Οι 30 εισηγμένες που είναι μείον στο ταμείο κατά 1,6 δισ. ευρώ

Οι 30 εισηγμένες που είναι μείον στο ταμείο κατά 1,6 δισ. ευρώ
Ραγδαίες ανακατατάξεις επέρχονται στο επιχειρηματικό τοπίο καθώς οι επιχειρηματίες πιέζονται να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους και να βελτιώσουν την καθαρή τους θέση, αν θέλουν να συνεχίσουν να υπάρχουν. Στη χρήση του 2016, -σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου- περισσότερες από 30 εισηγμένες έχουν αρνητική καθαρή θέση που ξεπερνά το επίπεδο των 1,6 δισ. ευρώ. Ο δανεισμός τους ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές τους υποχρεώσεις έχουν υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ.

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Τα προβλήματα κυριαρχούν στον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών (Euromedica), στον κλάδο του αυτοκινήτου (Σφακιανάκης), στο έπιπλο (Βαράγκης, SATO) και σε σειρά άλλων εταιρειών μεταξύ των οποίων οι Forthnet, ο όμιλος Χαραγκιώνη,η Frigoglass, η Lavipharm,η Γκρισσιν, η Ελληνική Υφαντουργία, ΕΝΚΛΩ, η Νίκας, ο Πήγασος, Φαμάρ στις οποίες αναμένονται εξελίξεις. Οι αναδιαρθρώσεις των βιώσιμων επιχειρήσεων προέχουν αλλά παράλληλα, θα γίνονται και ρευστοποιήσεις, τονίζουν οι τραπεζίτες καθώς είναι αποφασισμένοι να ξεφορτωθούν «κόκκινα» δάνεια απελευθερώνοντας τους ισολογισμούς τους και να ρευστοποιούν όσους δεν ρυθμίζονται.

ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ. Οι διαταγές πληρωμής που εξέδωσαν στην Alfa Grissin απέδειξε την αποφασιστικότητά τους. Αν και παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα η νομοθέτηση του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών, τους επόμενους δύο μήνες αναμένονται τα πρώτα δείγματα της μαζικότερης δράσης των τραπεζών. Η πρόκληση είναι όταν υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτών, να επιδείξουν ταχύτητα και ευελιξία καθώς οι καθυστερήσεις διώχνουν τους επενδυτές, αλλά και να προτείνουν ρεαλιστικές ρυθμίσεις που να μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Σε διαπραγματεύσεις με τις δανείστριες τράπεζες για τη συναινετική συνολική αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της βρίσκεται η Lavipharm. Η εταιρεία μπαίνει στο επίκεντρο των σχεδίων των τραπεζών και έχει ήδη αποφασιστεί άμεση αλλαγή της διοίκησης με τη συμφωνία του κ. Αθ. Λαβίδας, ο οποίος έχει τη διοίκηση της οικογενειακής φαρμακευτικής επιχείρησης από το 1976.

Δύσκολο εγχείρημα είναι οι επιχειρήσεις Λιακουνάκου που έχουν ως Axon και Euromedica συνολικά δάνεια ύψους 750 εκατ. ευρώ. Μόνη η Euromedica έχει σχεδόν 400 εκατ. ευρώ και πιθανό σενάριο είναι η ρευστοποίηση ακινήτων και η μετοχοποίηση δανείων σε συνδυασμό με αλλαγή μάνατζμεντ. Ωστόσο υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά για την πώληση των διαγνωστικών της Euromedica, σε συνδυασμό με κούρεμα δανείων.

Για τις Νηρέα – Σελόντα προωθείται η πώλησή τους στους ενδιαφερόμενους αγοραστές είτε και οι δύο σε έναν αγοραστή είτε σε διαφορετικούς. Οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες θέτουν προς πώληση το 75% του Νηρέα και το 79,6% της Σελόντα και άμεσα αναμένεται το σχέδιο πώλησης. Ενδιαφέρον φέρεται να έχουν εκδηλώσει έξι υποψήφιοι αγοραστές, ενώ ο Νηρέας, εμφανίζει το 2016 αυξημένα EBITDA και πωλήσεις.

Για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία της οικογένειας Λαναρά εξετάζεται η πρότασης ιδιώτη επενδυτή για εξαγορά του ενεργητικού της πρώην εισηγμένης και την επαναλειτουργία τριών μονάδων της σε Ροδόπη, Ημαθία και Φθιώτιδα. Στην επαναλειτουργία της ΕΝΚΛΩ βοηθά και η πρόσφατη αλλαγή του Πτωχευτικού Κώδικα, που δίνει τη δυνατότητα για σύγκληση της γενικής συνέλευσης των πιστωτών, αρκεί σχετικό αίτημα να τεθεί από το 20% αυτών. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αλλάξει προηγούμενη απόφαση της συνέλευσης για κατακερματισμένη εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Ωστόσο η διαδικασία καθυστερεί λόγω αδυναμία «συνεννόησης» μεταξύ του επενδυτικού σχήματος (ελληνικών συμφερόντων ξένο fund με ποσοστό 80% και πρώην εργαζόμενοι με ποσοστό 20%) και του σύνδικου πτώχευσης, εξέλιξη που φαίνεται πως έχει αρχίζει να κουράζει και τον βασικό ενδιαφερόμενο αγοραστή.

Για τον όμιλο Χαραγκιώνη υπάρχει κατ' αρχάς ενδιαφέρον από δύο τουλάχιστον funds, τα οποία έχουν διερευνήσει τις τράπεζες για το αν είναι πρόθυμες να συζητήσουν συμφωνία εξυγίανσης, μέσω της διαδικασίας των άρθρων 106 β του πτωχευτικού κώδικα. Η εταιρεία έχει τουλάχιστον 60 επαγγελματικά ακίνητα και εμπορικά κέντρα στο χαρτοφυλάκιό της και δάνεια που προσεγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ ενώ το σχέδιο που συζητείται περιλαμβάνεται η εισφορά νέων κεφαλαίων και το κούρεμα οφειλών. Η συμφωνία εξυγίανσης μπορεί να συνοδευτεί με μερική τιτλοποίηση απαιτήσεων, για το μέρος των τραπεζών που εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια μελλοντικής ανάκτησης αξίας για την εταιρεία, εφόσον υπάρξει αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής της.

Για το Athens Heart ενδιαφέρον υπάρχει από ένα βρετανικό real estate fund, το οποίο προσκρούει, πάντως, στην άρνηση κάποιων τραπεζών να διαγράψουν δανειακές απαιτήσεις, γράφοντας ζημία.

Οι συμφωνίες με τους τραπεζικούς ομίλους

Ο όμιλος ΦΑΜΑΡ πέρασε στον έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) στις 7 Μαρτίου και πλέον οι τράπεζες απέκτησαν το 100% των μετοχών της Famar S.A. Οι νέοι μέτοχοι αποφάσισαν τη μετατροπή των παλαιών μετοχών σε νέες «συγκεκριμένων κατηγοριών και δικαιωμάτων» η Alpha Bank απέκτησε το 47% του μετοχικού κεφαλαίου της FAMAR SA, η Eurobank το 23,55%, ενώ μικρότερα ποσοστά κατέχουν Πειραιώς και Εθνική. Τη διοίκηση της Famar SA ανέλαβαν οι τράπεζες και η Pillarstone.

Η Frigoglass, με αρνητική καθαρή θέση -98,5 εκατ. ευρώ προχώρησε σε συμφωνία αναδιάρθρωσης που εξασφαλίζει μείωση δανεισμού κατά 140 εκατ. ευρώ, νέα χρηματοδότηση 70 εκατ. ευρώ και 13 εκατ. εξοικονόμηση τόκων σε ετήσια βάση. Η νομικά δεσμευτική συμφωνία παρατείνει τις κυριότερες συμβάσεις κατά 5 έτη και έγινε με την επιτροπή ομολογιούχων που αντιπροσωπεύει ποσοστό περίπου 39% των εκδοθεισών από τη θυγατρική της Frigoglass, Frigoglass Finance B.V. ομολογιών επιτοκίου 8.25% και λήξης 2018, τους βασικούς τραπεζικούς της δανειστές, καθώς και τον κύριο μέτοχό της Boval S.A.

Η ΑΝΕΚ που στο πρώτο εξάμηνο του 2016 είχε αρνητική καθαρή θέση -21 εκατ. ευρώ, πραγματοποίησε συμφωνία αναδιάρθρωσης δανεισμού με τις πιστώτριες τράπεζές. Συνολικά, αναδιαρθρώθηκε δανεισμός ύψους 264,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που ήταν μακροπρόθεσμα και έγιναν βραχυπρόθεσμα στο τέλος του 2016, λόγω παραβίασης αριθμοδεικτών των συμβάσεων και τους τόκους. Για το αρχικό κεφάλαιο θα εκδοθεί ένα κοινό ομολογιακό δάνειο, ύψους 197,9 εκατ. ευρώ, ενώ για τους τόκους ένα μετατρέψιμο, υπό προϋποθέσεις, ομολογιακό, ύψους 22 εκατ. ευρώ. Θα δοθεί, επίσης, διμερές δάνειο 44,6 εκατ. ευρώ. Όλα τα δάνεια έχουν διάρκεια 7 ετών, με τελική ημερομηνία αποπληρωμής την 31η Δεκεμβρίου 2023, ενώ οι τράπεζες έχουν πάρει ως εξασφαλίσεις ναυτικές υποθήκες επί των πλοίων, εκχώρηση προϊόντος ασφαλιστικής αποζημίωσης κ.λ.π.

Πηγή: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ