Πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου

Πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου
Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1357 δολ. από το επίπεδο των 1,1432 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα δέχεται σήμερα πιέσεις, καθώς η όλη καθυστέρηση που καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας προκαλεί ανησυχία για το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες προβλήματα ρευστότητας. Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να εξετάσει την Τετάρτη το επίπεδο ρευστότητας που θα διαθέσει στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Ωστόσο, είναι πιθανον η ΕΚΤ να προχωρήσει στην περαιτέρω μείωση της αξίας των ενεχύρων που θέτουν οι εμπορικές τράπεζες στην κεντρική τράπεζα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν απο το μηχανισμό του ELA. Μία τέτοια εξέλιξη-στο βαθμό που υλοποιηθεί-θα προκαλέσει συνθήκες ασφυξίας στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα.

Από την άλλη πλευρά, το δολάριο ευνοείται από την προσδοκία δημοσιοποίησης ευνοϊκών στοιχείων για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας (αγορά κατοικίας και δείκτη μεταποίησης).

Στην αγορά ομολόγων το αρνητικό κλίμα που επικρατεί οδήγησε τις αποδόσεις των 2ετών ομολόγων στο 24,5%, καταγράφοντας αύξηση κατά 4% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο ΗΔΑΤ καταγράφηκε μόνο μία συναλλαγή ύψους 1 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου διαμορφώθηκε στο 10,32% από 10,63% την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,65% να υποχωρήσει στο 9,67% από το 10% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή.

Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,168% από 0,167%, στη διάρκεια των 9 μηνών μειώθηκε οριακά στο 0,105% από 0,106%, το εξάμηνο υποχώρησε στο 0,056% από 0,058%, στο τρίμηνο παρέμεινε στο -0,011%, τέλος στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο - 0,051% από -0,050% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1389 δολ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ