«Ξεμπλοκάρει» η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ - Ποιες είναι οι τρεις εταιρείες που ενδιαφέρονται

«Ξεμπλοκάρει» η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ - Ποιες είναι οι τρεις εταιρείες που ενδιαφέρονται
Δεσμευτικές προσφορές από τρεις εταιρείες για το 51% του ΟΛΠ, ζήτησε η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρει το τηλεγράφημα του πρακτορείου, το ΤΑΙΠΕΔ άναψε το «πράσινο φως» για την πώληση του 51% του ΟΛΠ αντί για το 67,7% της αρχικής προκήρυξης, ζυγίζοντας τις αντιδράσεις υπουργών και συνδικαλιστών από τη μία και τις πιέσεις των εταίρων και του Πεκίνου από την άλλη.

Σε συνεδρίαση του το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ εξέτασε τους νέους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού, τους οποίους γνωστοποίησε σε όλους τους επενδυτές που είχαν περάσει στη β΄ φάση του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στη β' φάση είχαν περάσει η κινεζικών συμφερόντων Cosco, η ολλανδική APM Terminals (θυγατρική της δανέζικης Maersk), που ήταν και οι πιο «ζεστοί» από τους συμμετέχοντες, καθώς και η Ports of America, η ICTS και η Utilico.

Οι αλλαγές στους όρους της προηγούμενης προκήρυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, την διάθεση του 51% του ΟΛΠ έναντι του 67,7% του αρχικού διαγωνισμού, χωρίς να αποκλείεται να υπάρχει ρήτρα ότι η διάθεση του υπόλοιπου 16,7% θα γίνει σταδιακά και θα συνδεθεί με την πρόοδο στις επενδύσεις που θα δεσμευθεί να υλοποιήσει ο προτιμητέος επενδυτής, το τίμημα και το ετήσιο μίσθωμα. Επιπλέον αλλαγή, πέραν του ποσοστού πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ, φέρεται να είναι και η αύξηση του ετήσιου μισθώματος που θα καταβάλλει ο πλειοδότης επενδυτής στο Δημόσιο.

Οι τρεις ενδιαφερόμενοι

Από τις πέντε εταιρείες που είχαν αρχικά πλειοδοτήσει, μόνο οι τρεις εξακολουθιύν να ενδιαφέρονται για τον ΟΛΠ και σύμφωνα με τον Έλληνα αξιωματούχο αυτές είναι η κινεζική Cosco, η ολλανδική APM και η Container Terminal Services με έδρα τις Φιλιππίνες.

«Πρόκειται για το 51% με δυνατότητα να φτάσουμε στο 67% μέσα σε πέντε χρόνια, αν επενδύσουν 300 εκατομμύρια ευρώ. Θέλουμε να έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία και να ανακοινώσουμε το νικητή στο τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου».

Το Reuters σημειώνει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί ένα σχέδιο διάσωσης και δηλώνει έτοιμη να επανεξετάσει τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, με την προϋπόθεση ότι το κράτος θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ