Αττική Οδός: Απορρίφθηκε η προσφυγή των Vinci – Mytilineos κατά του διαγωνισμού

Αττική Οδός: Απορρίφθηκε η προσφυγή των Vinci – Mytilineos κατά του διαγωνισμού

Η προσφυγή είχε κατατεθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών

Απορρίφθηκε η προσφυγή της Vinci από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ για τη παραχώρηση της Αττικής Οδού.

Η Vinci είχε ζητήσει την ακύρωση της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία ανακήρυξε προτιμητέο επενδυτή για την παραχώρηση της Αττικής Οδού την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με οικονομική προσφορά 3.270.000.000 ευρώ ανακηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για χρονικό διάστημα 25 ετών.

Επιπλέον, το ΤΑΙΠΕΔ έχε ανακηρύξει επιλαχόντα προτιμητέο Επενδυτή την ένωση προσώπων VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S. με οικονομική προσφορά 3.106.000.000 ευρώ.

Εφόσον δεν υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες κατά του αποτελέσματος η απόρριψη της προσφυγής ανοίγει το δρόμο για την ωρίμανση της νέας σύμβασης.

Η Αττική Οδός είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος μήκους περίπου 70 χλμ., που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 με τη μέθοδο της παραχώρησης. Αποτελεί τον περιφερειακό οδικό άξονα της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και τμήμα της σπονδυλικής στήλης του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής.

Πρόκειται για ένα προαστιακό οδικό δίκτυο και αυτοκινητόδρομο, με δύο ή τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση. Σε ορισμένα τμήματα στο μέσον του αυτοκινητόδρομου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κινείται ο προαστιακός σιδηρόδρομος, που δεν αποτελεί μέρος της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Περαιτέρω, ο αυτοκινητόδρομος της Αττικής Οδού αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του οδικού άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι), αφού συνδέει την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, παρακάμπτοντας το κέντρο της Αθήνας. Ο αυτοκινητόδρομος έχει ελεγχόμενες προσβάσεις και αποτελείται από δύο κάθετα, διασταυρούμενα μεταξύ τους, τμήματα, την Ελεύθερη Λεωφόρο Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτων, μήκους περίπου 52 χλμ., και τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού, μήκους περίπου 13 χλμ.

Στην Αττική Οδό εντάσσεται και τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω, μήκους περίπου 5 χλμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ