση της ανταγωνιστικής της θέσης στις αγορές του εξωτερικού, στις οποίες κυρίως δραστηριοποιείται. Παράλληλα εντός του β’ εξαμήνου του 2017, η Sunlight σκοπεύει να καλύψει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας Sunlight Recycling A.Ε., με σκοπό τη μερική μείωση του δανεισμού της και τη βελτίωση των δεικτών μόχλευσης και, κατ’ επέκταση, τη σταδιακή ενίσχυση της κερδοφορίας της. Η στρατηγική του ομίλου της Sunlight βασίζεται στην εστίαση στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και συγκεκριμένα στην παραγωγή μπαταριών και ειδικότερα βιομηχανικών μπαταριών. Η βιομηχανική μονάδα του Ομίλου στην Ξάνθη εκτείνεται σε έκταση 142.000 τ.μ., με τους καλυπτόμενους χώρους να ξεπερνούν τα 55.000 τ.μ. Επίσης το 2015 λειτούργησε η εργοστασιακή μονάδα ανακύκλωσης συσσωρευτών μολύβδου συνολικής επένδυσης ύψους 31 εκατ. ευρώ. Το 16% των πωλήσεων του Ομίλου κατά τη χρήση 2016 προήλθε από την Ελλάδα, με το υπόλοιπο 84% περίπου να προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα του Ομίλου στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 64% και σε τρίτες χώρες κατά 20%. Επίσης σημαντική είναι η παρουσία της εταιρείας στην αγορά των ΗΠΑ. Ο όμιλος έκλεισε το 2016 με ενισχυμένα μερίδια στην παγκόσμια αγορά της αποθήκευσης ενέργειας και τα παραγόμενα προϊόντα της σε περισσότερους από 500 πελάτες σε κάθε ήπειρο. Στο ίδιο διάστημα επιβεβαίωσε τη θέση της ως ο νούμερο 1 διανομέας καταναλωτικών μπαταριών της Toshiba, επεκτείνοντας τη συνεργασία της και στην αγορά της Νιγηρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ