Ο άνθρωπος που υπόσχεται 32.000 θέσεις εργασίας και 4 δισ. στην Ελλάδα

Ο άνθρωπος που υπόσχεται 32.000 θέσεις εργασίας και 4 δισ. στην Ελλάδα
Έντονη κινητικότητα και επενδυτική «διπλωματία» επιδεικνύει η εταιρεία – λαγός των ισραηλινών συμφερόντων YOZMA και ο πρόεδρος της τελευταίας Yigal Erlich.

Πρόσφατα παρουσίασε στην ελληνική κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στο υπουργείο Ανάπτυξης έρευνα για τις ωφέλειες στην επένδυση προς την κατεύθυνση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, ενώ πήρε μέρος σε συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Εξάλλου, η ίδια η εταιρεία δεν είναι κάποιος τυχαίος σχηματισμός. Πρόκειται για έναν όμιλο που ο κ. Erlich ίδρυσε και βοήθησε καίρια στην τεχνολογική πρόοδο του Ισραήλ και στην ουσιαστική ανάδειξη του σε ρυθμιστή των παγκόσμιων αμυντικών πληροφοριακών συστημάτων.

Ο ίδιος ο κ. Yigal Elrich στις αρχές του 1990 ίδρυσε ένα μεγάλο fund με στόχο τη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών στο χώρο της τεχνολογίας, οδηγώντας στη γνωστή σε όλους μας «έκρηξη» των εταιρειών πληροφορικής στη χώρα αυτή. Μάλιστα στο εν λόγω fund συμμετέχει και η κυβέρνηση του Ισραήλ με 100 εκατ. δολάρια τα οποία επένδυσε το 1992 ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρείας είχε στο παρελθόν κυβερνητική θητεία, σηματοδοτώντας με την παρουσία του την στενή σύνδεση Κράτους και επενδυτικής προσπάθειας.

Σε δικές του ιδέες προωθήθηκαν προγράμματα του ισραηλινού στρατού κι άλλες καινοτομίες που έφεραν τη χώρα σε θέση ισχύος. Ως προπομπός λοιπόν κι άλλων σχημάτων από το Τελ Αβίβ, ο κ. Elrich ήλθε στην Αθήνα παρουσιάζοντας μια ενδιαφέρουσα μελέτη για το πώς θα δημιουργηθούν 32.000 νέες θέσεις εργασίας και θα έλθουν 4 δισ. ευρώ από επενδύσεις μόνο στο σκέλος της καινοτομίας. Γνωστό εξάλλου είναι πως αμερικανικές και ισραηλινές επιχειρήσεις καλοβλέπουν την ιδέα μετατροπής της Ελλάδας σε μια ευρωπαϊκή Sillicon Valley με παροχές που θα υπάρξουν από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Η μελέτη αυτή της YΟΖΜΑ, για την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριότητας υπήρξε αποτέλεσμα σύμβασης διακρατικής συνεργασίας που εντάχθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας - Ισραήλ και στο μνημόνιο που υπεγράφη, κατά την πρόσφατη επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Ισραήλ.

Οι συμφωνίες συνεργασίας υπεγράφησαν μεταξύ του ΥΟΖΜΑ και της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) αφενός, και του Ισραηλινού Οργανισμού και του ΕΤΕΑΝ και της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA) αφετέρου, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Η Ελλάδα με αυτές τις συμφωνίες επιδιώκει να πάρει το παράδειγμα του Ισραήλ στην τεχνολογία και να αλλάξει το εδώ θεσμικό, νομικό, διοικητικό και εν τέλει χρηματοδοτικό πλαίσιο. Οι προτάσεις βασίζονται στην πρακτική που εφάρμοσε το Ισραήλ κατά την περίοδο της μετάλλαξης της οικονομίας του, προσαρμοσμένες στην ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα και πρακτική.

ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ
Όμως αυτή δεν είναι η μόνη εξέλιξη. Ήδη ο κ. Elrich, σε συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με έντονο ισραηλίτικο ενδιαφέρον λόγω της παλιάς μεγάλης εβραϊκής κοινότητας, φέρεται να διερευνά και άλλες ευκαιρίες συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ύδρευση, η ενέργεια ή τα αμυντικά ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισραηλινή πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη ακόμη και να κατασκευάσει πολεμικά σκάφη σε ελληνικά ναυπηγεία, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει να ενισχύσει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων εξόρυξης φυσικού αερίου.

Ο τουρισμός, η διαχείριση υδάτινων πόρων, οι αγροτικές καλλιέργειες ήταν μερικοί μόνο από τους τομείς που αναμένεται να ξανασυζητητηθούν και σε επικείμενη διμερή συνάντηση που προετοιμάζεται για το επόμενο φθινόπωρο. Συγκεκριμένα Ισραηλινοί επιχειρηματίες θα επισκεφθούν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για να συζητήσουν ευκαιρίες συνεργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ