Γ. Αμυράς: «Αναδάσωση με 42.500 πλατύφυλλα στο Σέιχ Σου»

 Γ. Αμυράς: «Αναδάσωση με 42.500 πλατύφυλλα στο Σέιχ Σου»

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δημιουργήσει ένα ολιστικό σχέδιο παρεμβάσεων για το Σέιχ Σου με στόχο τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιών

Στο Σειχ Σου, στην περιοχή Κράνος, βρέθηκε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, όπου συνομίλησε με υπαλλήλους της δασικής υπηρεσίας και τη Δασάρχη Θεσσαλονίκης, Σουλτάνα Καλαϊτζή, και είδε από κοντά το έργο που γίνεται στο δάσος.

Στη συνέχεια μετέβη στο περίπτερο της Δασικής Υπηρεσίας και παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιούνται και σχεδιάζονται για την προστασία και αναβάθμιση του Σέιχ Σου στους φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δημιουργήσει ένα ολιστικό σχέδιο παρεμβάσεων για το Σέιχ Σου με στόχο τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιών με το πρόγραμμα Antinero, το πρωτοποριακό πρόγραμμα αφαίρεσης της πεύκης και αντικατάστασης με πλατύφυλλα, την αντιμετώπιση των φλοιοφάγων εντόμων και την ενίσχυση της δασικής αναψυχής, που περιλαμβάνει:

AntiNERO

● Μετά από περισσότερα από 10 χρόνια συντηρήθηκαν όλοι οι δασικοί δρόμοι, απομακρύνθηκε η βλάστηση εντός δρόμων σε επιλεγμένες θέσεις και συντηρήθηκαν τα τέσσερα πυροφυλάκιά του:

- Δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πλάτους 10 μ. σε μήκος 14 χλμ. και έκταση 143 στρ.
- Δημιουργία στεγασμένης αντιπυρικής ζώνης πλάτους 50 μ. σε μήκος 20 χλμ. και έκταση 996 στρ.
- Συντήρηση δασικού οδικού δικτύου σε μήκος 88 χλμ.
- Καθαρισμός αντιπυρικών λωρίδων σε μήκος 48 χλμ. και έκταση 438 στρ.
- Καθαρισμοί εκατέρωθεν δρόμων και μονοπατιών σε έκταση 212 στρ.

● Προϋπολογισμός: 650.705 € (Ταμείο Ανάκαμψης)

Άμεση αναδάσωση με πλατύφυλλα

● Υλοποίηση αναδάσωσης σε 28 θέσεις του δάσους και στη μικτή ζώνη δάσους - οικιστικού ιστού κατά την ερχόμενη φυτευτική περίοδο, τον Νοέμβριο, με φύτευση 42.500 φυταρίων πλατυφύλλων ειδών:

Άρια (είδος δρυός) 3.500
Δρυός χνοώδης 7.500
Φράξος 10.000
Κουτσουπιά 6.000
Κελτίς 7.500
Πλάτανος 330
Σκλήθρο 1.070
Συκιά 300
Μουριά 500
Αγριοκορομηλιά 100
Ροδιά 200
Πικροδάφνη 2.100
Δάφνη 200
Σπάρτο 1.200
Δενδρολίβανο 2.000

● Το φυτευτικό υλικό προέρχεται από τα φυτώρια της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας και βρίσκεται στο δημόσιο δασικό φυτώριο Λαγκαδά.

● Προβλέπεται άρδευση για τα τρία πρώτα χρόνια από τη φύτευση.

● Προϋπολογισμός: 1.022.000 € (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020).

Αντιμετώπιση φλοιοφάγου εντόμου

● Στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που είχε προσβληθεί από το έντομο, είχαν πραγματοποιηθεί αναδασώσεις τραχείας πεύκης μετά την πυρκαγιά του 1997 και η ολική απομάκρυνση των κωνοφόρων έδρασε καταλυτικά στη φυσική αναγέννηση πλατυφύλλων.

● Τον Σεπτέμβριο του 2019 εγκρίθηκε χρηματοδότηση 500.000 € προς το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης για την υλοποίηση καλλιεργητικών υλοτομιών σε έκταση 2.253 στρ.

● Εκτελούνται εργασίες ασφαλούς διαχείρισης υπολειμμάτων σε συνολική έκταση 5.025 στρ. στο χώρο δασικής αναψυχής «Κρυονέρι», στο Πανόραμα και κατά τόπους στην ευρύτερη περιοχή.

Σχεδιασμός για το αύριο

● Συντήρηση & εκσυγχρονισμό των χώρων δασικής αναψυχής & αθλητισμού

● Πιστοποίηση των υφιστάμενων μονοπατιών και τη συντήρησή αυτών

● Ανάπτυξη ποδηλατικών και περιπατητικών διαδρομών

● Σχέδιο αντιπυρικής προστασίας της περιοχής ευθύνης του, συνολικής έκτασης 1.655.167 στρ, προϋπολογισμού 246.000 € με πρόσκληση που αναμένεται να δημοσιευθεί άμεσα και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Το Σέιχ Σου είναι τόσο σημαντικό περιαστικό δάσος για τους Θεσσαλονικείς, που αξίζει την καλύτερη φροντίδα και προστασία. Γι’ αυτό εμείς το ΥΠΕΝ, φέτος το καλοκαίρι, δημιουργήσαμε και καθαρίσαμε αντιπυρικές ζώνες συνολικού μήκους 82 χιλιομέτρων. Συντηρήσαμε όλους τους δασικούς δρόμους συνολικού μήκους 88 χιλιομέτρων και καθαρίσαμε το δάσος από τη συσσώρευση καύσιμης ύλης. Προχωράμε, όμως, και σε αναδάσωση, τώρα, τον Νοέμβριο φυτεύοντας χιλιάδες πλατάνους, κουτσουπιές, βελανιδιές, πικροδάφνες και άλλα μοναδικά ελληνικά φυτά. Όλοι όσοι έχουμε ζήσει στη Θεσσαλονίκη αγαπάμε το Σέιχ Σου και θέλουμε να το δούμε να γίνεται ένα δάσος - πρότυπο για όλη την Ελλάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ