Χιόνια μέχρι και στα βόρεια προάστια την 25η Μαρτίου (video)

Χιόνια μέχρι και στα βόρεια προάστια την 25η Μαρτίου (video)

Tο βαρομετρικό χαμηλό από τον Κόλπο της Σύρτης έδωσε αρκετές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια

Άστατος καιρός με βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες αναμένεται την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021. Η θερμοκρασία στα ανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κήτη θα παρουσιάσει πτώση. Άνεμοι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο.
Πιο αναλυτικά, βροχοπτώσεις αναμένονται αρχικά στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κρήτη οι οποίες από το μεσημέρι θα επεκταθούν και στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές των ηπειρωτικών. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά κύριο λόγο στο Αιγαίο, στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο από το πρωί. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στα Δωδεκάνησα και στην Ανατολική Κρήτη θα είναι σχετικά αυξημένες έως το πρωί. Η ορατότητα έως θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Στην Αττική αναμένονται βροχοπτώσεις κατά διαστήματα.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΚΟΝΗΣ ΧΤΕΣ
Aναλυτικότερα το βαρομετρικό χαμηλό από τον Κόλπο της Σύρτης έδωσε αρκετές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, αλλά και το Βόρειο και Α. Αιγαίο το Σαββατοκύριακο, με μάλιστα τοπικά έντονα φαινόμενα στο Β. Ιόνιο και την Ήπειρο, ενώ είχαμε και πάρα πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης, στη δυτική, κεντρική και νότια χώρα, λόγω της ισχυρής νοτιοδυτικής ρόης των αερίων μαζών στην Κ. Μεσόγειο.
Και σήμερα θα έχουμε ακόμα αφρικανική σκόνη στα ανατολικά και νότια, σταδιακά όμως θα υποχωρήσει με το γύρισμα των ανέμων σε βοριάδες, σημείωσε από την ΕΡΤ η μετεωρολόγος Πάττυ Σπηλιωτοπούλου.

ΜΕΓΑΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΧΩΡΑ ΧΤΕΣ
Εκτός από τα φαινόμενα και τη σκόνη όμως, εντυπωσιακή ήταν και η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, ιδιαίτερα κατά τη χθεσινή ημέρα, η οποία στα βόρεια κυμαινόταν περίπου στους 10-12 βαθμούς, σε αντίθεση με τα νότια και κυρίως την Κρήτη όπου ξεπέρασε τοπικά και τους 25 βαθμούς το μεσημέρι…!

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ – ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΧΙΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ Της ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ…!
Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας σε αρκετά χαμηλά για την εποχή επίπεδα και χιόνια, όχι μόνο στα ορεινά – ημιορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα της βόρειας αλλά και της ανατολικής χώρας…!
Ενδεικτικά, τα μετεωρολογικά μοντέλα θέλουν 2 απανωτά κύματα κακοκαιρίας, με το 1ο να δίνει το ξημέρωμα της Τετάρτης (παραμονή της Εθνικής μας Εορτής) χιόνια στην Αττική μέχρι και τα 400μ., δηλαδή μέχρι και τα υπερ-Βόρεια Προάστια, ενώ ανήμερα της 25ης Μαρτίου το πρωί εκτιμάται ότι θα φτάσουν μέχρι και τα 200μ., δηλαδή θα βλέπουν νιφάδες όλα τα Β. Προάστια…!

Βέβαια, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι, άλλο πράγμα η χιονόπτωση κι άλλο η «χιονόστρωση». Κι άλλοι πολλοί παράγοντες πρέπει ταυτόχρονα να ευνοούν για κάτι τέτοιο, όπως η θερμοκρασία που, αν και χαμηλή, δε θα επαρκεί σε αυτά ή σε χαμηλότερα υψόμετρα. Φαίνεται λοιπόν ότι, στην 1η περίπτωση θα χιονίζει μεν μέχρι τα 400μ. αλλά θα το στρώνει πάνω από τα 600μ. περίπου και αντίστοιχα για τα 200μ. εκτιμάται ότι θα το στρώσει πάνω από τα 400-500μ., επομένως τα γύρω βουνά και ημιορεινά θα προλάβουν να ντυθούν στα λευκά, στα Β. Προάστια όμως φαίνεται ότι δε θα δούμε παρά νιφάδες…

Όπως και να ΄χει, το θέαμα θα είναι μοναδικό, δεδομένου ότι δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο για 3ο δεκαήμερο του Μαρτίου, χωρίς βέβαια να μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε και μη-φυσιολογικό, μιας και στον καιρό που είναι ένας απρόβλεπτος και πολυπαραγοντικός μηχανισμός, δε μπορούν να αποδοθούν αυστηρά τέτοιοι χαρακτηρισμοί…!

Επιπλέον, όπως έχουμε πει κι άλλες φορές, σε εποχές όπως η άνοιξη που χαρακτηρίζονται από έντονη μεταβλητότητα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, δεν αποκλείεται τα δεδομένα να αλλάζουν σημαντικά ακόμα και ανά 6ωρο, επομένως παρακολουθούμε μεν την τάση, δεν προτρέχουμε όμως να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα…

Έτσι, λοιπόν, την ημέρα της Εθνικής μας Εορτής, όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσουμε με συννεφιές και τοπικές βροχές κατά διαστήματα ενώ θα πέφτουν χιόνια, όχι μόνο στα ορεινά – ημιορεινά, αλλά και σε χαμηλά υψόμετρα σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ θα επικρατούν φυσικά και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, σταδιακά όμως ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται, ενώ περισσότερη βελτίωση και μικρή σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας θα παρουσιάσει από την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, που θα έχει ανοιξιάτικη χροιά, σε αντίθεση με αυτό που μόλις πέρασε.

Μένει να δούμε και τα επόμενα τρεξίματα των μοντέλων, θα περισσότερες λεπτομέρειες…

ΣΗΜΕΡΑ
Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα έχουμε τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με σταδιακή εξασθένηση από νωρίς το απόγευμα και στην υπόλοιπη χώρα συννεφιά κατά διαστήματα με τοπικές βροχές, έντονες από το απόγευμα στα νοτιοανατολικά. Χιόνια στα ορεινά και βορειοδυτικά ημιορεινά, αλλά και αφρικανική σκόνη στα ανατολικά. Βοριάδες στα βόρεια 4-6 μποφόρ με εξασθένηση και στα υπόλοιπα νοτιάδες κι από το απόγευμα βοριάδες 4-6 μποφόρ και μικρή πτώση θερμοκρασίας, με παγετό τοπικά στα βορειοδυτικά, τις βραδινές ώρες.

ΑΤΤΙΚΗ
Συννεφιά κατά διαστήματα, με τοπικές βροχές, νοτιάδες και από το απόγευμα βοριάδες 4-5, πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ και θερμοκρασία έως 18 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βροχές και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρές, με εξασθένηση από αργά το απόγευμα, βοριάδες 3-5 και το βράδυ τοπικά 6 μποφόρ και θερμοκρασία έως 10 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ
Βροχές και στα νότια νησιά και καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά, με πιθανώς τοπικά ισχυρά φαινόμενα στα ανατολικά, ενώ από το βράδυ στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν. Βοριάδες από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ, στα ανατολικά 5-7 και πρόσκαιρα στο ΒΑ. Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ και πτώση θερμοκρασίας, με παγετό τοπικά στα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.


Πληροφορίες meteo.gr και ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ