Α. Σκέρτσος: Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν από την μετάλλαξη - Τηρείτε τα μέτρα προστασίας

 Α. Σκέρτσος: Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν από την μετάλλαξη - Τηρείτε τα μέτρα προστασίας


«Εμβολιαστείτε, συνεχίστε να τηρείτε τα μέτρα προστασίας, μάσκες κ.ο.κ., η πανδημία δεν έχει τελειώσει, η μετάλλαξη είναι πολύ μεταδοτική και επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους»

Τους κινδύνους που επιφυλάσσει για τους ανεμβολίαστους η μετάλλαξη Δέλτα, υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, 'Ακης Σκέρτσος, με την πρόσθετη παρατήρηση ότι όποιος θέλει, μπορεί να κλείσει ραντεβού ακόμη και για την αυριανή ημέρα. Στην ίδια συνέντευξη - στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3» - ο Α. Σκέρτσος μίλησε με έμφαση και για τα δικαιώματα της, εμβολιασμένης, πλειοψηφίας.

«Η πανδημία, εδώ και 1,5 χρόνο, μας έχει δείξει ότι πρέπει να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση. Ωστόσο κάποιοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην προηγούμενη φάση της πανδημίας, που δεν είχε ένα βασικό εργαλείο: το εμβόλιο. Είναι πλέον καθολικό, είναι διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες, η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών και των πολιτών των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δυτικών χωρών είναι εμβολιασμένοι με μία τουλάχιστον δόση. Ο πλήρης εμβολιασμός προσεγγίζει το 50% και στη χώρα μας και σε πολλές άλλες χώρες».

Θέση της κυβέρνησης είναι ότι «δεν είναι πλέον απαραίτητοι οι οριζόντιοι περιορισμοί, είναι άδικοι, αντισυνταγματικοί και δημοσιονομικά μη ανεκτοί. Ο πληθυσμός στην πλειονότητά του έχει ταχθεί υπέρ του εμβολίου, είναι προστατευμένος, συνεπώς πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτήν την πραγματικότητα. Τα κρούσματα τα παρακολουθούμε, παίρνουμε σημειακά μέτρα όπου χρειάζεται», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Ενώ επικαλούμενος τις χθεσινές ανακοινώσεις, προχώρησε στη διαπίστωση ότι «οι χώροι διασκέδασης φαίνεται ότι δεν έχουν συμμορφωθεί στους κανόνες, ωστόσο κλεισίματα δεν θα υπάρξουν, δεν χρειάζεται να γίνει αυτό».

Σύμφωνα με τον Α. Σκέρτσο, το μήνυμα είναι ένα: εμβολιαστείτε. «Υπάρχει το εμβόλιο, είναι αποτελεσματικό, είναι ασφαλές», δήλωσε και ζήτησε «να είμαστε δίκαιοι απέναντι στην πλειοψηφία (...) δεν μιλάμε ούτε για μέτρα διχασμού, ούτε για κοινωνία δύο ταχυτήτων. Η πλειοψηφία είναι εμβολιασμένη και η οικονομία θα τραβήξει μπροστά», διεμήνυσε επίσης.

Και, απευθυνόμενους στους συμπολίτες μας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σημείωσε κατά λέξη: «Εμβολιαστείτε, συνεχίστε να τηρείτε τα μέτρα προστασίας, μάσκες κ.ο.κ., η πανδημία δεν έχει τελειώσει, η μετάλλαξη είναι πολύ μεταδοτική και επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους».

Υπογράμμισε τη χρησιμότητα της τακτικής διάγνωσης είτε με τα self test είτε με PCR είτε με rapid test. «Πρέπει οι εμβολιασμένοι και οι μη εμβολιασμένοι να κάνουν μια συχνή διάγνωση για να μπορούν να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, δική τους και των γύρω τους, στην περίπτωση που έχουν κολλήσει τον ιό», ανέφερε επ' αυτού. Συνεπώς, το επόμενο διάστημα ο κορονοϊός θα λάβει τα χαρακτηριστικά μιας γρίπης και δεν θα σταματά η οικονομική δραστηριότητα, συμπέρανε.

Για τις μάσκες, τόνισε ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αυστηρό πρωτόκολλο» στο θέμα αυτό και επανέλαβε ότι η επιτροπή δημόσιας υγείας «ομόφωνα εισηγήθηκε να αφαιρεθούν οι μάσκες από εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνάθροιση, και να συνεχίσει να φοριέται η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους με συνάθροιση και φυσικά σε όλους τους κλειστούς χώρους. Αυτό εφαρμόζεται. Δεν έχει δοθεί κανένα άλλο μήνυμα από την κυβέρνηση ή κάποιον άλλον», ξεκαθάρισε εξάλλου.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει σκέψη για επιβολή περιορισμών στις χερσαίες μετακινήσεις, απάντησε ότι αυτό είναι μια εισήγηση της επιτροπής, είναι όμως «δύσκολο να εφαρμοσθεί», ειδικά στις μετακινήσεις με Ι.Χ., καθώς θα σήμαινε «τεράστια ταλαιπωρία». Εν κατακλείδι, «αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι».

Ενώ επιχειρηματολόγησε για τα επιπλέον μέτρα προς νησιωτικούς προορισμούς λέγοντας ότι είναι πιο δύσκολη η μεταφορά ανθρώπων που θα νοσήσουν σε αυτά, κατά συνέπεια «είναι λόγος προστασίας των νησιωτικών προορισμών και καλύτερου ελέγχου της πανδημίας στις περιοχές αυτές».

Για το θέμα της επιβάρυνσης των ταξιδιωτών με το κόστος των τεστ, απάντησε ότι όσοι δεν έχουν τα χρήματα για τεστ, μέσω της σελίδας του ΕΟΔΥ μπορούν να πληροφορηθούν πού βρίσκονται τα κινητά κλιμάκια που πραγματοποιούν δωρεάν δειγματοληψίες σε δεκάδες σημεία σε όλη τη χώρα. Και, τελικώς, με τη βεβαίωση που θα πάρουν μέσω του gov.gr. να μπορέσουν να ταξιδέψουν.

Η Ελλάδα είναι, μάλιστα, «μέσα στις πρώτες πέντε ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα τεστ. Έτσι έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα των κρουσμάτων, εμφανίζουμε πολλά κρούσματα γιατί κάνουμε πολύ testing, και με τα στοχευμένα τεστ που κάνει ο ΕΟΔΥ και με τα self test που παρέχουμε σχεδόν στο μισό πληθυσμό της χώρας. Όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όλοι οι νέοι 18 - 30 ετών έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο φαρμακείο και να πάρουν για το μήνα Ιούλιο τέσσερα self test», υπενθύμισε ο Α. Σκέρτσος.

Με την πρόσθετη επισήμανση ότι, «τα self test έχουν βοηθήσει καθοριστικά στο να εντοπίσουμε την πανδημία»: το 60% των καθημερινών θετικών κρουσμάτων διαπιστώνονται από τα self test, άρα, προσφέρουν τεράστια υπηρεσία στον έγκαιρο εντοπισμό του ιού και στη λήψη μέτρων σε ατομικό επίπεδο ώστε να περιορίζονται όσοι νοσούν. Διευκρινιστικά, επίσης, για τη μετακίνηση από νησί σε νησί της ίδιας περιφερειακής ενότητας δεν χρειάζεται τεστ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ