Με "λουκέτο" στην Κύπρο απειλείται πασίγνωστο ελληνικό φαστφουντάδικο

Με "λουκέτο" στην Κύπρο απειλείται πασίγνωστο ελληνικό φαστφουντάδικο
Ανάμνηση θα αποτελεί για την Κύπρο -αν δεν βρεθεί λύση την τελευταία στιγμή- μεγάλη ελληνική αλυσίδα στο χώρο της εστίασης η οποία ύστερα από 20ετή παρουσία στην κυπριακή αγορά αποφάσισε να προχωρήσει στο κλείσιμο των καταστημάτων της, μια κίνηση που προκαλεί έκπληξη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους παράγοντες της τοπικής αγοράς.

Ποιο είναι το πασίγνωστο σήμα που κινδυνεύει; Τα Goody's.H κυπριακή Lani Restaurants,συνέταιρος της ελληνικής εταιρίαςVivartia (στην οποία υπάγονται τα σήματα Goody’s και Flocafe) από το 1996 όπου υπεγράφη μεταξύ τους σύμβαση master franchise γνωστοποίησε ότι προχωρά στην αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, η απόφαση αυτή που εξυπηρετεί την προσπάθεια της εταιρίαςνα διαχειριστεί τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο δίκτυο franchise έρχεται αντιμέτωπημε το προφίλ που θέλουν να καλλιεργήσουν στην κυπριακή αγορά τα ελληνικά σήματα.Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον όμιλο εστίασης της Vivartia να επιθυμεί την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας του master franchisee της με στόχο να εφαρμόσει ένα business plan που θα οδηγήσει σε κερδοφορία το δίκτυο των καταστημάτων.

Ενα τέτοιο σενάριο θα εξυπηρετούσε πιθανώς μια σχέση 3/1 στο μετοχικό κεφάλαιο της Lani Restaurants η οποία όμως δεν φαίνεται διατεθειμένη να πουλήσει, τουλάχιστον όχι σε αυτό το πλαίσιο.

Από την πλευρά της η Vivartia φέρεται να έχει κάνει συγκεκριμένη πρόταση στη Lani Restaurants. Επίσης μελετά εναλλακτικές λύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη των σημάτων της στην κυπριακή αγορά.

LaniRestaurants

Αυτή τη στιγμή Lani Restaurants διαθέτει δίκτυο δέκα καταστημάτων Goody’s και Flocafe. Ανοιξε το πρώτο Goody’s το 1997, ενώ η αλυσίδα Flocafe λειτούργησε το 2003.Επίσης οι μέτοχοι της Lani Restaurants ήλεγχαν το 100% των μετοχών της κυπριακής εταιρείας από το 2003, όταν η Goody’s (μέτοχος της Lani Restaurants από το 1997) αποφάσισε να αποχωρήσει πουλώντας το 2003 το μερίδιό της, ήτοι 15,83%.

Επέκταση στο εξωτερικό

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, ο όμιλος Εστίασης της Goody’s Everest, σχεδιάζει τους τους επόμενους μήνες άνοιγμα νέων καταστημάτων Goody’s Burger House σε: Τίρανα, Σκόπια, Τέτοβο, Πρίστινα, Μαγιότ και Μελβούρνη.Επίσης το δίκτυο Flocafe Espresso Room αναμένεται να ενισχυθεί με νέα σημεία σε Χουργκάντα, Βουδαπέστη και Λονδίνο.

Σημειώνεται ότι το δίκτυο αριθμεί συνολικά πάνω από 500 σημεία πώλησης και δραστηριοποιείται σε 12 χώρες μεταξύ των οποίων: Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Αίγυπτο, Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία και στα Υπεράκτια Διαμερίσματα της Γαλλικής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ