Μ. Σχοινάς: Κόμβος καινοτομίας στη ΝΑ Ευρώπη η Θεσσαλονίκη

 Μ. Σχοινάς: Κόμβος καινοτομίας στη ΝΑ Ευρώπη η Θεσσαλονίκη

Διαδικτυακή ομιλία στο Thessaloniki Future Thinking Dialogues που οργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

 


"Η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε ένα hub, σε έναν κόμβο και η μετάβαση αυτή γίνεται πολύ γρήγορα. Η Θεσσαλονίκη γίνεται ένας κόμβος καινοτομίας, ένας κόμβος ταλέντων, προσόντων, τεχνολογίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης", τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διαδικτυακή ομιλία του στο Thessaloniki Future Thinking Dialogues που οργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
"Κομμάτι της μεταμόρφωσης της Θεσσαλονίκης είναι ότι ξαναχτίζονται από την αρχή οι βασικές υποδομές μεταφορών. Δεν είναι μόνο το Μετρό, αλλά είναι και το νέο αεροδρόμιο, είναι το λιμάνι στα χέρια παρόχων και όχι του κράτους, είναι η νέα αναβαθμισμένη σιδηροδρομική σύνδεση, είναι οι δυνατότητες για συνδυασμένες μεταφορές και οι νέες δομές στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας (thessINTEC, Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας)", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.
Επισήμανε πως στο όραμα αυτό για τη Θεσσαλονίκη έχουν απόλυτα ταυτόσημες θέσεις και οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε ότι για να δουλέψει θα απαιτηθεί να υπάρξουν συνέργειες ανάμεσα στις ακαδημαϊκές, στις ερευνητικές, στις επιχειρηματικές, στις επενδυτικές, στις περιφερειακές και τοπικές κοινότητες.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στην πανδημία και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι είναι ορατό το τέλος της, λέγοντας: "Τους τελευταίους 18 μήνες πρέπει να τους δούμε ως μια κοινή δοκιμασία που δοκίμασε τις αντοχές μας, τις αντοχές των συστημάτων μας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η πανδημία δεν είναι οριστικά πίσω μας, αλλά σίγουρα το τέλος της είναι ορατό".
"Αυτό που με κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξο για την επόμενη μέρα είναι ότι αυτή η πανδημική κρίση μας θύμισε και το έκανε με τον πιο πανηγυρικό και τον πιο ηχηρό τρόπο ότι ο μόνος τρόπος για να ανταπεξέλθουμε σε τέτοιου είδους δυσκολίες είναι μέσα από κοινές λύσεις συνεργασίας", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Κανένα ευρωπαϊκό κράτος, μεγάλο ή μικρό, ανατολικό ή δυτικό, βόρειο ή νότιο, αριστερό ή δεξιό, αλλά και κανένα κράτος ανεξάρτητα του μεγέθους του σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να τα είχε καταφέρει στην αντιμετώπιση μιας τόσο σύνθετης, μιας τόσο πολύπλοκης απειλής σαν κι αυτή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ