Δήμος Αθήναίων: Nέα στρατηγική για το Κλίμα

Δήμος Αθήναίων: Nέα στρατηγική για το Κλίμα

O Δήμος Αθηναίων θέτει ως ποσοτικούς στόχους την αύξηση της προσβασιμότητας και της συνδεσιμότητας σε τέτοιο βαθμό ώστε το 70% του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε 15 λεπτά με τα πόδια σε έναν χώρο πρασίνου και οι πράσινοι χώροι και οι διαπερατές επιφάνειες (δηλαδή επιφάνειες που διαπερνά το νερό) να καταλαμβάνουν το 30% της επιφάνειας της πόλης μέχρι το 2030

Αστική υπερθέρμανση, πυρκαγιές, ξηρασία και πλημμύρες είναι οι πιο σοβαρές απειλές που θα αντιμετωπίσει η Αθήνα, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, εφόσον δεν προσαρμοστεί στα νέα επιστημονικά δεδομένα για ένα πιο οικολογικό μέλλον. Σε αυτές τις προκλήσεις αναμένεται να απαντήσει ο Δήμος Αθηναίων με το νέο Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα, που αφορά τα έτη 2021-2030, με στόχο μέσα στα επόμενα 15 χρόνια οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να μειωθούν κατά 61% σε σχέση με το 2018 και, τελικά, να μηδενιστούν έως το 2050. Έτσι η Αθήνα όχι μόνο θα διασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον για τους πολίτες της, αλλά και θα συμβάλλει στον διεθνή στόχο που προκύπτει από τη Συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Επιπλέον, ο Δήμος Αθηναίων θέτει ως ποσοτικούς στόχους την αύξηση της προσβασιμότητας και της συνδεσιμότητας σε τέτοιο βαθμό ώστε το 70% του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε 15 λεπτά με τα πόδια σε έναν χώρο πρασίνου και οι πράσινοι χώροι και οι διαπερατές επιφάνειες (δηλαδή επιφάνειες που διαπερνά το νερό) να καταλαμβάνουν το 30% της επιφάνειας της πόλης μέχρι το 2030.

Συμμετέχοντας στο δίκτυο «C40 Cities Climate Leadership Group» (Ηγέτιδες Πόλεις για το Κλίμα), το οποίο αντιπροσωπεύει το 25% της παγκόσμιας οικονομίας και λίγο περισσότερο από το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι υπηρεσίες του Δήμου κατάρτισαν ένα επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης με παρεμβάσεις που θα αυξήσουν την ανθεκτικότητα της Αθήνας απέναντι στις νέες συνθήκες, όπως διαμορφώνονται. Μετά από έρευνα και εκτεταμένη διαβούλευση με επιστημονικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών και την επιχειρηματικότητα της Αθήνας και ακολουθώντας τον χάρτη πορείας για τις πόλεις-μέλη του δικτύου C40 «Deadline 2020» (Προθεσμία 2020), οι ομάδες εργασίας κατέληξαν σε εφτά άξονες, οι οποίοι εξειδικεύονται σε επιμέρους πολιτικές και παρακολούθηση της εφαρμογής τους με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη του Δήμου της Αθήνας για τον προσδιορισμό των πολιτικών με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και της ανθεκτικότητας της πόλης απέναντι στις κλιματικές αλλαγές, το πράσινο, το νερό και τα οικοσυστήματα είναι οι φυσικές της ασπίδες. Στη φιλοσοφία της προστασίας και της ενίσχυσής τους, κάνοντας συμμάχους τους πολίτες στην προσπάθεια για ένα βιώσιμο μέλλον, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης αναμένεται να παρουσιάσει το νέο Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ