Το μετέωρο βήμα της Creta Farm

Το μετέωρο βήμα της Creta Farm
Στα 7,5 εκ Ευρώ ανέρχεται μόλις η ενοποιημένη καθαρή θέση του ομίλου της Creta Farm μετά από συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις.

Την ίδια στιγμή ο όμιλος έχει συνολικές υποχρεώσεις της τάξεως τω 139 εκ Ευρώ εκ των οποίων τα 103 εκ Ευρώ αφορούν στις υποχρεώσεις προς τράπεζες και εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης. Πάντως παρά το γεγονός ότι η αγορά αλλαντικών στο πρώτο τρίμηνο του 2014 έπεσε σε όγκο κατά 7,2% και σε τζίρο 4,0% η εταιρία κατάφερε να αυξήσει τα μερίδιά της σε όλες τις κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιείται ενισχύοντας την αξία των πωλήσεών της κατά 5,8%. Την ίδια στιγμή όμως είναι ξεκάθαρο ότι παρά τις μεγαλεπήβολες κατά καιρούς ανακοινώσεις περί επέκτασης στο εξωτερικό τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα καθώς η εταιρίας εκτός Ελλάδας πουλά μόνο σε Κύπρο και Ισπανία οι οποίες αντιπροσωπεύουν συνολικά μόλις το 2,5% του κύκλου εργασιών. Την περυσινή χρονιά η εικόνα ήταν διαφορετική με πωλήσεις σε ΗΠΑ και Σκανδιναβία μέσω των θυγατρικών της Creta γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά
Ο όμιλος στο τρίμηνο είχε αύξηση τζίρου στα 19,8 εκ Ευρώ από 17,9 εκ Ευρώ ενώ παρουσίασε αρνητικό αποτέλεσμα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 1,953 εκ Ευρώ από -14,4 εκ Ευρώ πέρυσι. Στα αποτελέσματα δεν έχουν οι υπολογιστεί οι ζημίες από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 στις εγκαταστάσεις αποθηκών της Εταιρίας, στην περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου.
Στο διάστημα που μεσολάβησε, η εταιρεία έλαβε προκαταβολή αποζημίωσης 2,0 εκ. € ως διευκόλυνση για την αναπλήρωση μέρους της ζημιάς. Το υπόλοιπο ποσό αποζημίωσης πέραν της προκαταβολής θα καταβληθεί μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης. Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι στις οικονομικές καταστάσεις τριμήνου δεν υπάρχει ανάλυση των αμοιβών διοίκησης αναφέρεται ότι είναι 273 χιλιάδες στο τρίμηνο όσες ήταν και πέρυσι την ίδια περίοδο. Ταυτόχρονα η συνέλευση που έγινε στις 30 Μαίου αποφάσισε και stock option για διευθυντικά στελέχη και μέλη του ΔΣ (είναι και μέτοχοι με συντριπτικά ποσοστά) προφανώς ως επιβράβευση της ... πτωτικής πορείας της εταιρίας.
ΝΙΚ