Αυτοί είναι οι... τυχεροί που θα μπαίνουν στον δακτύλιο από τη Δευτέρα - Όλες οι εξαιρέσεις

Αυτοί είναι οι... τυχεροί που θα μπαίνουν στον δακτύλιο από τη Δευτέρα - Όλες οι εξαιρέσεις

Για περιορισμένο αριθμό οχημάτων που θα έχουν ελεύθερη είσοδο στο δακτύλιο προϊδεάζει η κυβέρνηση.

Το αργότερο έως την Κυριακή θα ενεργοποιηθεί στο gov.gr η εφαρμογή μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες συγκεκριμένων κατηγοριών οχημάτων θα μπορούν να εκδώσουν το ειδικό σήμα για την ελεύθερη κυκλοφορία τους στον δακτύλιο, ο οποίος επιστρέφει στην καθημερινότητα της Αθήνας από τις 25 Οκτωβρίου.

Το μέτρο του δακτυλίου είχε ανασταλεί τον Μάρτιο του 2020 κατά τα πρώτα περιοριστικά μέτρα, αφού η απαγόρευση κυκλοφορίας είχε ουσιαστικά καταστήσει περιττή την εφαρμογή του.

Ωστόσο μετά από περίπου 18 μήνες η κυβέρνηση αποφάσισε να το επαναφέρει, αν και η αποτελεσματικότητα του μέτρου αμφισβητείται από αρκετούς ειδικούς. Ο μεγάλος αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν σήμερα στο λεκανοπέδιο Αττικής, η στροφή πολλών πολιτών στο Ι.Χ. αντί των μέσων μαζικής μεταφοράς λόγω του φόβου τους για τον κορωνοϊό και η λειτουργία της πόλης με πολλά υπερτοπικά κέντρα είναι μερικά από τα επιχειρήματα που διατυπώνουν όσοι μιλούν για ανάγκη αναθεώρησης του μέτρου.

Η συζήτηση για την εφαρμογή διοδίων για την είσοδο στο κέντρο της Αθήνας ανοίγει και κλείνει κατά το δοκούν χωρίς να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος, δεδομένου άλλωστε ότι το συγκοινωνιακό δίκτυο της πρωτεύουσας μπορεί να έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνο του Λονδίνου που εφάρμοσε τη λογική των αστικών διοδίων με αρκετή επιτυχία από την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Ο δακτύλιος θα λειτουργεί με το γνωστό σύστημα των μονών-ζυγών τις καθημερινές, από τις 7 π.μ. ως τις 8 μ.μ. από Δευτέρα έως Πέμπτη και από τις 7 π.μ. ως τις 3 μ.μ. τις Παρασκευές.

Οι... τυχεροί είναι οι ιδιοκτήτες των εξής οχημάτων που θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στον δακτύλιο:

  • Οχήματα τεχνολογίας Euro 6 που εκπέμπουν κάτω από 120 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο
  • Ηλεκτρικά οχήματα
  • Υβριδικά οχήματα
  • Οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο
  • Οχήματα που κινούνται με υγραέριο

Επισημαίνεται πως η εξαίρεση από τους περιορισμούς κυκλοφορίας ισχύει μόνο για τα εκ κατασκευής οχήματα που εμπίπτουν στις ανωτέρω κατηγορίες. Αν, δηλαδή, έχετε τοποθετήσει μηχανισμό υγραερίου εκ των υστέρων στο Ι.Χ. σας δεν θα μπορέσετε να εκδώσετε άδεια δακτυλίου.

Ελεύθερα κινούνται επίσης:

  • Τα οχήματα μονίμων κατοίκων που διαμένουν στην περιοχή του δακτυλίου. Οι κάτοικοι εφοδιάζονται με ειδική κάρτα και μπορούν να κινηθούν από τη συντομότερη διαδρομή έξω από τον δακτύλιο
  • Αυτοκίνητα ιατρών, με το ειδικό σήμα του οικείου Ιατρικού Συλλόγου και μόνο επιβάτη τον ίδιο, για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.
  • Αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, εφ’ όσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν.
  • Αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ, καθώς και αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή ΑΜΕΑ), με αντίστοιχη βεβαίωση.
  • Αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων, ή αγγειοκαρδιοχειρουργικών υλικών, ή υλικών οστεοσυνθέσεως, ή ανταλλακτικών τεχνητών νεφρών, ή βιολογικών υγρών ασθενών, με μόνιμα εμφανή σήματα της επιχείρησης και εφ’ όσον μεταφέρουν τα πιο πάνω υλικά.
  • Αυτοκίνητα φυσιοθεραπευτών που προσφέρουν υπηρεσίες σε κατάκοιτους.
  • Αυτοκίνητα εν ενεργεία δικαστικών με έδρα εργασίας ή κατοικία εντός του δακτυλίου, εφόσον οδηγούνται από τους ίδιους.
  • Εκπαιδευτικά αυτοκίνητα των επαγγελματιών εκπαιδευτών, που έχουν την έδρα τους εντός του δακτυλίου.

Τα όρια του δακτυλίου

Ποιος όμως είναι ο δακτύλιος; Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, είναι η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους: Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων - Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ