Οι κλάδοι που είναι στο πρώτο κύμα των υποχρεωτικών POS

Οι κλάδοι που είναι στο πρώτο κύμα των υποχρεωτικών POS
Εστιατόρια , καφετέριες, μπαρ και πάσης φύσεως καταστήματα εστίασης, υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι θα υποχρεωθούν να έχουν POS και να δέχονται πληρωμές με κάρτες απο τον ερχόμενο Ιούλιο.

Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία θα ορίζονται οι ομάδες επαγγελματιών που πρέπει να έχουν υποχρεωτικά μηχάνημα υποδοχής ηλεκτρονικών καρτών πληρωμών POS. Η απόφαση αυτή θα προβλέπει ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017 θα καταστεί υποχρεωτική η αποδοχή συναλλαγών μέσω μηχανημάτων POS για τα καταστήματα εστίασης, τους ηλεκτρολόγους, τους υδραυλικούς και κάποια ακόμη ελεύθερα επαγγέλματα, κ.λπ.

Μετά μέχρι τέλος του έτους θα προστεθεί μια άλλη ομάδα επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ η επόμενη ομάδα θα προστεθεί μέχρι τέλους του 2018 Απο την υποχρεωτική αποδοχή καρτών θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση λόγω αναντιστοιχίας κέρδους με προμήθεια τράπεζας. Στις περιπτώσεις αυτές θα ενταχθούν τα περίπτερα, τα μικρά καταστήματα τροφίμων, τα ψιλικατζίδικα, τα μικρά μπακάλικα κ.λπ.

Όσοι δεν εγκαταστήσουν μηχανήματα POS θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα αφού προβλέπονται στο νόμο, χωρίς να διευκρινίζεται επακριβώς το ύψος τους.

Παράλληλα ήδη προβλέπεται απο το νόμο, πρόστιμο 1.000 ευρώ με το οποίο απειλούνται όσοι δεν τοποθετήσουν ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και κοντά στην ταμειακή τους, ταμπέλα με την οποία θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη δυνατότητα να πληρώσουν για τις συναλλαγές τους με κάρτες. Το πρόστιμο θα μειώνεται στο μισό, αν πληρωθεί εντός προθεσμίας του ενός μηνός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πρώτο κύμα υπόχρεων αναμένεται να ενταχθούν περί τους 200.000 επαγγελματίες που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ