Γερμανία: H χημική βιομηχανία ζητά επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας

Γερμανία: H χημική βιομηχανία ζητά επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας

Μια επιδότηση για τις τιμές βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να κοστίσει 25 έως 30 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030, σύμφωνα με πρόταση του υπουργείου Οικονομίας

Ο χημικός τομέας της Γερμανίας κάλεσε το Βερολίνο να εισαγάγει μειωμένες τιμές βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας, λέγοντας ότι οι εταιρείες χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους και ότι το κόστος απειλεί μια αποβιομηχάνιση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση εισήγαγε πέρυσι ανώτατα όρια στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου για να προστατεύσει τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά οι εταιρείες έντασης ενέργειας στη Γερμανία λένε ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές.
Ο Wolfgang Grosse Entrup, επικεφαλής της ένωσης χημικών VCI της Γερμανίας, φέρεται να είπε την Παρασκευή ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν υψηλότερο από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, προσθέτοντας ότι η αποβιομηχάνιση έχει ήδη ξεκινήσει στη χώρα.

Ο γερμανικός τομέας χημικών, η τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, που απασχολεί περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενους, αντιμετωπίζει μια αδύναμη παγκόσμια οικονομία, υψηλό πληθωρισμό και αυξημένα επιτόκια που επιβαρύνουν τη ζήτηση, δήλωσε η Grosse Entrup σύμφωνα με την εφημερίδα Augsburger Allgemeine.


Μια επιδότηση για τις τιμές βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να κοστίσει 25 έως 30 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030, σύμφωνα με πρόταση του υπουργείου Οικονομίας νωρίτερα μέσα στο έτος, αλλά το υπουργείο Οικονομικών την πίεσε, επικαλούμενο περιορισμούς στον προϋπολογισμό.

Τον Σεπτέμβριο, το VCI διατήρησε τις ζοφερές του προβλέψεις για το υπόλοιπο του έτους, βλέποντας μια πτωτική τάση στη βιομηχανία χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων της Γερμανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ