Διπλωματικές πηγές έδωσαν αποστομωτική απάντηση στον προκλητικό Τούρκο υφυπουργό

Διπλωματικές πηγές έδωσαν αποστομωτική απάντηση στον προκλητικό Τούρκο υφυπουργό

Ήρθε με σκοπό να προκαλέσει ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, σχετικά με τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης

Δεν έμειναν αναπάντητες οι προκλήσεις του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ανεπίσημης επίσκεψης του σε Θεσσαλονίκη και Δυτ. Θράκη, δεν δίστασε να... κάνει συστάσεις στην Ελλάδα, για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων της «τουρκικής» -όπως αποκάλεσε τη μουσουλμανική- μειονότητας.

Όπως σχολίασαν διπλωματικες πηγές, η Ελλάδα, σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, εφαρμόζει πλήρως τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

«Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες. Στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη. Οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού», σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Προκαλεί ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών από τη Θεσσαλονίκη: «Απαράδεκτες οι πιέσεις στην Ελλάδα»

Προκλητικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας που επισκέπτεται Θεσσαλονίκη και Δυτική Θράκη

O Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο Γενί Τζαμί, το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της σημερινής (Τετάρτη 5/5) επίσκεψης του στη χώρα μας.

Με μπαράζ αναρτήσεων στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικός θέτοντας θέμα τουρκικής μειονότητας.

Κιράν: «Απαράδεκτες οι πιέσεις στην "τουρκική" κοινότητα»


Όπως τόνισε στην ανάρτησή του ο Τούρκος αξιωματούχος "στη Θεσσαλονίκη συναντηθήκαμε με εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας, και θρησκευτικούς λειτουργούς. Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό το μότο “ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο».

Με βάση το πρόγραμμα που έχει γίνει γνωστό, το απόγευμα ο κ. Κιράν θα μεταβεί στην Κομοτηνή, όπου θα έχει επαφές και συναντήσεις με φορείς της μουσουλμανικής μειονότητας, αύριο θα επισκεφθεί την Ξάνθη (πρωί) και το μεσημέρι θα πάει στο Διδυμότειχο, όπου θα ξεναγηθεί στο τέμενος του Βαγιαζήτ, που τελεί σε φάση επισκευής των ζημιών που προκλήθηκαν παλαιότερα από πυρκαγιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ