Όλα τα υποψήφια deals του 2017

Όλα τα υποψήφια deals του 2017
Με καύσιμο τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και τις αναδιαρθρώσεις που θα ακολουθήσουν τη νομοθεσία για των εξωδικαστικό συμβιβασμό, η ελληνική επιχειρηματική πιάτσα θα γνωρίσει μια μεγάλη αναδιάταξη το 2017.

Δεκάδες εταιρείες θα περάσουν στις τράπεζες, σε ξένα funds ή στον έλεγχο άλλων εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Ήδη η αγορά δείχνει να μην «φοβάται» πολιτικές εξελίξεις, ενώ η πρόσφατη ανοδική πορεία και η συμπεριφορά του χρηματιστηρίου δείχνει πως το έδαφος έχει στρωθεί για μια σειρά από deals που θα αλλάξουν την όψη του ελληνικού επιχειρείν.

Το 2016 αφήνει «προίκα» τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μarfin Investment Group , το βελούδινο πέρασμα της υπερχρεωμένης Βερόπουλος στην MAKRO-My Market των αδελφών Παντελιάδη, και το mega deal για τη διάσωση της Μαρινόπουλος από την Σκλαβενίτης.

Από τους κλάδους με ιδιαίτερα ηχηρές ειδήσεις θα είναι οι τηλεπικοινωνίες. Deal που απλώς …αναμένει να κλείσει είναι η εξαγορά της Cyta μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Κυπριακής Αρχής Τηλεπικοινωνιών να πωλήσει την ελληνική δραστηριότητα. Το δέλεαρ είναι ισχυρό για τους ενδιαφερόμενους αφού αφορά τους 300.000 πελάτες της εταιρείας. Στον αντίποδα το πρόβλημα είναι ότι η Cyta λειτουργεί επί χρόνια με αρνητικά πρόσημα έχοντας συσσωρεύσει ζημιές 140 εκατ. Ευρώ. Έτσι και οι δύο υποψήφιοι αγοραστές θα στηριχτούν στα κεφάλαια των ξένων ιδιοκτητών τους: η Vodafone στην βρετανική μητρική και η Wind στα ξένα funds που την ελέγχουν 68% του ομίλου.

FORTHNET

Στην ίδια «πιάτσα» η αγορά διερωτάται πως θα κινηθούν οι πιστώτριες τράπεζες στην υπόθεση της Forthnet η οποία ουσιαστικά έχει περιέλθει στον έλεγχό τους, μετά το ομολογιακό δάνειο του εισηγμένου ομίλου που «έκλεισε» τον περασμένο Οκτώβριο. Θα σπεύσουν να βρουν αγοραστή ή θα «παίξουν καθυστέρηση» για να δρομολογήσουν από θέση μεγαλύτερης ισχύος τις εξελίξεις στον leader της συνδρομητικής τηλεόρασης; Τεχνικά ενδιαφερόμενοι και εδώ η Wind και η Vodafone χωρίς να αποκλείεται σφήνα από ξένο παίκτη ή fund.

Στον κλάδο του αυτοκινήτου η είδηση θα έρθει από την εξέλιξη της πρόθεσης της Πειραιώς να πωλήσει την συμμετοχή της στον όμιλο επιχειρήσεων Olympic ο οποίος ελέγχει τις εταιρείες χρηματοοικονομικών μισθώσεων αυτοκινήτων Avis και Budget. Η υπόθεση της είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς η ενδεχόμενη πώλησή της θα φέρει τα πάνω – κάτω στην ελληνική αγορά των μισθώσεων (μια αγορά της τάξης των 500 εκατ. Ευρώ), αλλά και του αυτοκινήτου γενικότερα. Με στόλο 31.000 αυτοκινήτων και δίκτυο 80 σταθμών ενοικίασης η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά Rent a Car και Leasing, ενώ εξειδικεύεται και στην πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων..

Η αγορά ερευνά με ποιους όρους και με ποιο τίμημα μπορεί να πωλήσει (εάν τελικά καταλήξει σε αυτό) η Πειραιώς. Και στην περίπτωση αυτή, με δεδομένο τον όγκο του ομίλου, αλλά και τα θετικά του αποτελέσματα (τζίρος 152 εκατ. Ευρώ με κέρδη προ φόρων 13,3 εκατ.) πρόκειται για μία υπόθεση που προϋποθέτει «χοντρό» πορτοφόλι. Τέτοιο διαθέτει ο όμιλος Βασιλάκη ο οποίος πάντως δεν έχει «τοποθετηθεί» για την υπόθεση. Εξελίξεις βέβαια αναμένονται και για το μέλλον του ομίλου Σφακιανάκη που χαρακτηρίζεται ο «μεγάλος ασθενής» ενός κλάδου στον οποίο τα ισχυρά ελληνικά ονόματα περιλαμβάνουν τους ομίλους Βασιλάκη, Συγγελίδη, Θεοχαράκη και Πετρόπουλου.

BIOMHXANIA

Στη βιομηχανία και την ενέργεια, η αγορά αναμένει τις κινήσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου με τον επιχειρηματία να έχει ήδη προαναγγείλει τον μετασχηματισμό του ομώνυμου ομίλου, μετοχή του οποίου ανέβηκε 65% από τις αρχές του χρόνου.
Εξελίξεις όμως αναμένονται και στην αγορά ενέργειας, όπου θα διευρυνθούν σημαντικά τα μεγέθη των ιδιωτών παρόχων σε βάρος της ΔΕΗ. Με την μνημονιακή πρόβλεψη για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στο τέλος της επόμενης χρονιάς το μερίδιο των ιδιωτών, θα φτάσει το 25%. Σήμερα περί τα 140.000 νοικοκυριά προμηθεύονται ρεύμα από τους ιδιώτες. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην μεταβολή του σκηνικού θα διαδραματίσει η Protergia του ομιλου Μυτιληναίου, η Ηρων της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (όμιλος Περιστέρη) και η Elpedison. Παίκτης στα ενεργειακά γίνεται και ο εφοπλιστής Γ. Λογοθέτης της Libra Group ο οποίος έχει «ντιλάρει» την απόκτηση των αιολικών πάρκων που διατηρούσε η γαλλική EdF στην Βοιωτία και την Κεφαλονιά.

Σε «ξένα χέρια» η Εθνική Ασφαλιστική

Στο χώρο της λιανικής, με το όπλο παρά πόδα για κινήσεις, φέρονται οι περισσότεροι ισχυροί παίκτες που φρόντισαν τους τελευταίους μήνες να ενισχύσουν το ταμείο τους, όπως ο Απόστολος Βακάκης των Jumbo (με 400 εκατ. ευρώ) και ο Γιώργος Γεράρδος της Πλαίσιο (με 36 εκατ. Ευρώ). Με σκέψεις για ισχυρότερη παρουσία την επόμενη ημέρα θεωρείται και ο Πάνος Γερμανός ο οποίος στηρίζει την παρουσία των Public από τις κερδοφόρες του δραστηριότητες στο εξωτερικό. Αντίστοιχα και ο όμιλος Σαράντη έχει βάλει πλώρη για δύο εξαγορές το προσεχές διάστημα.

Σε μεγάλη ετοιμότητα βρίσκονται και οι παίκτες τους ξενοδοχειακού κλάδου, όπως έδειξε και η κίνηση της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου με το Hilton. Στην κατεύθυνση εξαγορών (καθώς το 2017 θα προκύψουν μεγάλες ευκαιρίες) αναμένεται να κινηθούν επιχειρηματίες όπως οι αδελφοί Πάνος και Θανάσης Λασκαρίδη (ιδιοκτήτες του Grande Bretagne και άλλων μονάδων), η οικογένεια Ανδρεάδη, ενώ κινήσεις αναμένονται επίσης από τους ομίλους Φωκά και Δασκαλαντωνάκη. Στο χώρο αυτό αναμένονται και τα επόμενα βήματα του ομογενή επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα Θεόδωρου Δουζόγλου που έχει αγοράσει το Πεντελικον και το Λητω της Μυκόνου.

Στα deals της χρονιάς που έρχεται θα είναι και η πώληση της Eθνικής Ασφαλιστικής την οποία έχουν αναλάβει Goldman Sachs και Morgan Stanley. Ο ασφαλιστικός όμιλος πιθανολογείται ότι θα καταλήξει σε ξένα «χέρια».

πηγή: Παραπολιτικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ