Από σήμερα ξεκινά η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της Lufthansa - Ακυρώνονται πτήσεις

Από σήμερα ξεκινά η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της Lufthansa - Ακυρώνονται πτήσεις
Νέα μεγάλη απεργία ξεκινούν οι εργαζόμενοι της Lufthansa, οι οποίοι είναι έτοιμοι να το φτάσουν στα άκρα προκειμένου να ικανοποιηθούν από την διοίκηση της μεγαλύτερης γερμανικής αεροπορικής εταιρείας μισθολογικά και συνταξιοδοτικά αιτήματα.

Μετά την αποτυχία του νέου γύρου διαπραγματεύσεων το συνδικάτο ξεκινά νέα μακρά απεργιακή κινητοποίηση, η οποία ενδέχεται να κρατήσει έως και οκτώ ημέρες.

Η απεργία ξεκινά σήμερα στις 3 μμ. ώρα Ελλάδας από τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης – το μεγαλύτερο γερμανικό αεροδρόμιο- και του Ντίσελντορφ, ενώ αναμένονται πολλές ακυρώσεις πτήσεων και καθυστερήσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Lufthansa, η γερμανική αεροπορική εταιρία θα προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει την ταλαιπωρία των επιβατών, ιδίως όσων ταξιδεύουν από και προς τη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, μετά το τέλος των σχολικών διακοπών. Στο μεταξύ η εταιρεία Fraport που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης βρίσκεται σε ετοιμότητα για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των επιβατών της Lufthansa που θα επηρεαστούν στις προγραμματισμένες μετακινήσεις τους .

O κατάλογος των απεργιακών αιτημάτων

Η νέα απεργιακή κινητοποίηση είναι ανεξάρτητη από τις παράλληλες διεκδικήσεις των πιλότων της Lufthansa εξαιτίας των σχεδιαζόμενων αλλαγών στο σύστημα συνταξιοδότησης που κρίνονται απαραίτητες προκειμένου η γερμανική εταιρεία να σταθεί όρθια απέναντι στον αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό. Συνεπώς τα αιτήματα των πληρωμάτων καμπίνας έρχονται τώρα να προστεθούν στον ήδη μακρύ κατάλογο των εργασιακών διεκδικήσεων του προσωπικού του γερμανικού αερομεταφορέα ενόψει των εκτεταμένων περικοπών που συζητιούνται για το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων με στόχο την αναδιάρθρωση της εταιρείας.

Ειδικότερα τα αιτήματα των αεροσυνοδών αφορούν δύο κατηγορίες θεμάτων: από τη μια μισθολογικά θέματα και από την άλλη συνταξιοδοτικά. Ως προς το πρώτο σκέλος οι αεροσυνοδοί ζητούν την εφάπαξ καταβολή 2000 ευρώ ανά εργαζόμενο για το 2015 και 2016, καθώς και μισθολογική αύξηση 1,7% για το σύνολο των εργαζομένων για το 2016 και 2017. Ως προς το δεύτερο σκέλος, τα μέλη πληρώματος καμπίνας αξιώνουν την αυτοδίκαιη αποχώρηση από το εργασιακό status, όπως και οι πιλότοι, στα 55 έτη. Ως προς το σκέλος του συνταξιοδοτικού, οι αεροσυνοδοί συμφωνούν αρχικά ότι το καθεστώς συνταξιοδότησης πρέπει να μεταρρυθμιστεί, ωστόσο δεν αποδέχονται τους νέους όρους που θέλει να προωθήσει η διοίκηση στις ενδιάμεσες συντάξεις. Σύμφωνα με το νέο καθεστώς που προωθεί η Lufthansa για τους εργαζομένους που έχουν εισέλθει στην Lufthansa από το 2013, η εταιρεία προτίθεται να αναλάβει μόλις για δέκα χρόνια την καταβολή των σχετικών εισφορών. Αυτόν τον όρο όμως δεν τον αποδέχονται οι αεροσυνοδοί.

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ