Έρχονται μαζικοί έλεγχοι στις παραλίες με χρήση drones -Υψηλά πρόστιμα σε όσους παρανομούν

Nέα εφαρμογή για το ψηφιακό πελατολόγιο
Οι έλεγχοι στις παραλίες, το ψηφιακό πελατολόγιο και η πορεία των φορολογικών δηλώσεων, ήταν τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε μιλώντας στο EΡTNews και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά για τους ελέγχους στις παραλίες και τις ξαπλώστρες: «Toν Μάιο και τον Ιούνιο είχαμε περίπου 3.500 καταγγελίες πολιτών μέσα από την εφαρμογή MYCOAST.
Για όσους δεν την ξέρουν την εφαρμογή αυτή, είναι δωρεάν, την κατεβάζει οποιοσδήποτε στο κινητό και μπορεί να καταγράψει τυχόν παρανομίες σε γιαλό και παραλία όταν πηγαίνει να κάνει το μπάνιο του.
Έχουν γίνει 3.500 καταγγελίες, πάνω από το 50% έχει ελεγχθεί σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο βελτιωμένη.
Πέρυσι είχαμε γύρω στις 8.000 με 9.000 χιλιάδες καταγγελίες το ίδιο χρονικό διάστημα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες σε μεγάλο βαθμό έχουν συμμορφωθεί με το νόμο και με αυτά τα οποία προβλέπουν οι κανονισμοί. Καταγράψαμε τις περιοχές όπου εντοπίσαμε τις περισσότερες καταγγελίες το τελευταίο χρονικό διάστημα, Χαλκιδική, Ανατολική Αττική, Αιτωλοακαρνανία.
Η πυκνότητα των παραλιών σε κάποιο βαθμό δικαιολογεί το να είναι πρώτες στην κατάταξη όσον αφορά τις παρανομίες.
Όπως και να έχει όμως, σε σχέση με το περσινό διάστημα είναι κάτω από το μισό και στη Χαλκιδική και στην Ανατολική Αττική το επίπεδο καταγγελιών σε σχέση με πέρσι».
Αναφερόμενος στα νησιά, είπε πως: «Γιατί οι Έλληνες κατά βάση πηγαίνουν από τα μέσα Ιουλίου και μετά προς τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Επομένως θα έχουμε τον Αύγουστο Κυκλάδες κυρίως και Δωδεκάνησα και μάλιστα τον Αύγουστο θα σηκώσουμε και drones προκειμένου να διαπιστώσουμε σε απομακρυσμένες περιοχές και παραλίες εάν υπάρχουν κάποιου είδους παρανομίες.
Επιχείρηση έγινε το προηγούμενο Σάββατο στη Χαλκιδική, σε μια πολύ πολυσύχναστη παραλία, όπου εκεί ο επιχειρηματίας είχε παραχωρήσει για 500 τετραγωνικά μέτρα και έχει καταλάβει δυόμιση στρέμματα πενταπλάσια ουσιαστικά μια πενταπλάσια παρανομία στην ουσία είχε κάνει.
Πήγαμε και ξηλώσαμε τις ξαπλώστρες και αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά ότι η παραλία είναι δημόσιος χώρος.
Όλοι έχουμε δικαίωμα στο να έχουμε πρόσβαση σε αυτήν. Κανένας δεν μπορεί να καταλαμβάνει παράνομα χωρίς συμφωνητικό και χωρίς να έχει υπογράψει συγκεκριμένες προδιαγραφές».
Ως προς τον τρόπο ελέγχου από τους πολίτες, δήλωσε πως: «Μέσα στην παραλία να διαπιστώσει με το πολύγωνο που έχει αποτυπωθεί πάνω στην παραλία σε ποια έκταση μπορεί ο επιχειρηματίας να καταλάβει την συγκεκριμένη περιοχή. Υπάρχουν και πινακίδες. Προβλέπεται από τον νόμο που αναγράφεται συγκεκριμένα το εμβαδόν στο οποίο καταλαμβάνουν νόμιμα οι επιχειρήσεις. Είναι κάτι το οποίο συμβατικά οφείλουν να το κάνουν. Και επίσης μπορείς να κάνεις είτε επώνυμα ή ανώνυμα τις καταγγελίες σου, 90% είναι ανώνυμες».
Για τις αναλογίες ελεύθερου χώρου και χώρου για επιχειρήσεις στις παραλίες, ανέφερε ότι: «Είναι περίπου χονδρικά μισό – μισό, σε περιοχές Νατούρα είναι 60 -40 υπέρ του ελεύθερου χώρου. Χονδρικά η μισή παραλία πρέπει να είναι ελεύθερη για οποιονδήποτε θέλει με τη δική του ομπρέλα, με τη δική του πετσέτα και ξαπλώστρα να πάει να κάνει το μπάνιο του απρόσκοπτα.
Τις ομπρέλες που παρανόμως είχαν τοποθετηθεί και ξηλώθηκαν με δική του ευθύνη ο επιχειρηματίας με δική του ευθύνη, επιχειρηματίας και με δικό του κόστος, οφείλει να τα μαζέψει ακόμα και τις βάσεις και να τις πάει σε δικό του αποθηκευτικό χώρο.
Αν δεν το κάνει, επιλαμβάνεται στη συνέχεια η Ελληνική Αστυνομία, πρόστιμα μαζί με τον Δήμο και προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα έως 60.000 ευρώ σε περίπτωση που κάποιος υποτροπιάσει, απαγορεύεται έως και 10 χρόνια να ξανακάνει αίτηση σε ηλεκτρονική δημοπρασία για να πάρει χώρο στην παραλία και να δραστηριοποιηθεί.
Γενικότερα οι ποινές είναι από τις πιο αυστηρές σε όλη την Ευρώπη.
Έρχονται ξένα μέσα και ζητάνε και από μένα και από το υπουργείο να κάνουμε αφιερώματα για αυτό. Έρχονται από το εξωτερικό, από την Ιταλία, από τη Γερμανία και μας λένε πείτε μας πώς το κάνατε αυτό, γιατί θέλουμε να το προβάλουμε και στις δικές μας χώρες.
Έχουμε παρατηρήσει περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού και σε άλλα νησιά, όπως στην Κίμωλο πέρυσι θυμάμαι μια χαρακτηριστική περίπτωση Προσπαθούμε μέσω των ηλεκτρονικών δημοπρασιών και των αυστηρών προδιαγραφών που πρέπει για να κατέβει κάποιος και να πάρει παραχώρηση, να αποτρέψουμε τέτοιου είδους περιστατικά.
Δεν μπορούμε να τα εξαλείψουμε στο ακέραιο, γιατί εδώ μιλάμε για πρακτικές που είναι δύσκολο να εντοπιστούν εκ των προτέρων, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό το έχουμε αντιμετωπίσει».
Nέα εφαρμογή για το ψηφιακό πελατολόγιο
Mιλώντας για το ψηφιακό πελατολόγιο και για την εφαρμογή στο κινητό που θα διευκολύνει τους επαγγελματίες, ειδικά στα συνεργεία αυτοκινήτων, είπε ότι: «Από χθες με αυτό το οποίο πλασάραμε η ΑΑΔΕ το έθεσε σε εφαρμογή, νομίζω η ζωή και η καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών γίνονται πολύ πιο εύκολη. Υπάρχει καινούργια εφαρμογή η οποία είναι σε εφαρμογή από χθες το απόγευμα.
Είναι μέσω του My Data Application, μπορεί κάποιος να σκανάρει, ουσιαστικά είναι κάποιος επαγγελματίας, δεν αφορά πολίτες αυτό, είναι για τους επαγγελματίες η συγκεκριμένη εφαρμογή.
Την κάναμε για να απλοποιηθεί ακόμα περισσότερο η καθημερινότητά τους σε περίπου 20 με 30 δευτερόλεπτα, ουσιαστικά μέσα από αυτή την εφαρμογή καταγράφεται με φωτογραφία η πινακίδα του εισερχόμενου οχήματος στο συνεργείο αυτοκινήτων ή στο φανοποιείο, ανοίγει η καρτέλα και όταν έρθει η ώρα του να κλείσει η περίπτωση, σκανάρετε το barcode της απόδειξης που έχει εκδοθεί και με αυτόν τον τρόπο κλείνει η καταγραφή. Στην ουσία είναι ένα πολυχρηστικό και εύκολο εργαλείο.
Θεωρώ ότι είναι θέμα του να εγκλιματιστεί η συγκεκριμένη κατηγορία για να μπορέσει να το εφαρμόσει όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά. Έχουμε πει ότι πίσω από την πρώτη στιγμή ότι πρόστιμα με το καλημέρα δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε σε περίπτωση τεχνικών δυσκολιών, ακριβώς γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι είναι κάτι καινούργιο για αυτούς τους ανθρώπους και πρέπει να τους βοηθήσουμε με αυτή την εφαρμογή όμως τους λύνουμε τα χέρια και καλούμε όλους τους επαγγελματίες να μπουν και να την αξιοποιήσουν».
Για τις περιπτώσεις εισόδου του αυτοκινήτου στο συνεργείο και τη διαπίστωση ότι δεν χρειάζεται κάποια επισκευή, είπε: «Δίνεται η δυνατότητα να δηλώσεις ότι έφυγε το όχημα χωρίς να γίνει κάποια επισκευή, οτιδήποτε. Αν αυτό όμως έχει μια πυκνότητα πάρα πολύ μεγάλη κάθε ημέρα, αυτό θα χτυπήσει καμπανάκια στην ΑΑΔΕ και θα πάει να γίνει έλεγχος.
Και αν συγκρίνουμε δε αυτό το συνεργείο που το κάνει συστηματικά αυτό, με ένα άλλο συνεργείο που είναι ακριβώς δίπλα του και κόβει κανονικά αποδείξεις και δείχνει καταγραφές εισερχομένων οχημάτων με έξοδα, θα συγκριθούν αυτά τα δύο και θα δούμε ότι εδώ κάτι πάει να γίνει. Άρα θα έρθει έλεγχος.
Αυτό το εργαλείο για ποιο λόγο το φτιάξαμε; Για να είναι ευκολότερη η ελεγκτική διαδικασία για την ΑΑΔΕ και να στοχεύουμε σε εκείνους που πραγματικά έχουν μεγάλο περιθώριο φοροδιαφυγής και πιστεύουμε ότι με την εφαρμογή του θα μπορούμε σε λίγες εβδομάδες από σήμερα ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει περαιτέρω μειώσεις φόρων και ενίσχυσης εισοδημάτων. Δεν το κάνουμε για κάποιο γινάτι της δημόσιας διοίκησης, ούτε για να βασανίσουμε τους πολίτες. Το κάνουμε γιατί θέλουμε να μειώσουμε περαιτέρω φόρους.
Υπάρχει πρόβλεψη να μπει μέσα, να πατήσει ο άνθρωπος που θα δει, θα εξετάσει το όχημά σας ότι πράγματι ήρθε και δεν υπήρχε ανάγκη για κάποια επισκευή, κλείνει η υπόθεση, φεύγει το όχημα αυτό. Μπορεί όμως, αλλά πρέπει να καταγραφεί.
Πρέπει να καταγραφεί για να ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει».
Οι φορολογικές δηλώσεις
Αναφερόμενος στις φορολογικές δηλώσεις σχολίασε πως: «Είναι η πρώτη χρονιά από ό, τι φαίνεται δεν θα χρειαστεί να δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις και αυτό γιατί έχουμε περίπου 1,5 εκατομμύριο παραπάνω υποβολές σε σχέση με πέρυσι. Ξέρετε πολύ καλά ότι ξεκίνησε νωρίτερα η διαδικασία με φόρο, εκπτώσεις και κίνητρα σε όσους θέλουν νωρίτερα να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Το 94% με 95% έχει ήδη υποβληθεί και επίσης σε ποσοστό 95% έχουν ήδη επιστραφεί και χρήματα σε αυτούς που δικαιούνται, γύρω στα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Ακούμε από την άλλη, την ανάγκη του φοροτεχνικού και λογιστικού κόσμου για κάποιες λίγες ημέρες παράτασης, επειδή οι άνθρωποι, ειδικά τις τελευταίες ημέρες πράγματι έχουν ταλαιπωρηθεί, γιατί και για κάποιες ώρες το σύστημα είχε πέσει λόγω της υπερφόρτωσης κτλ.
Αυτή τη στιγμή δεν έχει παρθεί κάποια τέτοια απόφαση για παράταση ή τα νούμερα είναι αυτά τα οποία σας περιγράφω.
Εξετάζουμε και παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση τη διαδικασία και προφανώς όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα παρθούν και οι ανάλογες αποφάσεις.
Αυτή τη στιγμή όμως που μιλάμε, η πορεία φορολογικών δηλώσεων μας ορίζει ότι για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες εγώ δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει, δεν θα χρειαστεί δημόσια διοίκηση να ψηφίσει νόμο για παράταση φορολογικών δηλώσεων».