Έρχονται οι επενδυτές από το Ιραν (και όχι από τη Συρία)

Έρχονται οι επενδυτές από το Ιραν (και όχι από τη Συρία)
Σε επενδύσεις άνω των 200 εκ. ευρώ για εξαγορές ελληνικών ξενοδοχείων προχωρά άμεσα ομάδα Ιρανών επιχειρηματιών, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν να εξαγοράσουν ελληνικές παραγωγικές εταιρείες από τους κλάδους των τροφίμων και φαρμάκου. Την ίδια ώρα Κούρδοι επιχειρηματίες διερευνούν την ελληνική αγορά για να ιδρύσουν δική τους αεροπορική εταιρεία και να δραστηριοποιηθούν στους τομείς του τουρισμού, των τροφίμων και των υδρογονανθράκων.

Κοινός στόχος Ιρανών και Kούρδων επιχειρηματιών είναι να γίνει η Ελλάδα η βάση της δραστηριότητάς τους σε Ευρώπη και Βαλκάνια. Μάλιστα προκειμένου να υλοποιήσουν τα πλάνα τους, σχεδιάζουν αγορές κατοικιών αξίας άνω των 250.000 ευρώ στη Νότια Αθήνα, για να εξασφαλίσουν άμεσα άδειες παραμονής, εκμεταλλευόμενοι το σχετικό νόμο.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ. Εκτιμώντας ότι τα επόμενα χρόνια, θα υπάρξει αυξημένο τουριστικό κύμα από το Ιράν προς την Ελλάδα, οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες που διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα και ήδη δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πετρελαίου και του τουρισμού, βλέπουν ευκαιρία στην ελληνική αγορά και σπεύδουν να τοποθετηθούν. Άμεσα εμπλεκόμενοι στις συγκεκριμένες εξαγορές είναι 17 ιρανοί επενδυτές, τις οποίες πραγματοποιούν μέσω επιχειρηματικών σχημάτων στα οποία θα διατηρεί μικρή συμμετοχή η Kbsroyal.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Αλεβιζόπουλο Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Συμβούλων Kbsroyal, έχουν κλείσει ήδη δύο συμφωνίες για εξαγορές ξενοδοχείων σε Αχαΐα και Ήπειρο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για πέντε συμφωνίες σε Κω, Κρήτη, Πόρτο Χέλι και Ρόδο.

Οι συζητήσεις πραγματοποιούνται τόσο με τους ιδιοκτήτες όσο και με τις τράπεζες αφού πολλά από τα ξενοδοχεία είναι υπερδανεισμένα, ενώ στα σχέδια των επενδυτών είναι να πραγματοποιήσουν και σημαντικές επενδύσεις επέκτασης και ανακαίνισης στα ξενοδοχεία που εξαγοράζουν. «Πρόκειται για μεγάλους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του πετρελαίου και του τουρισμού στο Ιράν και θα επεκταθούν στην Ελλάδα με επιχειρηματικά σχήματα 2-3 επενδυτών. Μάλιστα ένας από αυτούς είναι από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες στο Ιράν με δραστηριότητα σε Ρωσία, Ιράν και Τουρκία ο οποίος απασχολεί συνολικά 45.000 εργαζόμενους.

Στην Ελλάδα, ο εν λόγω επενδυτής, θα συμμετέχει σε όλα τα επιχειρηματικά σχήματα που θα δημιουργηθούν και σύντομα με την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων θα κάνουμε επίσημες ανακοινώσεις. Ήδη έχουμε υπογράψει τις συμφωνίες για δύο ξενοδοχεία, ένα στο νομό Αχαΐας και ένα στην Ήπειρο και μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν οι μεταβιβάσεις και οι επίσημες ανακοινώσεις» αναφέρει ο κ. Αλεβιζόπουλος.

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ. Το ξενοδοχείο στην Ήπειρο είναι μια επένδυση ύψους 11 εκ. ευρώ χωρίς τις επιπλέον επενδύσεις, και στα 20 εκ. ευρώ είναι το τίμημα για την εξαγορά του ξενοδοχείου στην Αχαΐα, χωρίς να υπολογίζονται οι πρόσθετες δαπάνες για επεκτάσεις και ανακαινίσεις. Πιο εντυπωσιακό είναι το σχέδιο της ομάδας των Ιρανών επιχειρηματιών που συζητούν την απόκτηση μεγάλου συγκροτήματος ξενοδοχείων στην Κω. Πρόκειται για συγκρότημα πέντε μονάδων συνολικής δυναμικότητας 5.000 κλινών, στη θέση Ψαλίδι, για την απόκτηση του οποίου αναμένεται να επενδυθούν 70 εκ. ευρώ. Ταυτόχρονα οι Ιρανοί ενδιαφέρονται να αποκτήσουν και έκταση του Δημοσίου στην Κω, που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να φτιάξουν γήπεδο γκολφ και προπονητικό κέντρο που θα φιλοξενεί αθλητικές ομάδες από όλο τον κόσμο. Το επιχειρηματικό τους σχέδιο περιλαμβάνει και την πώληση αφορολόγητων ειδών από το νέο ξενοδοχείο. Ωστόσο αν και δικαίωμα taxfree έχουν όλα τα ξενοδοχεία (για πωλήσεις σε ξένους με ξένο διαβατήριο) δυνατότητα για πωλήσεις αφορολογήτων ειδών έχουν μόνο τα ΚΑΕ.

Το σχέδιο που προωθείται αφορά τη δημιουργία μεγάλου εκθεσιακού χώρου, όπου θα προβάλλονται τα προϊόντα των ΚΑΕ, θα κλείνονται παραγγελίες και η πώληση θα πραγματοποιείται στο αεροδρόμιο. Όπως διευκρινίζει ο Γιώργος Βελέντζας Διευθύνων Σύμβουλος των ΚΑΕ, «πωλήσεις αφορολογήτων γίνονται αποκλειστικά από τα καταστήματα Duty Free shops. Ωστόσο παραγγελίες μπορούν να γίνουν από έναν χώρο που θα λειτουργεί σαν έκθεση με δείγματα, εφόσον όμως η πώληση θα πραγματοποιηθεί στο αεροδρόμιο». Οι ιρανοί επενδυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση του τουρισμού από το Ιράν προς την Ελλάδα και θέλουν να τοποθετηθούν στρατηγικά στον κλάδο του τουρισμού. Εκτιμούν ότι μπορούν να εξασφαλίζουν επισκέψεις 5.000 Ιρανών τουριστών το δεκαήμερο στο συγκρότημα στην Κω και θέλουν να αξιοποιήσουν την παρουσία τους και εμπορικά προωθώντας και την πώληση προϊόντων.

ΚΛΑΔΟΙ. Συνολικά ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά έχουν εκφράσει 150-160 ιρανοί επιχειρηματίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κbsroyal. Οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις των Ιρανών με έλληνες επιχειρηματίες δεν σταματούν στα ξενοδοχεία, αφού έχουν ήδη υπογράψει προσύμφωνα αξίας 25 εκ. ευρώ για εξαγορές εταιρειών τροφίμων που παράγουν κομπόστες, λάδι και ελιές. Επίσης ενδιαφέρονται για επενδύσεις στο real estate, στον κλάδο χονδρικής και λιανικής πετρελαίου και στους κλάδους του φαρμάκου και των φαρμακευτικών υλικών.

Οι Κούρδοι θέλουν αεροπορική εταιρεία

Θερμό ενδιαφέρον για επέκταση της δραστηριότητάς τους στην Ελλάδα με εξαγορά επιχειρήσεων δείχνουν και επιχειρηματίες από το Ιρακινό Κουρδιστάν και ήδη υπάρχουν αιτήματα από 100 Κούρδους επιχειρηματίες για ανεύρεση και αγορά πολυτελών κατοικιών στην παραλιακή. Προτεραιότητα για τους Κούρδους επιχειρηματίες είναι και η δημιουργία αεροπορικής εταιρείας που θα συνδέει απευθείας το Ιρακινό Κουρδιστάν (τις πόλεις Αρμπίλ ή Σουλειμανίγια) με την Αθήνα.

Ταυτόχρονα διερευνούν εξαγορές σε εξαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις του χώρου των τροφίμων και θέλουν να δραστηριοποιηθούν και στην αγορά του πετρελαίου (χονδρική και λιανική). «Ανταποκρινόμενοι στο θερμό ενδιαφέρον διοργανώσαμε την Τετάρτη (30/3) Συνέδριο με τίτλο “Conference of Residency and Investments” στο ξενοδοχείο Highcrest στην πόλη Σουλεϊμανίγια του ιρακινού Koυρδιστάν με τη συμμετοχή 250 επιχειρηματιών για να ενημερωθούν για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα» σημειώνει ο κ. Αλεβιζόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ