Νέο ρεκόρ πράσινης ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα - Οι ΑΠΕ κάλυψαν έως και το 140% της ζήτησης

Νέο ρεκόρ πράσινης ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα - Οι ΑΠΕ κάλυψαν έως και το 140% της ζήτησης

Η αυξημένη παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο και ήλιο εκτόξευσε τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα.

Νέο ρεκόρ πράσινης παραγωγής ρεύματος σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, οπότε οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) κάλυψαν έως και το 140% της ζήτησης. Η συμμετοχή του λιγνίτη μηδενίστηκε και το πλεόνασμα διοχετεύτηκε σε εξαγωγές.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο ΑΔΜΗΕ, την περασμένη Κυριακή η αυξημένη παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο και ήλιο εκτόξευσε τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα.

Όπως αναφέρει ο Διαχειριστής:

  • Για 10 συνεχόμενες ώρες η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έτρεχε σε ποσοστά ρεκόρ καλύπτοντας τη συνολική ζήτηση έως και κατά 140%.
  • Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα παρέμεινε μηδενική, κρατώντας τις εκπομπές CO2 από την ηλεκτροπαραγωγή σε πολύ χαμηλά επίπεδα
  • Η χώρα εξήγαγε σημαντικές ποσότητες από το ενεργειακό πλεόνασμά της μέσω των διασυνοριακών διασυνδέσεων.

«Εν μέσω ενεργειακής μετάβασης και κλιματικής κρίσης, ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει να αναπτύσσει και να ενισχύει το Σύστημα Μεταφοράς, με σύγχρονες και ανθεκτικές υποδομές για ακόμη περισσότερα πράσινα ρεκόρ και μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια σε ολόκληρη την Ελλάδα», ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ.

Το ρεκόρ μηδενικής χρήσης λιγνίτη καταγράφηκε το διάστημα 1-5 Ιουλίου, όταν οι ΑΠΕ κάλυψαν τη ζήτηση για 87 συνεχόμενες ώρες.

Το προηγούμενο ρεκόρ των 38 συνεχόμενων ωρών είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2020.

Η χρήση λιγνίτη είχε επίσης μηδενιστεί στις 23 και 25-26 Ιουνίου για 7 και 15 ώρες αντίστοιχα.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύσσονται ταχύτατα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της SolarPower Europe, η χώρα καταλαμβάνει πλέον τη δέκατη θέση παγκοσμίως όσον αφορά την ισχύ των φωτοβολταϊκών ανά κάτοικο.

Σύμφωνα δε με έκθεση της Ember τον Απρίλιο, η Ελλάδα είναι 7η στον κόσμο στη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ