Το Φως στην Ακρόπολη αλλάζει

Το Φως στην Ακρόπολη αλλάζει

Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης δίνει νέα πνοή στα μάρμαρα του Ιερού Βράχου και εγκαινιάστηκε σήμερα το βράδυ παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.


Όπως αναφέρει το Ίδρυμα Ωνάση που είναι ο χορηγός του νέου συστήματος η αναβάθμιση δεν περιορίζεται στο αισθητικό κομμάτι, αλλά συμπεριλαμβάνει και σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων. Αναδεικνύει τα τείχη, το σύνολο του Ιερού Βράχου, τον όγκο και τη γεωμετρία κάθε μνημείου, από κάθε πιθανό σημείο θέασης. Τα μάρμαρα πιο λευκά από ποτέ αντανακλούν κάθε πτυχή, κάθε γεωμετρικό σχήμα, κάθε φυσικό υλικό, τονίζοντας το ανάγλυφο της διακόσμησης κάθε μνημείου.

Μέσα από αυτό το νέο πρίσμα βλέπουμε πλέον τον φωτισμό 14 σημείων, τα οποία είναι: o Ιερός Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Αρχαίο Θέατρο Διονύσου η Στοά Ευμένους, το Διονυσιακό Ιερό, ενώ για πρώτη φορά φωτίζονται πέντε ακόμα μνημεία: το μνημείο Θρασύλλου, οι Χορηγικοί Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια Απόλλωνα και Αγλαύρου / Κλεψύδρα καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης.

Στο πλαίσιο της τεχνικής αναβάθμισης, ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση των ηλεκτρικών πινάκων, των υφιστάμενων λαμπτήρων (τύπου HID) με 609 (40% λιγότερους σε σχέση με πριν) φωτιστικούς προβολείς νέας τεχνολογίας και υψηλής χρωματικής απόδοσης, τύπου LED, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων για περισσότερα από 20 χρόνια. Τα νέα φωτιστικά σώματα έχουν ελάχιστο κόστος συντήρησης, ενώ με τη νέα εγκατάσταση εξοικονομείται περισσότερο από 65% στην κατανάλωση ενέργειας. Ταυτόχρονα, μέσα από τη βελτίωση της στόχευσης προς τα μνημεία μειώνεται το φαινόμενο της φωτορύπανσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ