ΔΕΗ: Περιθώριο ανόδου άνω του 50% βλέπει η Alpha Finance - Τιμή στόχος στα 20,5 ευρώ

ΔΕΗ: Περιθώριο ανόδου άνω του 50% βλέπει η Alpha Finance - Τιμή στόχος στα 20,5 ευρώ

Ανώτερο προφίλ κερδοφορίας και μεγάλο, αδικαιολόγητο discount έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου βλέπει η χρηματιστηριακή.

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ, στα 20,5 ευρώ, 51% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα δίνει η Alpha Finance, δίνοντας σύσταση «αγοράς».

Οπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, το προφίλ αύξησης κερδών της Επιχείρησης δεν έχει εφάμιλλο μεταξύ των ευρωπαϊκών κοινωφελών επιχειρήσεων. Με βάση τις εκτιμήσεις της, θα εμφανίσει EBITDA 2,76 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 0,87 δισ. ευρώ ως το 2027, κάτι που υποδηλώνει μέση ετήσια αύξηση κατά 15% και 34% αντίστοιχα.

Η ισχυρή ανταμοιβή των μετόχων με μέση ετήσια αύξηση κατά 36% και μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή το 2027 από 0,4 ευρώ το 2024, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών στηρίζουν την επενδυτική περίπτωση, σημειώνει.

Η μετοχή διαπραγματεύεται με ισχυρό και αδικαιολόγητο discount 41-60% και 41-54% σε όρους EV/EBITDA και Ρ/Ε αντίστοιχα έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών, με την έκπτωση να διευρύνεται οδεύοντας προς το 2027, υπογραμμίζει η χρηματιστηριακή.

Φιλόδοξοι στόχοι για καθαρή ενέργεια έως το 2030

Η ΔΕΗ φιλοδοξεί να αυξήσει την εγκατεστημένη της ισχύ από 11,6GW το 2019 σε 16,2GW έως το 2027 και σε 19,2GW έως το 2030. Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ προβλέπεται να υπερτριπλασιαστεί: από 3,3GW το 2019 σε 11,8GW το 2027 και σε 13,9GW το 2030, καλύπτοντας περίπου το 70% της συνολικής παραγωγής.

Η στρατηγική ανάπτυξης δεν βασίζεται μόνο σε οργανική ανάπτυξη, αλλά και σε στοχευμένες εξαγορές και συμπράξεις. Ήδη από το 2019, η ΔΕΗ συνεργάστηκε με εταιρείες όπως η RWE, η Metlen, η Copelouzos, η Akuo Energy και η Intrakat, δημιουργώντας κοινές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, αιολικά και αποθήκευση ενέργειας.

Ειδικότερα, στη Δυτική Μακεδονία η ΔΕΗ αναπτύσσει 2,13GW από ΑΠΕ και 860MW αποθήκευσης ενέργειας, μετατρέποντας την περιοχή σε “πράσινο κόμβο” για ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη. Ανάλογη δραστηριότητα καταγράφεται και στη Μεγαλόπολη, όπου έως το 2026 θα έχουν εγκατασταθεί 540MW σε ηλιακά πάρκα.

Διεθνής επέκταση: Η Ρουμανία ως “δεύτερη βάση”

Η εξαγορά της Enel Romania, ύψους €1,26 δισ., άλλαξε το μέγεθος και την εμβέλεια της ΔΕΗ. Η συμφωνία καλύπτει μονάδες παραγωγής, τρεις εταιρείες διανομής και δύο προμήθειας. Η ενοποίηση των εταιρειών διανομής σε μία υπό την ονομασία Retele Electrice Romania και των εταιρειών προμήθειας σε μία (PPC Energie) ενισχύει την κάθετη ενοποίηση της ΔΕΗ εκτός Ελλάδας.

Συνολικά, εξασφαλίζεται πρόσβαση σε 3 εκατ. πελάτες στην προμήθεια και 3,1 εκατ. στη διανομή, ενισχύοντας τα επαναλαμβανόμενα έσοδα με βάση το ρυθμιζόμενο WACC.

ΔΕΗ και τηλεπικοινωνίες: Ο εναλλακτικός «παίκτης» χονδρικής σε δίκτυα οπτικής ίνας

Με το έργο FiberGrid, η ΔΕΗ φιλοδοξεί να καλύψει 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις με υπερυψηλής ταχύτητας δίκτυα οπτικών ινών έως το 2030. Ήδη από το 2024 καλύπτονται 500.000 νοικοκυριά, με στόχο το 1,7 εκατ. το 2025.

Από το 2020 η ΔΕΗ έχει θέσει στρατηγικό στόχο να αξιοποιήσει την εθνική υποδομή διανομής που διαθέτει, εισερχόμενη δυναμικά στην αγορά των τηλεπικοινωνιών ως χονδρέμπορος υπερυψηλών ταχυτήτων. Το δίκτυο οπτικών ινών FTTH (Fiber to the Home), το οποίο αναπτύσσεται μέσω της θυγατρικής FiberGrid, στοχεύει να προσφέρει ταχύτητες έως 10 Gbps σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Το έργο συνοδεύεται από επενδύσεις ύψους €680 εκατ. για την περίοδο 2022-2026, με στόχο την εξυπηρέτηση 1 εκατομμυρίου πελατών, έσοδα €120 εκατ. και EBITDA €100 εκατ. μέχρι το 2030.

Ήδη από το 2024, η FiberGrid ξεκίνησε την ανάπτυξη του δικτύου, έχοντας ξεπεράσει τους 140.000 συνδεδεμένους χρήστες σε 12 δήμους της Αττικής μέσα σε μόλις 10 μήνες. Ο σχεδιασμός προβλέπει κάλυψη 1,7 εκατ. χρηστών έως το 2025 και 3 εκατ. συνολικά την επόμενη πενταετία, σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, ο Βόλος, η Καλαμάτα, η Λάρισα, τα Ιωάννινα, η Κόρινθος, τα Τρίκαλα, η Κοζάνη, η Βέροια και η Μεγαλόπολη. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται χονδρικά σε άλλους παρόχους με δύο τρόπους: (α) ως υπηρεσία bitstream έως 10Gbps και (β) ως “dark fiber”, ώστε κάθε πάροχος να μπορεί να προσφέρει δικές του λύσεις τελικού χρήστη.

Η χρηματοδότηση του έργου ξεκίνησε το 2022 με συμφωνία έκδοσης ομολογιακού έως €530 εκατ. μέσω project financing από δύο ελληνικές τράπεζες, ενώ τον Μάιο του 2024 το τμήμα χονδρικών τηλεπικοινωνιών αποσχίστηκε και ενσωματώθηκε πλήρως στη θυγατρική FiberGrid.

Παράλληλα, η ΔΕΗ συμμετέχει με 25% σε κοινοπραξία που κατασκευάζει το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα EMC (East Med Corridor), που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία. Στην κοινοπραξία συμμετέχουν επίσης ο σαουδαραβικός φορέας MEN HUB, η ελληνική TTSA και η κυπριακή CYTA μέσω της Digimed.

Η στρατηγική αυτή καθιστά τη ΔΕΗ μοναδικό παίκτη στην αγορά: με ιδιόκτητο δίκτυο, πρόσβαση στο εσωτερικό δίκτυο διανομής ρεύματος και δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης με χαμηλό κόστος, ανταγωνίζεται ισότιμα τους παραδοσιακούς τηλεπικοινωνιακούς ομίλους σε μια εποχή όπου η συνδεσιμότητα είναι κρίσιμη υποδομή.

Παράλληλα, προχωρά η σύσταση data center 300MW στη Δυτική Μακεδονία, με σχέδιο επέκτασης σε hyperscale 1GW. Η στρατηγική προβλέπει σύνδεση με γραμμές υψηλής τάσης, πλήρη ενεργειακή αυτάρκεια από ΑΠΕ και «off-grid» λειτουργία. Συνολικά, σχεδιάζεται επένδυση €2,3 δισ., σε συνεργασία με παρόχους hyperscale, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας ως κόμβου δεδομένων στη ΝΑ Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ