Δωρεάν πρόγραμμα «Διατροφή και Υγεία» από το δήμο Αθηναίων

Δωρεάν πρόγραμμα «Διατροφή και Υγεία» από το δήμο Αθηναίων

Το πρόγραμμα έχει στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας

Ξεκίνησε το δωρεάν πρόγραμμα «Διατροφή και Υγεία» από το δήμο Αθηναίων .Το πρόγραμμα , σύμφωνα μ' ανακοίνωση του δήμου , έχει στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας -που εδώ και δεκαετίες αποτελεί συχνότατη πάθηση σε όλες τις ηλικίες με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία- αλλά και την ενίσχυση της σωστής διατροφής. Το νέο πρόγραμμα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση , “ εμπλουτίζει τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες των Δημοτικών Ιατρείων” και υλοποιείται από σήμερα στα τρία Πολυδύναμα Κέντρα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, στην Κυψέλη και στον Νέο Κόσμο, δίνοντας τη δυνατότητα σε ενήλικους δημότες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας ή άλλα ζητήματα υγείας να κάνουν ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της διατροφής, αλλά και της σωματικής και ψυχικής τους κατάστασης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου , η δράση τελεί υπό την επιστημονική εποπτεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας, Παιδιού, και Ιατρικής Ακριβείας και του επικεφαλής της, ομότιμου Καθηγητή Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Γεωργίου Χρούσου.

Ειδικότερα το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες (άνω των 18) και ιδιαίτερα σε άτομα για τα οποία απαιτείται ειδικό διατροφολόγιο, εξαιτίας παραγόντων, όπως η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση, τα νοσήματα καρδιαγγειακού συστήματος (αθηρωμάτωση, στεφανιαία νόσος), η καρδιακή ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου I και II, οι υπερλιπιδαιμίες (αυξημένη χοληστερίνη, τριγλυκερίδια), οι δυσανεξίες, οι γαστρεντερικές νόσοι, το μεταβολικό σύνδρομο, κ.ά.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξετάσεις μέτρησης κρίσιμων δεικτών, δημιουργία πλάνου διατροφής με τη βοήθεια εξειδικευμένου διαιτολόγου - διατροφολόγου, βασισμένου στις ανάγκες κάθε πάσχοντα, καθώς και τον καθορισμό των στόχων που θα τεθούν μέσα από τις τακτικές συναντήσεις.

Σκοπός, είναι η εξατομικευμένη συμβουλευτική για την επίτευξη και διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος, αλλά και η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών και φυσικής δραστηριότητας μέσα από τακτικές συναντήσεις με τους διατροφολόγους των Δημοτικών Ιατρείων.Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε ότι «οι πρωτοποριακές δράσεις στον τομέα της υγείας αποτελούν βασική μας μέριμνα και τα τελευταία 2,5 χρόνια το έχουμε αποδείξει αναβαθμίζοντας σημαντικά όλες τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα έξι Δημοτικά μας Ιατρεία προς όφελος των Αθηναίων” . Με το νέο πρόγραμμα, “ ευελπιστούμε να βοηθηθούν εκατοντάδες ενήλικες συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν υποκείμενες παθήσεις», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Χρούσος, ο οποίος έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με το στρες και τις επιπτώσεις του στον οργανισμό, σε δήλωσή του, αναφέρει: «Ανάμεσα στις επιπτώσεις τους στρες είναι βεβαίως η παχυσαρκία, αλλά και οι παθήσεις που τη συνοδεύουν, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα, και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και το άγχος, η κατάθλιψη, τα αυτοάνοσα νοσήματα, και ο καρκίνος. Η συνεργασία μας με τον Δήμο Αθηναίων είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που έχει χαρακτηριστεί από έντονο και παρατεταμένο στρες. Η μεγάλη επίδραση του χρόνιου στρες στον άνθρωπο, άλλωστε, αποδείχθηκε πρόσφατα στην πανδημία Covid, κατά την οποία οι πλέον ευάλωτοι στη λοίμωξη και στο θάνατο ήταν εκείνοι που είχαν υποστεί χρόνιο στρες στην προηγούμενη ζωή τους. Μέσω αυτού του προγράμματος του Δήμου, θα μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε τις νοσηρές επιπτώσεις του στρες στους δημότες και να παρέμβουμε συμβουλευτικά στην αντιμετώπισή τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ