Η Amazon δεν πρέπει να πληρώσει 268 εκατ. δολάρια σε φόρους στο Λουξεμβούργο

Η Amazon δεν πρέπει να πληρώσει 268 εκατ. δολάρια σε φόρους στο Λουξεμβούργο

Εντοπίσθηκαν σφάλματα στην αξιολόγηση της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ

 

Η Amazon δεν πρέπει να πληρώσει 250 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους στο Λουξεμβούργο, όπως διέταξαν οι αρχές επιβολής του ανταγωνισμού της ΕΕ, δήλωσε την Πέμπτη σύμβουλος του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρώπης, καθώς ανέφερε σφάλματα στην αξιολόγηση της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφασή της το 2017 ανέφερε ότι η Amazon δεν πλήρωσε φόρους για σχεδόν τρία τέταρτα των κερδών της από τις δραστηριότητες της ΕΕ λόγω μιας φορολογικής συμφωνίας στο Λουξεμβούργο που της επιτρέπει να διοχετεύει τα κέρδη σε μια εταιρεία χαρτοφυλακίου αφορολόγητη.

Η αντιμονοπωλιακή αρχή της ΕΕ εξίσωσε τη φορολογική συμφωνία με παράνομη κρατική ενίσχυση. Ωστόσο, ένα κατώτερο δικαστήριο το 2021 ακύρωσε την απόφαση της ΕΕ, καταφέρνοντας ένα πλήγμα στην καταστολή των προνομιακών συμφωνιών από την επικεφαλής του ανταγωνισμού της ΕΕ, Margrethe Vestager.
«Η Επιτροπή έκανε λάθος όταν αποφάσισε ότι το Λουξεμβούργο είχε χορηγήσει μη εξουσιοδοτημένη κρατική ενίσχυση στην Amazon με τη μορφή φορολογικών πλεονεκτημάτων», δήλωσε η γενική εισαγγελέας Juliane Kokott στο Δικαστήριο της ΕΕ (CJEU) σε μια μη δεσμευτική γνώμη.

«Το σύστημα αναφοράς στο οποίο επικαλέστηκε η Επιτροπή για να ελέγξει εάν υπήρχε επιλεκτικό πλεονέκτημα, δηλαδή οι κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τις μεταβιβαστικές τιμές αντί του νόμου του Λουξεμβούργου, ήταν εσφαλμένο», είπε.
Η Kokott είπε ότι η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου που ακυρώνει την απόφαση της ΕΕ πρέπει να επικυρωθεί.

Το CJEU, το οποίο συνήθως ακολουθεί τέτοιες συστάσεις σε τέσσερις από τις πέντε υποθέσεις, θα αποφανθεί τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ