Οι νέοι της Θεσσαλονίκης κινητοποιούνται και συζητούν για την κλιματική κρίση

 Οι νέοι της Θεσσαλονίκης κινητοποιούνται και συζητούν για την κλιματική κρίση

Ο Πρεσβευτής του Συμφώνου για το Κλίμα στη Θεσσαλονίκη, Φώτιος Κοτζακιουλάφης, συζητά με τον Φρανς Τίμερμανς για την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα περιβάλλοντος

Η Θεσσαλονίκη συμμετέχει δυναμικά στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, και ιδιαίτερα των νεαρότερων ηλικιών, για την κλιματική κρίση την οποία βιώνει όλος ο πλανήτης, με ιδιαίτερη έξαρση τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα και του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, ο Φώτιος Κοτζακιουλάφης ως Πρεσβευτής του Συμφώνου για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε στις Βρυξέλλες και συζήτησε με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγιναν προτάσεις για το πώς μπορούμε και πώς πρέπει να ενεργοποιήσουμε τους νέους πολίτες ώστε να συζητήσουν για το περιβάλλον και να αναλάβουν δράσεις για μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα.

Ιδιαίτερη έμφαση από τον κ. Κοτζακιουλάφη δόθηκε στο πώς πρέπει να επικοινωνήσουν οι θεσμοί με τους νέους, ώστε να γίνει σαφές πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους σε μια πραγματικότητα πιο φιλική προς το περιβάλλον, με τον κ. Τίμερμανς να απαντά ότι πρέπει να δίνουμε σημασία στο κοινό μας και να μιλάμε τη «γλώσσα» του, να μιλήσουμε δηλαδή στους νέους με όρους που κατανοούν και αποδέχονται.
Ο Φώτιος Κοτζακιουλάφης, ως Πρεσβευτής για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα, έχει σχεδιάσει και υλοποιεί μία σειρά δράσεων για την ενημέρωση μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Κύριος στόχος του όλου εγχειρήματος είναι η ευαισθητοποίηση των νέων, παρέχοντάς τους τις βασικές γνώσεις και τα ερεθίσματα που χρειάζονται ώστε να γνωρίζουν τις καλές πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και τα αντίστοιχα εργαλεία που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συμπληρώνοντας τους πρώτους μήνες με αυτόν τον ρόλο, ο κ. Κοτζακιουλάφης σχολιάζει ότι «οι νέοι, από το σχολείο ακόμα, πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει στο περιβάλλον και πόσο κοντά είμαστε στο να είναι η κατάσταση μη αναστρέψιμη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, έχει θέσει υψηλούς αλλά κρίσιμους στόχους και οι νέοι της Ευρώπης, της Ελλάδας αλλά και της Θεσσαλονίκης συγκεκριμένα, μπορούν να παίξουν τον δικό τους ρόλο σε αυτήν τη σημαντική αλλαγή. Όλοι οι νέοι έχουν θέση στην προσπάθεια αυτή, και η Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει εξαιρετικά δυναμική παρουσία, βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ