Χαρδαλιάς: Εξαιρετική κρίσιμη η κατάσταση - Λεπτομέρειες για τα επιπλέον μέτρα

Ανοικτό το λιανεμπόριο - Διψήφιος αριθμός θανάτων και πάνω από 800 κρούσματα του κορονοϊού

Χαρδαλιάς: Εξαιρετική κρίσιμη η κατάσταση - Λεπτομέρειες για τα επιπλέον μέτρα

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, πρέπει να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα» δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή από τις 6 το πρωί του Σαββάτου.

 

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις από το Σάββατο και μετά στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 ή 4. Εξήγησε πως οι εργαζόμενοι που θα πρέπει να μετακινηθούν στο διάστημα της απαγόρευσης κυκλοφορίας, από τις 12:30 ως τις 5 το πρωί, θα πρέπει να επιδεικνύουν βεβαίωση εργοδότη. Για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί από τον εργοδότη μέσω της Εργάνης, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Αντίστοιχα για τους δημόσιους υπαλλήλους προβλέπεται η έκδοση βεβαίωσης μετακίνησης από το μητρώο ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους με εξαίρεση:

  • Στη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας
  • Στα Ι.Χ. οχήματα όταν ο οδηγός είναι μόνος του ή με μέλη της οικογένειάς του.

Για τα σχολεία που βρίσκονται στις περιοχές επιπέδου 3 και 4 η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και στα διαλείμματα.

Επιπροσθέτως, ο Ν. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως σε όλες τις περιοχές, ακόμα και σε εκείνες που βρίσκονται στο επίπεδο 4 -όπως είναι αυτή τη στιγμή η Κοζάνη και η Καστοριά- θα επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Για τα καταστήματα εστίασης με ζωντανή μουσική προβλέπεται ο περιορισμός των τριών μελών ανά μουσικό σχήμα, ενώ δεν επιτρέπονται οι όρθιοι πελάτες.

Παράλληλα, ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε αλλαγές στους χαρακτηρισμούς περιφερειών. Μεταξύ άλλων η Ζάκυνθος που ήταν στο επίπεδο 3 κατεβαίνει στο επίπεδο 1, ενώ η Αχαϊα κατεβαίνει μία θέση στο επίπεδο 2.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 841 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 76 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 29057, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3777 (13.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11354 (39.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 31 (34.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 268 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 559 θανάτους συνολικά στη χώρα. 209 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ