Δύο νέες εξαγορές για την Energean Oil

Δύο νέες εξαγορές για την Energean Oil
Το πράσινο φως για να προχωρήσει η Energean Oil & Gas στην εξαγορά των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στα offshore κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ Karish και Τanin έδωσαν χθες οι ισραηλινές αρχές.

Πρόκειται για τα δύο κοιτάσματα για τα οποία ο ελληνικός όμιλος, ο οποίος εκμεταλλεύεται τον Πρίνο, είχε πλειοδοτήσει στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία που είχαν διενεργήσει οι εταιρίες Delek Drilling και Αvner Oil Exploration, θυγατρικές του ισραηλινού ομίλου Delek.

Το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε 148,5 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 40 εκατ. δολάρια θα καταβληθούν σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε 10 δόσεις μέσα στον επόμενο χρόνο. Η συμφωνία προβλέπει και την εκχώρηση του 7% των δικαιωμάτων από την εκμετάλλευση των δύο κοιτασμάτων. Το δυναμικό των δύο κοιτασμάτων ανέρχεται σε περίπου 2,4 τρισ. Κυβικά πόδια αερίου ? που αντιστοιχεί σε περίπου 70 δισ. κμ. Αερίου-. Γύρω στο 1,4 τρισ. Κυβικά πόδια εκτιμάται η δυναμικότητα του Τanin και περί το 1 τρισ. Κυβικά πόδια του Karish.

Ρυθμιστικό πλαίσιο

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Energean οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτων φθάνουν σε περίπου 1 δισ. δολάρια και στόχος είναι η πρώτη παραγωγή να αρχίσει το 2020. Η εξόρυξη θα γίνει σε βάθος 1.600 μέτρων. Εκτός από το φυσικό αέριο, τα δύο κοιτάσματα Tanin και Karish εκτιμάται ότι διαθέτουν περί τα 25 εκατ. βαρέλια ελαφρύ πετρέλαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ