H oμοβροντία θετικών εκθέσεων/αναλύσεων και τι "παίζουν" τα "ισχυρά χέρια"

H oμοβροντία θετικών εκθέσεων/αναλύσεων και τι "παίζουν" τα "ισχυρά χέρια"

Χρόνια στην αγορά, τέτοια...ομοβροντία θετικών εκθέσεων/αναλύσεων δεν ενθυμούμαι. Είναι το προφανές, είτε αρέσει-είτε δεν αρέσει.-.

Εκτός, επιτεύχθηκε συμφωνία Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων για το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ. Σε μία συγκυρία που, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να προβληματίζεται από την πρόθεση του Ριάντ να ενταχθεί στην BRICKS Bank, με το βλέμμα και προς το Πεκίνο. Και μπορεί να μην διακυβεύεται άμεσα η επικυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου, ωστόσο η απο-δολαριοποίηση έχει ξεκινήσει, συν τω χρόνω θα φανεί και ο λόγος που λ.χ. Πεκίνο, Δελχί συσσωρεύουν χρυσό.

Εντός, ο Μάϊος ολοκληρώνεται με τις καλύτερες προϋποθέσεις, ούτε στην φαντασία των πιο αισιόδοξων. Με 32% για τον Γενικό Δείκτη, από την αρχή του έτους. Με 57% για τον Δείκτη Τραπεζών και 32% για τον FTSE25. Με ρυθμό 2/1 η κίνηση των τραπεζικών έναντι των blue chips, τόσο στις ανοδικές φάσεις της αγοράς-όπως η τρέχουσα- όσο στις διορθωτικές.

Στα 84 δισ. η αποτίμηση των εισηγμένων, στο-σχεδόν- 1/3 του ΑΕΠ, για όσους "βλέπουν"...μισοάδειο το ποτήρι (δλδ ακριβές τις αποτιμήσεις). Συγκρίνοντας εταιρικά μεγέθη λ.χ. Mytilineos, Cenergy Holdings, Motor Oil, Jumbo αλλά και AEGEAN, ΚΡΙ-ΚΡΙ ή και Profile, Ideal Holdings e.t.c ακριβές ή φθηνές και εάν ναι, σε σχέση με το παρελθόν; το παρόν ή μήπως η σύγκριση θα πρέπει να επιχειρείται-πλέον- με γνώμονα την προοπτική.

Οταν η οικονομία της χώρας είναι δρομολογημένη για την επενδυτική βαθμίδα, δλδ το outlook σύμφωνα με τους οίκους credit positive, οι αποτιμήσεις των εταιρειών; Εύλογο το ενδιαφέρον της αγοράς για την ανακοίνωση μεγεθών ομίλων λ.χ. της Motor Oil. Κινητικότητα στα-πρώην- mid caps, Autohellas και ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον δείκτη MSCI Small Cap (αναδιάρθρωση την Τετάρτη 31 Μαϊου).

Η προσοχή και σε Τουρκία, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Αλλά και σε Γερμανία, με την ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού (31/5), με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε να "μετρά" δεύτερο συνεχόμενο 3μηνο αρνητικής ανάπτυξης, με συνέπεια την (τύποις) είσοδο της σε ύφεση. Συνέπεια; οι ισχυροί τριγμοί στους κόλπους της εύθραυστης 3κομματικής κυβέρνησης του Βερολίνου, ποιος θα το φανταζόταν...το Βερολίνο σε κρίση, η Αθήνα σε φορά επαναφοράς. Που είσαι Σόϊμπλε. Πρώτη σημαντική "κρησάρα" για τον Ιούνιο, τα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ, την Παρασκευή. Για να δούμε, συνδυαστικά πως θα ενεργήσει η Fed, με την αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Τζερόμ Πάουελ- και πλέον όχι μόνον από μορφές όπως ο Γουώρεν Μπάφετ, Τζέϊμι Ντίμον, Ελ-Εριάν να εντείνεται.

Προλαβαίνει ή δεν προλαβαίνει ο Fitch να είναι ο πρώτος οίκος που θα δώσει το investment grade στην ελληνική οικονομία, και εάν ναι για ποιο λόγο να παρέμβει τρεις εβδομάδες πριν την "δεύτερη κάλπη", δεν δείχνουν να βιάζονται- και τόσο- οι ξένοι άλλωστε τους δίνονται καλές τιμές-σημεία εισόδου στην αγορά.

Τι "παίζουν" τα "ισχυρά χέρια", τα bets... Εθνική ή Πειραιώς, από τον τραπεζικό. Με 40% το ΤΧΣ στην πρώτη, η μόχλευση κεφαλαίων που θα επιχειρηθεί στην διάρκεια της απο επένδυσης θα είναι εντυπωσιακή. Αλλά και buy back ως 20 εκατ. μετοχές, από την διοίκηση της Πειραιώς.

Προς έγκριση από την γ.σ AEGEAN, η επιμονή-είθισται να ανταμείβεται. Εύλογο το ερώτημα, με τη συμμετοχή του Δημοσίου στην AEGEAN τι θα γίνει, θα ακυρωθούν οι μετοχές; ή μήπως λόγω θερμού ενδιαφέροντος υφιστάμενων (και δυνητικών) μετόχων θα μπορούσε να υπάρξει (επαν)αγορά;

Για πιο risky καταστάσεις: ανακοίνωση μεγεθών Intralot, στην περίπτωσή της το στοίχημα είναι απλό ή "πάρτα όλα" ή...χαμένος (αλλά με περιορισμένο downsiderisk ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ένταξη στον δείκτη MSCI Small Cap υπολογίζεται πως μπορεί να ενεργοποιήσει εισροές για 428 χιλιάδες μετοχές. Μαζευόταν μεθοδικά και αθόρυβα στα πέριξ των 2 ευρώ επί εβδομάδες.

==================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ