Αυτό είναι το πρώτο εργοστάσιο που βάζει λουκέτο μετά τα capital controls

Αυτό είναι το πρώτο εργοστάσιο που βάζει λουκέτο μετά τα capital controls
Η λιτή ανακοίνωση που δημοσίευσε χθες η εταιρεία ΒΙΣ αποτέλεσε άλλη μια …μαχαιριά καθώς είναι ένα ακόμη λιθαράκι στην αποβιομηχάνιση της χώρας. Τι αναφέρει; Προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές, το εργοστάσιο στην ΒΙΠΕ Βόλου βάζει λουκέτο.

«Η εταιρία αποφάσισε από 28/09/2015 να διακόψει οριστικά την λειτουργία της μονάδας χαρτοποιΐας (Χ/Π) της εταιρίας στην Α΄ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, προκειμένου να σταματήσει η παραγωγή ζημιών από την ασύμφορη λειτουργία της μονάδας αυτής. Το γεγονός αυτό δεν θα επηρεάσει τον κύκλο εργασιών της εταιρίας και αναμένεται ότι θα βελτιώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα, διότι το παραγόμενο χαρτί από την Χ/Π θα αντικατασταθεί από αγοραζόμενο, το οποίο είναι κατά πολύ φθηνότερο. Έτσι εξασφαλίζεται σε μακροπρόθεσμη βάση η βιωσιμότητα της βασικής μονάδας παραγωγής της εταιρίας, αυτής των χαρτοκιβώτιων (Χ/Κ), η οποία αποτελούσε πάντα την κύρια δραστηριότητα της επιχείρησής μας. Η απόφαση αυτή ελήφθη, επειδή τόσον η δυνατότητα τεχνολογικής αναβάθμισής της μονάδας χαρτοποιΐας, όσον και αντικατάστασής της με καινούργια, ώστε να καταστεί ποιοτικά και κοστολογικά ανταγωνιστική, δεν είναι εφικτή ούτε βιώσιμη».

Αυτά λοιπόν αναφέρει η ανακοίνωση. Αυτό που δεν αναφέρει είναι ότι ξεκίνησε ήδη ο κύκλος των απολύσεων Περισσότεροι από 30 άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους ενώ οι πρώτες απολύσεις ξεκίνησαν ήδη. Η απόφαση για το λουκέτο του εργοστασίου είχε ως αποτέλεσμα οι συνολικά 170 εργαζόμενοι της ΒΙΣ να εξαγγείλουν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Για την Παρασκευή, προγραμματίζεται 3μερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Η ΒΙΣ ξεκίνησε την λειτουργία της το 1936 και αποτέλεσε την πρώτη βιομηχανική εταιρεία που είχε σαν αντικείμενο της τη συσκευασία, αξιοποιώντας το πιο έξυπνο και διαχρονικό παγκοσμίως υλικό, το κυματοειδές χαρτόνι.
Το 1971 εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ενώ το 1997 η ΒΙΣ μετεγκαθιστά την παραγωγή της από το κτίριο της οδού Πειραιώς στη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου.

Στο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στα 11,9 εκατ. ευρώ, από 11,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημαπέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 5,44%.

Τα ΕΒΙΤDA διαμορφώθηκαν σε 689 χιλ. ευρώ έναντι 1,04 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξαμήνο του 2014, σημειώνοντας μείωση κατά 33,90%.
Οι ζημιές μετά από φόρους ανήλθαν σε 493 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 145 χιλ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2015.