ΕΣΕΕ: Πολλαπλασιαστικά οφέλη από τα κινεζικά κεφάλαια που επενδύονται στην Ελλάδα

 ΕΣΕΕ: Πολλαπλασιαστικά οφέλη από τα κινεζικά κεφάλαια που επενδύονται στην Ελλάδα
Πολλαπλασιαστικά οφέλη από τις επενδυτικές προοπτικές που συνοδεύουν την έλευση κινεζικών κεφαλαίων και την ανάπτυξη συγκεκριμένων κλάδων με σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, αναμένει η ΕΣΕΕ.


Ιδίως, οι ναυτιλιακές και εμπορικές δραστηριότητες σημειώνεται ότι δημιουργούν προστιθέμενη αξία, ενώ αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες αύξησης του ΑΕΠ.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΕΣΕΕ στο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου- Enterprise Greece, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «...Η Ελλάδα έχει δύο δυνατά πλεονεκτήματα, αφενός δίνει "ευρωπαϊκό διαβατήριο" στις κινεζικές επενδύσεις και αφετέρου είναι "ρυθμιστής της κόντρας" Ανατολής- Δύσης στις θαλάσσιες μεταφορές, λόγω της παγκόσμιας επιρροής της ελληνόκτητης ναυτιλίας.
Η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και η έμπρακτη αναγνώριση από την πολιτική ηγεσία της Κίνας της υπαρκτής ανάκαμψης της Ελλάδας καταδεικνύουν ότι σταδιακά όλες οι χώρες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η έξοδός μας από την κρίση είναι κοντά. Οι επενδύσεις 6,5 δισ. ευρώ σε προνομιακούς τομείς για την ελληνική οικονομία είναι πάντα καλοδεχούμενες.
Ειδικά το λιμάνι του Πειραιά μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων θα μπορεί να εξυπηρετεί 7 εκατ. TEU, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί σε διαμετακομιστικό κόμβο της Μεσογείου και να ακολουθήσει την ανοδική πορεία της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας». Όπως πρόσθεσε, «σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες που προκύπτουν και να αποδείξουμε εν τοις πράγμασι ότι είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία για την εγχώρια αγορά. Καλωσορίζουμε λοιπόν τις επενδύσεις της Κίνας σε αεροδρόμια, λιμάνια και ακίνητα, καθώς και όλες τις στρατηγικές νέες συμφωνίες, αλλά με ανταποδοτικά οφέλη για τη χώρα μας, την οικονομία και την απασχόληση. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να εισέλθει η ελληνική οικονομία σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή τροχιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ