Ενδιαφέρον της HIG Capital για τα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Βόλου - Οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Ενδιαφέρον της HIG Capital για τα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Βόλου - Οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο αμερικανικός όμιλος ενδέχεται να ενδιαφερθεί επειδή θεωρεί πως το λιμάνι μπορεί να έχει ισχυρό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. 

Το επενδυτικό fund HIG Capital ενδέχεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της Inventio, Κωνσταντίνος Μπήτρος, ο οποίος λειτουργεί ως διαχειριστής επενδύσεων του αμερικανικού fund στην Ελλάδα.

Όπως είπε, στην περίπτωση που πωλήσει ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος σήμερα ελέγχει τον ΟΛΘ, ο αμερικανικός όμιλος ενδέχεται να ενδιαφερθεί επειδή θεωρεί πως το λιμάνι μπορεί να έχει ισχυρό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, εξέφρασε ενδιαφέρον και για τον Βόλο, σε συνεργασία με την κοινοπραξία Israel Shipyards Ltd – Χαλυβουργία Ελλάδος Α.Ε. που είναι ένας από τους διεκδικητές στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Σημειωτέον ότι το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά τον διαγωνισμό και έχει ορίσει την 4η Αυγούστου ως την ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών. Το ΤΑΙΠΕΔ πωλεί το 67% του Οργανισμού Λιμένα Βόλου (ΟΛΒ) και στόχος είναι να έχει μέσα στον Σεπτέμβριο τον προτιμητέο επενδυτή.

Η HIG Capital Advisors έχει επενδύσει στην Ελλάδα περισσότερα από 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει εκπονήσει πρόγραμμα νέων επενδύσεων προκειμένου να φτάσει σε αξία ενεργητικού τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ το προσεχές διάστημα, με επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων που υπερβαίνουν τα 350 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των εταιρειών που έχει επενδύσει είναι οντότητες στον τουρισμό όπως οι Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου, πρώην Aldemar Ρόδου, το πρώην ξενοδοχείο Aldiana στον Μόχλο της Κρήτης αλλά και ο όμιλος Κυπριώτη, όπου απέκτησε το 45%. Επίσης τοποθετείται με σειρά επενδύσεων στον κλάδο των logistics σε εταιρείες όπως η Μακιός Α.Ε. η Orphee Beinoglou, η Group Unit Hellas & Unit Shipping, η Contrade SA.

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Τα βασικά σημεία των επενδύσεων της «H.I.G. Capital Advisors LLC» στην Ελλάδα από την έναρξη των δραστηριοτήτων της συνοψίζονται στα εξής:

Μαΐλης ΑΕ, (2014) διάσωση εταιρείας και όλων των θέσεων εργασίας μέσω εξαγοράς δανείων και επιτυχημένης συνεργασίας με τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες, αναδιάρθρωση οργανωτικής δομής και λειτουργίας του ομίλου, μεγέθυνση κύκλου εργασιών.

Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ, Ρόδος (2018), πρώην Aldemar Ρόδου, κεφαλαιακή αναδιάρθρωση μέσω εξαγοράς του ποσοστού των παλαιών μετόχων, με παράλληλη διάσωση της εταιρείας, πλήρης ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητάς 835 δωματίων (2.500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά (τα μοναδικά ανακαινισμένα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε αυτή την κλάση). Η συνολική επένδυση μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των €100.000.000. Διάσωση 350 θέσεων εργασίας, οι οποίες, σε πλήρη τουριστική σεζόν, θα αυξηθούν σε 450.

Mayor Holdings ΑΕ, Κέρκυρα, κεφαλαιακή αναδιάρθρωση (2019), εξαγορά του ποσοστού των παλαιών μετόχων, μετά από δική τους πρόταση (2022), σε εξέλιξη η πλήρης ανακαίνιση και επέκταση 4 ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 1.400 δωματίων (2.500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των €120.000.000. Διάσωση 400 θέσεων εργασίας, οι οποίες, σε πλήρη τουριστική σεζόν, θα αυξηθούν σε 600. Η έναρξη των επενδύσεων, που θα διαρκέσουν 2 με 3 έτη, προσδιορίζεται στον Οκτώβριο του 2023.

Ελληνική Χαλυβουργία ΑΕ (2019), διαγραφή δανείων άνω των €150 εκατ. με ανταλλαγή οικοπέδου-παλαιού χαλυβουργείου που έκλεισε το 2012 και μέσω υπαγωγής στο αρ. 106 του ν. 3588/2007, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη διάσωση της εταιρείας (περίπου 600 θέσεις εργασίας) και τη συνέχιση της δραστηριότητας του χαλυβουργείου του Βόλου. Με τη σειρά της, η Η.Ι.G προχωρά στη μετατροπή του οικοπέδου σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τρένου, πλοίου, φορτηγών – trimodal) με συνολικό κόστος επένδυσης άνω των €300 εκατ. Το εκτιμώμενο ετήσιο όφελος για την ελληνική οικονομία ανέρχεται σε €70 εκατ. από την έναρξη λειτουργίας του, έχοντας σημαντικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο για την ελληνική οικονομία. Το έργο πέρασε από την Διυπουργική Επιτροπή κι εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας τον Μάρτιο του 2023. Έχει, προσώρας, ολοκληρωθεί η εξυγίανση του οικοπέδου, καθώς και σε μεγάλο βαθμό το γκρέμισμα του παλαιού χαλυβουργείου.

Dimand AE, (2019) παροχή κεφαλαίων, που επέτρεψαν στην εταιρεία να μεγεθύνει την κεφαλαιακή της αξία από €65 εκατ. σε €170 εκατ. εντός 3 ετών. Η εταιρεία πρόσφατα μπήκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, η πρώτη μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Μακιός ΑΕ, Θεσσαλονίκη (2020), Ολυμπιάς-Κανδύλης – Αθήνα (2021) εξαγορά του ποσοστού των μετόχων με διατήρηση του management και δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας στον κλάδο των logistics ψυχωμένων φορτίων (μεταφορά και αποθήκευση). Τα συνολικά έσοδα από €48 εκατ. έχουν ανεβεί σε €80 εκατ. για το 2023 με αύξηση θέσεων εργασίας σε πάνω από 400. Το σύνολο αξίας των εταιρειών εκτιμάται σε 100+ εκατ.

ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ ΑΕ (2023), εξαγορά του ποσοστού των μετόχων με διατήρηση του management. Με συνολικό τζίρο πλέον των €150 εκατ. και πάνω από 1.250 θέσεις εργασίας, η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών logistics στην ευρύτερη περιοχή.

Group Unit Hellas & Unit Shipping (2023), εξαγορά του ποσοστού των μετόχων με διατήρηση του management. Με συνολικό τζίρο πλέον των €50 εκατ., οι εταιρείες προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς και seaforwarding στην ευρύτερη περιοχή.

Contrtade SA (2023), εξαγορά του ποσοστού των μετόχων με διατήρηση του management. Με συνολικό τζίρο πλέον των €20 εκατ., η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς και sea forwarding με εξειδίκευση σε special cargo στην ευρύτερη περιοχή.

Kυπριώτης ΑΕ, εξαγορά δανείων από 3 τράπεζες συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 140 εκατ. (2022).

Εξαγορά πρώην ξενοδοχείου Aldiana, στην περιοχή Μόχλου Κρήτης, με επενδυτικό πλάνο €50 εκατ. για την ανακαίνιση, κατασκευή και αναβάθμιση σε 5άστερο συνολικά 370 δωματίων.

Δημιουργία Λειτουργικής πλατφόρμας Logistics – Streem Global AE (Sea, Truck, Rail, End-to-End Mobility).

Δημιουργία Λειτουργικής πλατφόρμας Hospitality – ELLA Resorts AE.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ