Ο πόλεμος σουπερμάρκετ - φαρμακείων για τα φάρμακα

Ο πόλεμος σουπερμάρκετ - φαρμακείων για τα φάρμακα
Νέος πόλεμος ξεκίνησε μεταξύ των φαρμακοποιών και της κυβέρνησης, μετά την πρόταση της τελευταίας προς τους δανειστές για τη διάθεση των μη συνταγοραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ.


Όμως η διάθεση των φαρμάκων αυτών έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες από δύο αλυσόδες σούπερμάρκετ.
Να σημειωθεί ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήταν ενταγμένη στο περίφημο toolkit του ΟΟΣΑ, είχε δημιουργήσει σωρεία αντιδράσεων από την πλευρά των φαρμακοποιών οι οποίοι έκαναν λόγο για απειλή της δημόσιας υγείας.
Όμως παρά τις αντιδράσεις, μία μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ ξεκίνησε τη διάθεση των φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής Vitarmonyl, τα οποία παρασκευάζονται στη Γαλλία και εισάγονται από την εταιρεία Παπαέλληνας.
Πρόκειται για την αλυσίδα Μy Market, στα ράφια της οποίας ο καταναλωτής μπορεί να βρει 71 κωδικούς της εν λόγω μάρκας που θα καλύπτει μία ευρεία γκάμα από βιταμίνες μέχρι και προϊόντα αδυνατίσματος.
Όπως αναφέρει στο fpress o Ν. Σταθάτος, Διευθυντής Αγορών Μη Τροφίμων της My Market έκανε λόγο για μια προσπάθεια που εδώ και ένα περίπου χρόνο έκανε η αλυσίδα προκειμένου να έρθει σε συμφωνία με μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες της χώρας.
«Προσπαθούσαμε εδώ και αρκετούς μήνες να έρθουμε σε συμφωνία με μεγάλους εισαγωγείς, όπως η Σαράντης, προκειμένου να βάλουμε συμπληρώματα διατροφής στα ράφια μας.
Όμως μέχρι πρότινος συναντούσαμε αρνητική διάθεση.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι τα εν λόγω συμπληρώματα διατροφής πωλούνται και από άλλη μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ της χώρας.

Τι προβλέπει η απόφαση για την διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ

Η υπουργική απόφαση, με την οποία τα συμπληρώματα διατροφής επιτρέπεται να πωλούνται όχι μόνο από τα φαρμακεία αλλά και από τα σουπερμάρκετ, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
"Η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται να γίνεται από τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα.
Η πώληση εξ αποστάσεως συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται μόνο από τις παραπάνω πηγές και εφόσον πληρούνται οι ειδικοί όροι της νομοθεσίας για πωλήσεις εξ αποστάσεως.
Η διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής θα πρέπει να ακολουθεί τις προδιαγραφές των παρασκευαστών ως προς τις συνθήκες αποθήκευσης και έκθεσης των προϊόντων σε ό,τι αφορά τους κανόνες υγιεινής, τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος.
Ως "θρεπτικά συστατικά" νοούνται οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία".

Ευκρινής σήμανση


Η τοποθέτηση των προϊόντων θα πρέπει να γίνεται σε ιδιαίτερο χώρο, με ευκρινή σήμανση "Συμπληρώματα διατροφής".
Τα προιόντα που επιτρέπεται να πωλούνται από τα σουπερμάρκετ είναι προϊόντα που προορίζονται για τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις (πχ. βρώσιμα εκχυλίσματα φυτών και άλλα συστατικά φυσικής προέλευσης με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμινούχα, μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικές ουσίες κτλ.).
Οι συσκευασίες θα μπορούν να περιλαμβάνουν κάψουλες, παστίλιες, δισκία, χάπια και άλλες παρόμοιες μορφές, καθώς και φακελάκια σκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια με σταγονόμετρο και άλλες παρόμοιες μορφές υγρών και κόνεων».