Συναγερμός στις τουριστικές επιχειρήσεις για τον νέο ΦΠΑ

Αν η κυβέρνηση δεχθεί την αύξηση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο τότε θα καταφέρει μόνη της καίριο πλήγμα στον τουρισμό, τον μόνο τομέα της ελληνικής οικονομίας που άντεξε μέσα στην κρίση και οι ανταγωνιστές θα «τρίβουν» τα χέρια τους, αφού θα «κερδίσουν» μερικά εκατομμύρια τουρίστες.
Της Έφης Καραγεώργου.
Αυτάσημειώνει μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, σε επιστολήπουαπέστειλε σήμερα στον πρωθυπουργό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και σε όλους τους βουλευτές.
«Δεν θα συμφωνήσω σε μέτρα που δεν θα έχουν τεκμηριωμένη οικονομική μελέτη και σχεδιασμό και που μπορεί να βλάψουν τον τουρισμό» δήλωσε χθες ηαναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο.
«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αυτοκτονήσει, επιλέγοντας συντελεστές ΦΠΑ που θα καταστήσουν μη ανταγωνιστικό το τουριστικό της πακέτο», τονίζει ο ΣΕΤΕ στην επιστολή του και σημειώνει ότι σήμερα ο ΦΠΑ διαμονής είναι 6,5% και εστίασης 13% και ανάλογα με το πακέτο (με πρωινό, ημιδιατροφή ήallinclusive) διαμορφώνεται στο8,5% με10,5%. Στα ίδια επίπεδα είναι οΦΠΑ και στους κύριους ανταγωνιστικούς προορισμούς: Τουρκία 8%, Ισπανία 10%, Ιταλία 10%, Γαλλία 10%.
Ακόμα επισημαίνει το γεγονός ότι τα Κανάρια Νησιά (Ισπανία) έχουν μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ και η Κορσική (Γαλλία) μόλις 2%. Ενώ φέρνει και το παράδειγμα της Ουγγαρίας, η οποίαόταν επιβλήθηκε από το ΔΝΤ το 2009 συντελεστής ΦΠΑ 27% στην εστίαση και 17% στην διαμονή, απώλεσε πάνω από 20% της τουριστικής της κίνησης.
Ακόμα σημειώνει ότι για κάθε 1εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα το ΑΕΠ χάνει 1 μονάδα και η αγορά 60.000 θέσεις εργασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βιομηχανία: Μείωση 4,7% των τιμών εισαγωγών τον Ιούνιο
Tα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Prodea: Πώληση 39 ακινήτων στην Aktor – Παράταση της συμφωνίας έως 25/9
Aποφέρουν ετήσιο εισόδημα από μισθώματα περίπου €40,6 εκατ.
Αναστάλθηκε η διαπίστευση της Terra Cert στα βιολογικά προϊόντα
Kρίθηκε ότι έχει παραβιάσει απαιτήσεις των Κανονισμών Διαπίστευσης
Metlen: Σύσταση «αγορά» και τιμή-στόχο τα 66 ευρώ από τη BofA
Τι βλέπει η BofA για τις προοπτικές της Metlen μετά την εισαγωγή της στο LSE
Μetlen: Παρέδωσε το Athens-3 (ATH3) για την Digital Realty - Τo μεγαλύτερο Data Center στην Ελλάδα
Eχει ήδη προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον από κορυφαίους διεθνείς παρόχους υπηρεσιών
Εγκρίθηκε από την Επ. Ανταγωνισμού η απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Πειραιώς
Ολοκληρώνεται η συναλλαγή
TELEKOM: Συμμετοχή στο IRIS2 για παροχή ασφαλούς συνδεσιμότητας και γρήγορου internet στην Ευρώπη
Tο IRIS2 θα αποτελείται από ένα σύστημα 290 δορυφόρων
Υπεγράφη η σύμβαση για το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο στην Ξάνθη – Θα εκτελεστεί από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου
AKTOR: Εδωσε σε κυκλοφορία τη σύνδεση της Λευκάδας με τον Δυτικό Άξονα ταχύτερα από το προβλεπόμενο
Παράλληλα, προχωρά με γοργούς ρυθμούς η ολοκλήρωση του δεύτερου σκέλους του έργου, Άγιος Νικόλαος -…
Βιομηχανία: Μικρή αύξηση του δείκτη παραγωγής τον Ιούνιο
ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε αύξηση 0,5% τον Ιούνιο 2025
Unilink Group: Εξαγόρασε τη MEGA Brokers της οικογένειας Χατζηθεοδοσίου
Η Unilink απέκτησε τις μετοχές της Mega Brokers και η οικογένεια Χατζηθεοδοσίου απέκτησε μετοχές στην…
Metlen: Τιμή-στόχος στα 66 ευρώ και σύσταση «οverweight» από την Morgan Stanley
Δυναμική είσοδος στο LSE