Παρέμβαση Γ. Αμυρά στο 17ο Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τα Δάση

Παρέμβαση Γ. Αμυρά στο 17ο Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τα Δάση

Δύο είναι τα κλειδιά για να προασπίσουμε τα δάση μας, η πρόληψη και η συνεργασία επεσήμανε ο ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Την εθνική δασική πολιτική της Ελλάδας έως το 2038 παρουσίασε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση υψηλού επιπέδου στο 17ο Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τα Δάση, στη Νέα Υόρκη.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι: «Η κλιματική κρίση έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την προστασία και αειφόρο διαχείριση των δασών. Δύο είναι τα κλειδιά για να προασπίσουμε τα δάση μας, η πρόληψη και η συνεργασία».
Αναφερόμενος στον πρωταρχικό ρόλο που δόθηκε στην πρόληψη κατά τον σχεδιασμό της αντιπυρικής προστασίας των ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, ο κ. Αμυράς τόνισε: «Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ πραγματοποιεί εκτενείς προληπτικούς καθαρισμούς και απομακρύνει συσσωρευμένη, επί δεκαετίες, καύσιμη βιομάζα από δασικά οικοσυστήματα που κινδυνεύουν, με αρχική χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 22 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Υφυπουργός στα σχέδια αντιπυρικής προστασίας που θα εκπονηθούν σε 38 κρίσιμα οικοσυστήματα της χώρας, με τις σχετικές προσκλήσεις να δημοσιεύονται το αμέσως επόμενο διάστημα.
Απευθυνόμενος στους ομολόγους του ο κ. Αμυράς περιέγραψε το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα πρασινίσουμε την Ελλάδα με 20 εκατομμύρια δέντρα, που προέρχονται από τα δημόσια φυτώρια της χώρας» και τους κάλεσε σε αρμονική συνεργασία και άμεση δράση για την προστασία της βιοποικιλότητας, του πλανήτη και του κοινού μέλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ