Ο ΣΕΒ στηρίζει το φορολογικό πιστοποιητικό

Ο ΣΕΒ στηρίζει το φορολογικό πιστοποιητικό
Τη διατήρηση του φορολογικού πιστοποιητικού ζητεί ο ΣΕΒ με επιστολή του προς την κυβέρνηση.

Όπως τονίζεται σχετικά, η εισαγωγή του θεσμού του φορολογικού πιστοποιητικού στην ελληνική νομοθεσία, που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε κατά τη χρήση του 2011, αποτελεί μια δοκιμασμένη καλή διοικητική πρακτική καθώς δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο εμπιστοσύνης μεταξύ επιχειρήσεων και φορολογικής διοίκησης και συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση τόσο των φορολογικών εσόδων όσο και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

«Σήμερα που είναι σε εξέλιξη μια επίπονη διαπραγμάτευση, όπου αναζητούνται μέτρα ουσιαστικής απόδοσης και βιώσιμες πηγές φορολογικών εσόδων, η συνέχιση της εφαρμογής του φορολογικού πιστοποιητικού –που τυπικά καταργείται με τη χρήση του 2016- αποτελεί μια επιλογή αμοιβαία επωφελή και για τις επιχειρήσεις και για το κράτος», δήλωσε σχετικά ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος.

Η εφαρμογή του πιστοποιητικού συμβάλλει στην εμπέδωση ενός κλίματος σταθερότητας και ασφάλειας δικαίου που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις και μέσα από την καθολική του αποδοχή από την ίδια την αγορά παράγει υψηλά φορολογικά έσοδα. Ενδεικτικά και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) του ΥΠΟΙΚ μόνο κατά τη χρήση του 2011, μέσα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε άμεσα περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ.

Στην επιστολή του ο ΣΕΒ παραθέτει στοιχεία έρευνας από την εφαρμογή του φορολογικού πιστοποιητικού στις επιχειρήσεις–μέλη του, επισημαίνοντας «ότι στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, μεταρρυθμίσεις που παράγουν σημαντικό δημοσιονομικό όφελος, ενισχύουν τη συνείδηση εκούσιας συμμόρφωσης των φορολογούμενων και ταυτόχρονα τυγχάνουν της καθολικής αποδοχής από τις επιχειρήσεις πρέπει να διαφυλάσσονται και να ενδυναμώνονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ