Πτώση στις πωλήσεις ρούχων εώς και 70% λόγω capital controls

Πτώση στις πωλήσεις ρούχων εώς και 70% λόγω capital controls
Στη δίνη των πολιτικών εξελίξεων βρέθηκαν στο πρώτο τετράμηνο του 2015 οι ελληνικές επιχειρήσεις ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αρνητική μεταβολή στα μεγέθη τους, όπως προκύπτει από στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ).


Ιδίως μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, οι επιχειρήσεις του κλάδου είδαν να «ξηλώνονται» περαιτέρω οι αντοχές τους, καθώς οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν σε ποσοστό μεταξύ 40% και 70%, σύμφωνα πάντα με τον ΣΕΠΕΕ, ο οποίος επισημαίνει ότι «η παρατεταμένη περίοδος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές έχει επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση και τις πωλήσεις των επιχειρήσεων».

Αναλυτικότερα, στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2015 ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων ένδυσης στην εγχώρια αγορά σημείωσε πτώση κατά 6% και εκείνων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας κατά 5,1%. Σε ό,τι αφορά πάντως το εξωτερικό εμπόριο, οι εξαγωγές ένδυσης– κλωστοϋφαντουργίας ανήλθαν σε 431 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 3,6% έναντι του α’ τετραμήνου του 2014. Η αύξηση οφείλεται στην άνοδο των εξαγωγών βαμβακιού κατά 7,6% και στην αύξηση των εξαγωγών της κλωστοϋφαντουργίας κατά 5,3%. Η ένδυση κατέγραψε οριακή αύξηση της τάξης του 0,5%.

«Με τις σημερινές κρίσιμες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά επιβάλλεται η άμεση οριστικοποίηση της νέας συμφωνίας με την τρόικα και το άνοιγμα των τραπεζών για να επανέλθει σταδιακά η ομαλότητα και η ηρεμία στην αγορά. Η όποια συμφωνία γέφυρα πρέπει να καλύψει άμεσα και τις οφειλές του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα γιατί οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν χρονικά μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα» υπογραμμίζει ο ΣΕΠΕΕ και προσθέτει: «Επιβάλλεται να κινηθεί άμεσα η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την στήριξη της αγοράς μέσω της αποπληρωμής των υφιστάμενων και της προκήρυξης των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ».

Μάλιστα, επισημαίνει ότι, υπό τις συνθήκες που λειτουργεί η ελληνική οικονομία, επιβάλλεται να ενεργοποιηθεί το άρθρο της συνθήκης της Ε.Ε. βάσει τού οποίου καταργούνται οι περιορισμοί De Minimis (σ.σ. τα προγράμματα που εμπίπτουν στον κανονισμό De Minimis θέτουν ως μέγιστο συνολικό όριο επιχορήγησης μιας επιχείρησης τις 200.000 ευρώ για την τελευταία τριετία).

Προτείνεται παράλληλα η ταυτόχρονη αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων σε ποσοστό πάνω από 70%. «Η στήριξη των επιχειρήσεων στο μεσοδιάστημα έως την συμφωνία για το νέο Πρόγραμμα διάσωσης αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρχει αντικείμενο διάσωσης» καταλήγει η διοίκηση του ΣΕΠΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ