Η αναβάθμιση σε "B-" βελτίωσε την εικόνα στην αγορά ομολόγων

Η αναβάθμιση σε "B-" βελτίωσε την εικόνα στην αγορά ομολόγων
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησαν σήμερα, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας κατά ένα επίπεδο σε B- από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's.

Ο οίκος αναμένει ότι θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός τους επόμενους μήνες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ύψους 60 δις. ευρώ τον μήνα.

Θα μπορούσε, επίσης, να ανοίξει τον δρόμο στη συζήτηση με τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη για την ελάφρυνση του χρέους της, την οποία ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων θα έβλεπαν ως θετική εξέλιξη. Οι ομολογιούχοι δεν αναμένουν ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα περιλαμβάνει τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος έχει ήδη υποστεί απώλειες από την αναδιάρθρωση που έγινε το 2012.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο άνοιγμα της αγοράς, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης (0,10 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 9,44%, έχοντας υποχωρήσει από το 10% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Οι τιμές των τίτλων παρουσίασαν, ωστόσο, μεγάλες διακυμάνσεις, σε μία από τις αγορές με τη χαμηλότερη ρευστότητα, όπως είναι αυτή των ελληνικών τίτλων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων στην ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων) τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2016. ανήλθαν μόλις σε 35 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ