Ο φόβος των τραπεζών και ο στρατηγικός της τελευταίας στιγμής στο Νηρέα

Ο φόβος των τραπεζών και ο στρατηγικός της τελευταίας στιγμής στο Νηρέα
Την ύστατη προσπάθεια να διατηρήσουν τον έλεγχο της εταιρίας τους καταβάλλουν οι μέτοχοι του Νηρέα

συζητώντας το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας και κάλυψης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ενώ ήδη έχουν παραλάβει τελεσίγραφο αναδιάρθρωσης από τις πιστώτριες τράπεζες. Η Νηρέας δίνει αγώνα δρόμου για συμφωνία με στρατηγικό εταίρο που θα καλύψει ένα τμήμα των κεφαλαιακών αναγκών ώστε η μετοχοποίηση των χρεών από τις τράπεζες να μην έχει ως συνέπεια να αλλάξει χέρια η εταιρία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρα από τις συζητήσεις με τον όμιλο Linnaeus ο οποίος κινδυνεύει να φύγει από την Ελλάδα με τεράστιες ζημιές από την επένδυση στις ιχθυοκαλλιέργειες υπάρχουν συζητήσεις με Νορβηγούς επενδυτές με τους οποίους η Νηρέας διατηρεί επαφές και συνεργάζεται σε εμπορικό επίπεδο επί χρόνια.
Το μοναδικό όπλο που έχει απομείνει στο Νηρέα είναι η θετική καθαρή θέση ύψους 68 εκ Ευρώ σε αντίθεση με τους υπόλοιπους μεγάλους του κλάδου που βουλιάζουν στην αρνητική καθαρή θέση και ουσιαστικά όποιος τοποθετήσει κεφάλαια θα γράψει κατευθείαν αρνητικό πρόσημο σε επίπεδο λογιστικών αξιών.
Επισημαίνεται πως όπως η ίδια η Νηρέας έχει ανακοινώσει λίγες ημέρες πριν τη δημοσίευση αποτελεσμάτων οι τράπεζες έστειλαν τελεσίγραφο αναδιάρθρωσης των δανείων το οποίο περιλαμβάνει και κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων η οποία είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε σημαντική μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης της εταιρίας που σήμερα ελέγχεται από τους κυρίους Μπελλέ και Χαβιάρα και το Γεωργιανό Μπεντουκίνζε σημαντικό μέτοχο επίσης στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες.
Ειδικότερα στις 24 Μαρτίου εστάλη κοινή επιστολή από τις Τράπεζες Πειραιώς, Alpha Bank και Εurobank , στην οποία μάλιστα υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την οριστικοποίηση των ελέγχων που διεξάγονται στην Εταιρεία. Λίγες ημέρες μετά και πριν πάλι τη δημοσίευση ισολογισμού η Νηρέας απάντησε θετικά με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει να τρέχουν οι προθεσμίες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρίας. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι θα γίνει εκτεταμένη ανακεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων προς τις τράπεζες με τιμή 0,3 Ευρώ ανά μετοχή γεγονός που θα οδηγήσει στην εκτίναξη του αριθμού των μετοχών. Οι παλαιοί μέτοχοι αναμένεται να καλύψουν ένα μέρος της επίδρασης αυτής μέσω του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.
Σημειώνεται ότι ήδη η εταιρία έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές δανείων και τόκων της τάξεως των 28 εκ Ευρώ και πλέον χωρίς αναδιάρθρωση δανεισμού είναι αδύνατο να συνεχιστεί ομαλά η δραστηριότητά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ