Εταιρεία - μαϊμού αναλαμβάνει να εξάγει καταθέσεις στο εξωτερικό - Σε ποιους απευθύνεται

Εταιρεία - μαϊμού αναλαμβάνει να εξάγει καταθέσεις στο εξωτερικό - Σε ποιους απευθύνεται
Τη διαχρονική πλημμέλεια της Τράπεζας της Ελλάδος και των διωκτικών αρχών εκμεταλλεύονται στην παρούσα συγκυρία διάφοροι επιτήδειοι υποσχόμενοι μέσω off shore μεταφορές χρημάτων, τραπεζικών λογαριασμών ιδιωτών ή επιχειρήσεων και εταιρικών εδρών σε διάφορες χώρες εντός κι εκτός Ευρωζώνης.

Μετά την επιβολή των capital controls, των περιοριστικών μέτρων σε εισαγωγές – εξαγωγές και την αναστάτωση με τα χρηματικά περιεχόμενα των θυρίδων, οι αετονύχηδες εφορμούν αναλαμβάνοντας να «εξάγουν» χρηματικά ποσά με εμβάσματα ή τοποθετώντας τα σε επενδυτικούς τίτλους του εξωτερικού… παραλείποντας να αναφέρουν στα διαφημιστικά τους σημειώματα ότι τέτοιου είδους συναλλαγές δεν τυγχάνουν της έγκρισης της κεντρικής τραπεζικής αρχής καθώς οι εταιρίες αυτές δεν διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας από την ΤτΕ.

Σε διαφορετική περίπτωση θα ανέγραφαν τον αριθμό αδείας στα φυλλάδια και τα mail που αποστέλλουν σε χιλιάδες ανυποψίαστους υποψήφιους πελάτες τους. Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» παρουσιάζουν σήμερα μία από τις πολλές συναφείς εταιρίες η οποία καλεί τους υποψήφιους πελάτες να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε Λονδίνο, Ζυρίχη, Ντουμπάι, Σόφια και Λεμεσό.

Στο προχείρως διατυπωμένο κείμενο (βρίθει συντακτικών και γραμματολογικών λαθών) το οποίο προλογίζεται παραπλανητικώς με τη φράση: «Όλοι λίγο πολύ γνωρίζετε την …London από τις ναυτιλιακές μας δραστηριότητες στον τομέα της ναυτιλιακής χρηματοδότησης» αναφέρεται ότι η εταιρεία «δημιουργεί μια σειρά από προηγμένες επαγγελματικές λύσεις βοηθώντας στην επιλογή τραπεζικού καταφυγίου για τις επιχειρήσεις δημιουργώντας πρόσθετους ή νέους λογαριασμούς και όχι απαραίτητα μεταφορά των υφιστάμενων (σ.σ.: δηλαδή παρέχει και αυτή την υπηρεσία) σε χώρες που τα μακροοικονομικά αλλά κυρίως τα συστημικά τους χαρακτηριστικά επιτρέπουν μια σχετικά ασφαλέστερη τραπεζική συμπεριφορά».

ΟΙ… ΠΕΛΑΤΕΣ

Σύμφωνα με στελέχη της ΤτΕ οι εταιρίες αυτές απευθύνονται:

α) σε κατόχους θυρίδων με υψηλά χρηματικά ποσά,

β) σε όσους δραστηριοποιούνται στους κλάδους εστίασης και τουρισμού με υψηλό καθημερινά τζίρο εγχρήματων συναλλαγών,

γ) σε ανυποψίαστους καταθέτες τους οποίους προσπαθούν να πείσουν ότι δύνανται να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό παρά το υφιστάμενο capital control όπως αντιστοίχως συνέβη στην Κύπρο το 2013 όταν αρκετοί μεσαίου μεγέθους καταθέτες απώλεσαν τις περιουσίες τους από τη σύναψη ανάλογων συμβολαίων και

δ) σε διακινητές μαύρου χρήματος!

«Η …. London είναι σε θέση να σας υποδείξει επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και στιβαρές τράπεζες με 100% κρατικές εγγυήσεις για το συνολικό ύψος των καταθέσεων και αυστηρούς κανόνες ανωνυμίας/εμπιστευτικότητας». Επίσης «τράπεζες σε χώρες χωρίς συναλλαγματικούς περιορισμούς ή περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων και χωρίς ή με λίγους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών όπως στο Ντουμπάι».

Ακόμη δε και σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς «που δίνουν τη δυνατότητα εύκολων διαδικασιών ανοίγματος λογαριασμών χωρίς ανάγκη μετάβασης του πελάτη στη χώρα και δυνατότητα ανοίγματος trading account λογαριασμών όψεως που επιτρέπουν συχνές κινήσεις και όχι μόνον επενδυτικών λογαριασμών που είναι για λίγες κινήσεις». Δηλαδή οι ιθύνοντες υπόσχονται ασφαλή… διαφυγή καταθέσεων, ατελείωτα μετρητά ανά πάσα στιγμή με τη χρήση προφανώς χρεωστικών καρτών του εξωτερικού οι οποίες δεν υπόκεινται στα capital controls και διακίνηση ανεξαιρέτου ύψους ποσών μέσω ATM’s!

«Δεν μας φτάνουν τα τόσα που υποφέρουμε, αυτοί μας έλειπαν τώρα» τόνισε στα «Π» ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ο οποίος έδωσε εντολή στο νομικό τμήμα του Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων για τη διερεύνηση της υπόθεσης.


Τι προβλέπει το καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος

Σύμφωνα με τις καταστατικές διαδικασίες της Τράπεζας της Ελλάδος (αρ 281/17.03.2009) οι εταιρίες αυτής της κατηγορίας οφείλουν να δημοσιοποιούν τα πλήρη στοιχεία των εκπροσώπων τους, των μελών των διοικητικών τους συμβουλίων, να φέρουν ειδικές σφραγίδες εγκυρότητας κατά τη Σύμβαση της Χάγης ενώ «όταν ο συμβαλλόμενος ή συναλλασσόμενος ενεργεί για λογαριασμό άλλου, εκτός από την απόδειξη της δικής του ταυτότητας, οφείλει να προβαίνει σε σχετική δήλωση και να αποδεικνύει τα στοιχεία του τρίτου, φυσικού ή νομικού προσώπου, για λογαριασμό του οποίου ενεργεί».

Επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο του το 2011 (ΠΟΛ 1177/09/2011) καθιστούσε υποχρεωτικό τον έλεγχο των εμβασμάτων εξωτερικού για ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Μεταξύ των προϋποθέσεων που όριζε εκείνη η απόφαση η οποία υφίσταται χωρίς τροποποίηση έως σήμερα ήταν η αναγραφή στα εμβάσματα των αναλυτικών στοιχείων των πελατών ή των εντολέων τους, η αναγραφή του ΑΦΜ του πληρωτή ή του ΑΦΜ του πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού , ακόμη δε και ο τόπος διαμονής του, οι αριθμοί των διαβατηρίων τους κτλ.

Μάλιστα όσοι τράπεζες και φορείς που ασχολούνται με χρηματικές δραστηριότητες διαβιβάζουν «υποχρεωτικώς και απευθείας τα πλήρη στοιχεία της συναλλαγής στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων».

Ως προκύπτει, το θεσμικό πλαίσιο είναι σαφέστατο αλλά ελάχιστα τηρείται και τούτο φυσικά δεν είναι μια αφοριστική διαπίστωση αλλά τεκμαίρεται από τα πολλαπλά κρούσματα «εξαγωγής» παράνομων χρηματικών ποσών κατά το παρελθόν.

Χαρακτηριστική η περίπτωση των υπαγόμενων στη λίστα Λαγκάρντ και στη λίστα των «54.000 φοροφυγάδων με καταθέσεις στο εξωτερικό» (2012) οι οποίοι κατάφεραν την περίοδο του πρώτου Μνημονίου να μεταφέρουν τα χρήματα τους σε λογαριασμούς της αλλοδαπής στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από τις ελληνικές τράπεζες και τεράστιους δασμούς από το Δημόσιο. Τον Αύγουστο του 2012 το ΣΔΟΕ σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους είχε Είναι χαρακτηριστικό ότι φορολογούμενος με χαμηλό εισόδημα φυγάδευσε μέσα σε μία μέρα στο εξωτερικό το ποσό των 150.000.000 ευρώ και άλλος έστειλε έμβασμα ύψους 70.000.000 ευρώ! Η έρευνα βρίσκεται έως σήμερα σε εξέλιξη…

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ