Κομισιόν: Πακέτο μέτρων για την στήριξη της βιομηχανίας αιολικών πάρκων

Κομισιόν: Πακέτο μέτρων για την στήριξη της βιομηχανίας αιολικών πάρκων

Ενίσχυση μέσω οργανισμών εξαγωγικής πίστης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να να προσθέτει 37 GW ετησίως για να επιτύχει τους στόχους της

 

Με στόχο να διατηρήσει την ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία σε παγκόσμια ηγετική θέση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα σχέδιο δράσης την Τρίτη συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την ενίσχυση της οικονομικής στήριξης μέσω οργανισμών εξαγωγικής πίστης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σύμφωνα με το Reuters.
Η ΕΕ θέλει να παράγει τουλάχιστον το 42,5% των ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 με πυρήνα τον άνεμο. Ωστόσο, το μπλοκ των 27 μελών υπολείπεται του στόχου του για αύξηση της αιολικής ισχύος σε πάνω από 500 GW έως το 2030 από 204 γιγαβάτ (GW) το 2022.
Μέρος του πακέτου περιλαμβάνει επίσης τον έλεγχο των ξένων επιδοτήσεων, συγκεκριμένα στην Κίνα. Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι το επίπεδο των αποδεικτικών στοιχείων δεν έχει φτάσει ακόμη στη φάση επίσημης έρευνας όπως στην περίπτωση των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων.

Μεταξύ των άλλων μέτρων, η ΕΕ θέλει να επιταχύνει την αδειοδότηση έργων προκειμένου να προσθέτει 37 GW ετησίως για να επιτύχει τους στόχους της. Πέρυσι, το μπλοκ πρόσθεσε μόνο 16 GW νέας αιολικής ενέργειας. Η ΕΕ θα επικεντρωθεί επίσης στην ανανέωση των δεξιοτήτων της αγοράς εργασίας και θα προωθήσει τη δημιουργία μιας συνθήκης ναύλωσης αιολικής ενέργειας της ΕΕ.

"Θα διασφαλίσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού και θα βοηθήσουμε στη διευκόλυνση της πρόσβασης στις ξένες αγορές. Αυτό περιλαμβάνει τα μέσα εμπορικής άμυνας και τις εμπορικές συμφωνίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αιολικής βιομηχανίας της ΕΕ και τις συνεχείς διαπραγματεύσεις για νέες συμφωνίες", δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.


Ο Giles Dickson, διευθύνων σύμβουλος του βιομηχανικού ομίλου WindEurope των Βρυξελλών, είπε ότι το σχέδιο ήταν μια «αλλαγή παιχνιδιού» για τον κλάδο.

«Οι νέες ενέργειες για τη χρηματοδότηση, τις δημοπρασίες και τις αδειοδοτήσεις θα επιταχύνουν την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων», είπε ο Dickson.

Η χερσαία και η υπεράκτια αιολική ενέργεια αντιπροσώπευαν το 16% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ πέρυσι. Ωστόσο, οι εταιρείες αιολικής ενέργειας της ΕΕ που ηγήθηκαν της παγκόσμιας βιομηχανίας για χρόνια βρίσκονται σε πτώση από το 2021 λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού και του πληθωρισμού, γεγονός που οδήγησε σε βουτιά στις τελικές επενδυτικές αποφάσεις.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η Επιτροπή θέλει να βελτιώσει τον σχεδιασμό των δημοπρασιών και να εισαγάγει νέα νομοθεσία για κριτήρια εκτός τιμής στις προμήθειες, όπως η αξιολόγηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, των πρακτικών εργασίας και του πόσο βιώσιμος είναι ο εφοδιασμός.

Η δανική εταιρεία Orsted παγκόσμιος ηγέτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, δήλωσε ότι το σχέδιο είναι επίκαιρο.

«Η αιολική ενέργεια είναι μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της διασφάλισης του πράσινου μετασχηματισμού και της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης», δήλωσε ο Ulrik Stridbaek, επικεφαλής ρυθμιστικών υποθέσεων στο Orsted.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ