Έτσι δρούσε η συμμορία που χτυπούσε χρηματαποστολές κατά τον ανεφοδιασμό των ΑΤΜ (vid)

Έτσι δρούσε η συμμορία που χτυπούσε χρηματαποστολές κατά τον ανεφοδιασμό των ΑΤΜ (vid)

Το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξάρθρωσε την εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε χρηματαποστολές στην Αττική, κατά το χρόνο ανεφοδιασμών σε Α.Τ.Μ.

Ως μέλη της συνελήφθησαν χθες, με συνδρομή της ΟΠΚΕ, στις περιοχές της Ηλιούπολης, του Κορυδαλλού, του Αγίου Δημητρίου και της Παιανίας, πέντε Έλληνες, ηλικίας 46, 48, 49, 51 και 53 ετών.

Ειδικότερα, πρωινές ώρες της Τρίτης, δύο από τους δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ο ένας με κράνος μοτοσικλετιστή και ο άλλος με μάσκα σιλικόνης, ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιού και πολεμικού όπλου τύπου Καλάσνικοφ, υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, τη στιγμή που αυτός ανεφοδίαζε Α.Τ.Μ. Τράπεζας στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. Ακολούθως, αφαίρεσαν τέσσερις κασετίνες του Α.Τ.Μ., που περιείχαν μεγάλο χρηματικό ποσό.

Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε μοτοσυκλέτα που είχαν σταθμεύσει σε κοντινή απόσταση προκειμένου να διαφύγουν, ωστόσο λόγω μηχανικής βλάβης δεν κατέστη αυτό εφικτό, γι' αυτό και ακινητοποίησαν διερχόμενη οδηγό, της αφαίρεσαν το αυτοκίνητο, το οποίο στη συνεχεία εγκατέλειψαν σε κοντινό σημείο και διέφυγαν.

Όπως προέκυψε, η εγκληματική αυτή οργάνωση είχε διαρκή δράση, τα μέλη της ακολουθούσαν κανόνες αυστηρής ιεραρχίας και είχαν διακριτούς ρόλους.

Ο 46χρονος κατείχε ηγετικό ρόλο, ο 49χρονος και ο 51χρονος τον ρόλο του φυσικού αυτουργού, ο 53χρονος διέθετε τους χώρους που αποκρύπτονταν τα επιχειρησιακά-κλεμμένα οχήματα, ο οπλισμός και ο εξοπλισμός (αλεξίσφαιρα γιλέκα, είδη ρουχισμού) που χρησιμοποιούσε η οργάνωση κατά τη διάπραξη των ληστειών και ο 48χρονος είχε αναλάβει την επιδιόρθωση και προετοιμασία των επιχειρησιακών-κλεμμένων αυτοκινήτων.


Στην πράξη, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι εν λόγω δράστες:

Είχαν πάντοτε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, φορώντας κράνη μοτοσικλέτας, ενώ σε κάποιες από τις περιπτώσεις και μάσκα σιλικόνης.
Έφεραν βαρύ οπλισμό (πολεμικό τυφέκιο τύπου Καλάσνικοφ ΑK-47), καθώς και πιστόλια, με τα οποία απειλούσαν τους υπαλλήλους των χρηματαποστολών, ενώ είχαν προμηθευτεί και αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Για τη μετάβαση και διαφυγή τους χρησιμοποιούσαν κλεμμένες μοτοσυκλέτες, ενώ μετά τη διάπραξη των ληστειών τις εγκατέλειπαν σε κοντινά σημεία και διέφυγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο, στο οποίο είχαν τοποθετήσει πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.
Κατά τη διάπραξη των ληστειών είχαν τη συνδρομή άλλων συνεργών, που ενεργούσαν ως προπομποί και «τσιλιαδόροι», ώστε να ενημερώνονται για την άφιξη του οχήματος της χρηματαποστολής και τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή.
Πριν τη διάπραξη των ληστειών, κατόπτευαν τα συγκεκριμένα Α.Τ.Μ. κι επιτηρούσαν-χρονομετρούσαν τα δρομολόγια των οχημάτων των χρηματαποστολών.
Ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων, εγκαταλείποντας τις «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συνδέσεις μετά τη διάπραξη των ληστειών. Για τις επικοινωνίες τις λοιπές ημέρες και κατά τη διάρκεια των προπαρασκευαστικών πράξεων, είχαν τηλεφωνικές συνδέσεις με τις οποίες μιλούσαν αυστηρά και μόνο μεταξύ τους με κωδικοποιημένες λέξεις.
Διέθεταν χώρους που απέκρυπταν τα επιχειρησιακά αυτοκίνητα και τον οπλισμό τους.
Διενεργήθηκαν οκτώ έρευνες σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους, κατά τις οποίες μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 231.400 ευρώ, δύο πολεμικά τυφέκια τύπου Καλάσνικοφ, έξι πιστόλια, δύο περίστροφα, δύο καραμπίνες και αεροβόλα όπλα, πλήθος φυσιγγίων, πυροκροτητές, εκρηκτικές ύλες και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, κυνηγετικά μαχαίρια, αλεξίσφαιρα, χρονόμετρα, φορητοί ασύρματοι, διαρρηκτικά εργαλεία, πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων, τρία Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτα.


Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προκύπτει ότι τα μέλη της εγκληματικής αυτής οργάνωσης έχουν διαπράξει άλλες δύο ένοπλες ληστείες σε χρηματαποστολές και δύο κλοπές μοτοσυκλετών.

Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για πλήθος παρόμοιων και άλλων αδικημάτων.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον εΕισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για συμμετοχή τουε και σε άλλες αξιόποινες πράξεις συνεχίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ